Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παλατάκι (Κυβερνείο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°34′59″N 22°56′7″E / 40.58306°N 22.93528°E / 40.58306; 22.93528

Παλατάκι
Χάρτης
Είδοςκτήριο
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°35′1″N 22°56′11″E
Διοικητική υπαγωγήΚαλαμαριά
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1960
Commons page Πολυμέσα

Το Παλατάκι είναι το δημοφιλές όνομα για ένα μεγάλο νεοκλασικό κτίριο στην περιφέρεια του δήμου Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη. Είναι επίσημα γνωστό ως Κυβερνείο.

Σχεδιάστηκε από τον Περικλή Σακελλάριο και με τελική επεξεργασία του Ι. Χριστόπουλου στην δεκαετία του 1950 και εγκαινιάστηκε το 1960[1], για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του τότε υπουργού Βορείου Ελλάδος.Το 1963 δόθηκε στην Ελληνική Βασιλική οικογένεια σαν βασιλική κατοικία/ανάκτορο, αλλά χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό μόνο μια νύχτα, γιατί προτιμούνταν το παλιό ξενοδοχείο Méditerranée στην παλιά παραλία για τις διαμονές της Βασιλικής οικογένειας στην πόλη. Το 1968 κατά την διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών αποδόθηκε η χρήση του ακινήτου στο υπουργείο Βορείου Ελλάδος.

Μετά το 1974 χρησιμοποιήθηκε σαν κατοικία από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και από τον Πρωθυπουργό και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή κατά την διάρκεια των επισκέψεων του στην πόλη. Σήμερα δεν έχει κανένα συγκεκριμένο σκοπό χρήσης και υπάρχει ανάγκη για σχέδια ανάπλασης. Χρησιμοποιείται περιοδικά για συναυλίες, εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα, δεδομένου ότι προσφέρει εντυπωσιακό φυσικό και αρχιτεκτονικό σκηνικό.

Σήμερα η εσωτερική τοιχοποιία υποφέρει από μούχλα και υγρασία. Το ίδιο και οι οροφές, απ’ όπου κρέμονται μπογιές και σοβάδες. Τα ξύλινα πατώματα καταστρέφονται κι αυτά από τα τρίμματα που πέφτουν από τους τοίχους και τις οροφές, ενώ σημαντικές ζημίες υπάρχουν και στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου, στους εξώστες και στις βεράντες. Πολλά από τα κινητά αντικείμενα που υπήρχαν εκεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες είτε χάθηκαν είτε εντοπίστηκαν σε διάφορα άλλα μέρη. Μια ιδέα είναι να λειτουργήσει ως πολυχώρος πολιτισμού και σε συνδυασμό με το στρατόπεδο Κόδρα, να μετατραπεί η περιοχή σε έναν τουριστικό πόλο [2][3]

Σχέδιο και χαρακτηριστικά

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κύρια πρόσοψη

Το αρχοντικό εκτείνεται σε 15 στρέμματα, με θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο περίπου 8 χιλιόμετρα νότια του κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης. Οι χώροι περιλαμβάνουν μια κύρια πύλη με θαλάμους φρουράς, ένα παρεκκλήσι, ένα ελικοδρόμιο και πρόσβαση σε μια αποβάθρα στη θάλασσα.

Η μπροστινή πρόσοψη του αρχοντικού χαρακτηρίζεται από μια ιωνική κιονοστοιχία δύο επιπέδων και μια μεγάλη μαρμάρινη αυλή. Μια κιονοστοιχία διατρέχει επίσης την πίσω πρόσοψη του αρχοντικού. Αυτό δημιούργησε άφθονο υπαίθριο χώρο που διευκόλυνε τη φιλοξενία μεγάλων υπαίθριων εκδηλώσεων.

Το ίδιο το αρχοντικό αποτελείται από δύο βασικούς ορόφους που καλύπτουν 1.200 τετραγωνικά μέτρα. Οι αίθουσες υποδοχής του κοινού βρίσκονται στο ισόγειο, ενώ ο επάνω όροφος αποτελείται από δύο σουίτες και χώρους προσωπικού. Το υπόγειο περιέχει τις κουζίνες, το πλυσταριό, την αποθήκη και τους βοηθητικούς χώρους.

  1. Κολώνας Β. 2012. Θεσσαλονίκη 1912-2012. Η Αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας. UNIVERSITY STUDIO PRESS. 
  2. «Παλατάκι (Κυβερνείο): Ένα ερείπιο πολυτελείας στη Θεσσαλονίκη». Komistes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2016. 
  3. «Θεσσαλονίκη: Στο "Παλατάκι" μόνος κάτοικος ο... φθοροποιός χρόνος». Kerdos. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2016.