Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Ενόπλων 1973
Το 26ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Ενόπλων (ΣΙΣΜ) (τελική φάση) διεξήχθη στη Δημοκρατία του Κονγκό, στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ, από 20 Ιουνίου ως 10 Ιουλίου 1973. Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Ιταλίας.
Χώρες που μετείχαν
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στην τελική φάση προκρίθηκαν έξι χώρες (συνολικά μετείχαν 16), οι πέντε από προκριματικούς ομίλους και η διοργανώτρια ομάδα. Αλλά έλαβαν μέρος μόνο οι πέντε, καθώς η Ελλάδα αποσύρθηκε. Οι προκριματικοί όμιλοι διεξήχθησαν ως πρωτάθλημα ενός γύρου, με την κάθε ομάδα να δίνει έναν τουλάχιστον αγώνα στην έδρα της. Σε περίπτωση ισοβαθμίας πλεονεκτούσε η ομάδα με την καλύτερη συνολική διαφορά τερμάτων και σε νέα ισοπαλία η ομάδα που είχε κερδίσει τα περισσότερα κόρνερ.
- Ιταλία: απέκλεισε Αλγερία (4-5) και Βέλγιο (3-0), με καλύτερη διαφορά τερμάτων. Στο άλλο ματς: Βέλγιο-Αλγερία: νίκη του Βελγίου.
- Ιράκ : απέκλεισε Γαλλία (4-2) και Ολλανδία (;). Στο άλλο ματς: Γαλλία-Ολλανδία: 2-1.
- Κουβέιτ .
- Ακτή Ελεφαντοστού .
- Δημοκρατία του Κονγκό, διοργανώτρια.
- Ελλάδα (δεν μετείχε στα τελικά)[1]. Eίχε αποκλείσει τη Γερμανία (2-1) [2] και το Ιράν (0-0)[3]. Στο άλλο ματς: Γερμανία-Ιράν: 1-0.
- Βαθμολογία ομίλου: 1) Ελλάδα 3β (2-1), 2) Γερμανία 2β (2-2), 3) Ιράν 1β (0-1).
Τελική φάση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι ομάδες αγωνίστηκαν σε ενιαίο όμιλο με βαθμολογία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας κριτήριο κατάταξης ήταν η διαφορά τερμάτων και σε νέα ισοβαθμία υπερίσχυε η ομάδα που είχε κερδίσει τα περισσότερα κόρνερ, σύμφωνα με κανονισμό που εφάρμοζε παραδοσιακά το ΣΙΣΜ, θεωρώντας πως έτσι προκρίνεται η πιο επιθετική ομάδα. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ιταλία με τρεις νίκες και μία ισοπαλία.
Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
|
Βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
|
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αναφορές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ "Υπό του ΑΣΑΕΔ ανεκοινώθη ότι λόγω τεχνικού κωλύματος η εθνική ενόπλων δεν πρόκειται να μεταβή εις το Κονγκό, όπου επρόκειτο να διεξαχθούν οι τελικοί του πρωταθλήματος των χωρών του ΣΙΣΜ", εφ. "Μακεδονία", 20/6/1973, σ. 8 και "Αθλητική Ηχώ", 21/6/1973. Στην ουσία το "τεχνικό κώλυμα" ήταν η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της ποδοσφαιρικής σεζόν (ο τελικός Κυπέλλου διεξήχθη μόλις στις 17 Ιουνίου) καθώς και η συμμετοχή της Εθνικής ελπίδων στο βαλκανικό πρωτάθλημα που διεξαγόταν την ίδια περίοδο, στην οποία μετείχαν πολλοί στρατευμένοι.
- ↑ Στάδιο Καραϊσκάκη, 25/4/1973. Σκόρερ: Δεληκάρης 43΄, Μιχαλόπουλος 76΄ - Μπαστ 40΄. Ελλάδα: Φανάρας, Μητρόπουλος, Σταθόπουλος, Νικολούδης, Καμπάς, Παππάς, Παπαδημητρίου, Μαντζουράκης, Μιχαλόπουλος, Σαράφης (Bασιλόπουλος 27΄), Δεληκάρης, εφ. "Αθλητική Ηχώ", 26/4/1973.
- ↑ Τεχεράνη, 2/5/1973. Ελλάδα: Παντελάκος, Γούναρης, Μητρόπουλος, Σεμερτζής, Σταθόπουλος, Βασιλόπουλος, Νικολούδης, Παππάς, Παπαδημητρίου, Μιχαλόπουλος, Δεληκάρης (αναπλ. Κάκκαρης, Γιαννούλης, Τσιβγούλης, Μαντζουράκης, Πανόπουλος), εφ. "Αθλητική Ηχώ", 2-3/5/1973.