Βιντεοπαιχνίδι περιπέτειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Παιχνίδι περιπέτειας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τα παιχνίδια περιπέτειας (ή αλλιώς adventure) είναι ένα είδος βιντεοπαιχνιδιών. Ο αγγλικός όρος adventure game χρησιμοποιείται με την ίδια σημασία στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία. Ο παίκτης χειρίζεται τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης του παιχνιδιού, ο οποίος έχει τη ικανότητα αλληλεπίδρασης με τα αντικείμενα του περιβάλλοντός του καθώς επίσης και συνομιλίας με άλλους χαρακτήρες. Βασικό στοιχείο κάθε παιχνιδιού περιπέτειας είναι η ύπαρξη σειράς γρίφων που πρέπει να επιλύσει ο παίκτης για να εξελιχθεί η σεναριακή πλοκή. Τα παιχνίδια περιπέτειας καλύπτουν μια ευρεία θεματολογία, συμπεριλαμβανομένου της φαντασίας, της επιστημονικής φαντασίας, του μυστηρίου, του τρόμου και της κωμωδίας ή σάτιρας.

Κυκλοφορούν επίσης παιχνίδια που περιέχουν τόσο στοιχεία παιχνιδιού περιπέτειας όσο και στοιχεία παιχνιδιού δράσης, τα λεγόμενα action-adventures ή arcade adventures. Ένα δημοφιλές παράδειγμα για το είδος αυτό είναι η σειρά The Legend of Zelda της Nintendo.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η «χρυσή εποχή» των παιχνιδιών περιπέτειας ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '80. Για την επόμενη δεκαετία οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών παιχνιδιών (κυρίως οι αμερικανικές LucasArts και Sierra) θα κυκλοφορούσαν πολυάριθμους τίτλους με σημαντική εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ωστόσο, οι πωλήσεις των adventure άρχισαν να μειώνονται σημαντικά. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τέλος της εποχής αυτής θα μπορούσε να αναφερθεί το παιχνίδι Grim Fandango (1998) της LucasArts, το οποίο παρά την υψηλή ποιότητά του και τα πολλά βραβεία που απέσπασε (συμπεριλαμβανομένου του «καλύτερου παιχνιδιού του 1998» από το Gamespot, εις βάρος κλασικών τίτλων όπως το παιχνίδι στρατηγικής πραγματικού χρόνου StarCraft και το παιχνίδι βολών πρώτου προσώπου Half-Life) δεν τα πήγε καλά εμπορικώς. Η οικονομική αυτή αποτυχία φέρεται να επηρέασε τους μεγάλους και παραδοσιακούς πλέον παραγωγούς, με αποτέλεσμα να σταματήσουν την ανάπτυξη παιχνιδιών περιπέτειας μετά το 1999.

Τη σκυτάλη ανέλαβαν μικρότερες εταιρείες ανάπτυξης, κυρίως από την Ευρώπη και τον Καναδά, οι οποίες απευθύνονταν πλέον σε ένα μικρό αλλά αφοσιωμένο κοινό, στο περιθώριο της αγοράς ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Σημαντικά παιχνίδια περιπέτειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλα είδη ηλεκτρονικών παιχνιδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]