Παλαιολόγος Κορνάρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παλαιολόγος Κορνάρο ντελ Καρπάσο
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
φεουδάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΓοδεφρείδο Κορνάρο ντελ Καρπάσο και Παλαιολογίνα Κορνάρο ντελ Καρπάσο
ΟικογένειαΔυναστεία των Παλαιολόγων

Ο Παλαιολόγος Κορνάρο ντελ Καρπάσο ήταν πολίτης της Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου με μεικτή καταγωγή εκ θηλυγονίας από τους Παλαιολόγους, έζησε τον 16ο αιώνα την περίοδο ενετοκρατίας της Κύπρου.

Ο Παλαιολόγος ήταν γιος του Γοδεφρείδου Κορνάρου (Giofredo (Zuffre) Cornaro del Carpasso) και της Παλαιολογίνας, αγνώστου μικρού ονόματος[1][2]. Ο πατέρας του ήταν φεουδάρχης στο Ριζοκάρπασο, ήταν από τους υπερασπιστές της Λευκωσίας κατά την οθωμανική πολιορκία του 1570, η μητέρα του ήταν κάποια Παλαιολογίνα από τον κλάδο της οικογένειας στο Δεσποτάτο του Μυστρά, έχοντας μετοικήσει από την Κωνσταντινούπολη στην Πελοπόννησο κι έπειτα στην Κύπρο[1] που είχαν δημιουργήσει δύο κλάδους[2]. Κατά την ίδια πολιορκία έχασε τον πατέρα του κι έναν αδελφό του[1].

Κατά την Οθωμανική κατάκτηση της Κύπρου αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε αργότερα όπου έζησε στο φέουδο της οικογένειας στο Ριζοκάρπασο, υπό Οθωμανική κυριαρχία ποια[1]. Μετοίκησε στην Κρήτη όπου βρισκόταν υπό ενετική κυριαρχία και εκεί διορίσθηκε διοικητής στρατιωτικού τμήματος στο Ρέθυμνο[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]