Παγκόσμιος Νότος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χώρες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι ανήκουν στον Παγκόσμιο Νότο (με κόκκινο)

Ο "Παγκόσμιος Νότος" είναι ένας όρος με όλο και μεγαλύτερη απήχηση στο πλαίσιο των διεθνών σπουδών και ιδιαίτερα των μετα-αποικιακών μελετών, για να αναφερθεί στις περιοχές εκείνες του κόσμου που άλλοτε είναι γνωστές ως "Τρίτος Κόσμος" (δηλαδή, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας), ως "αναπτυσσόμενες χώρες", ως "λιγότερο αναπτυγμένες χώρες" και ως "λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες."[1] Μπορεί επίσης να συμπεριλαμβάνει φτωχότερες "νότιες" περιοχές σε αντιδιαστολή με πλούσιες "βόρειες" χώρες.[2] Ο Παγκόσμιος Νότος, ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο από απλο συνώνυμο για τις υπανάπτυκτες χώρες." Σε γενικές γραμμές, δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ορισμένες πτυχές των χωρών αυτών που έχουν μεταξύ τους κοινή ως ένα βαθμό ιστορία αποικιοκρατίας, νεο-ιμπεριαλισμού, και γενικά εκτεταμένης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής επιρροής από τις ισχυρές χώρες. Ορισμένες από αυτές τις πτυχές είναι οι τερατώδεις διαφορές που προκύπτουν στο βιοτικό επίπεδο, το προσδόκιμο ζωής, καθώς και την πρόσβαση σε πόρους των ανθρώπων σε αυτές τις χώρες λόγω των ανισοτήτων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mitlin, Diana· Satterthwaite, David (2013). Urban Poverty in the Global South: Scale and Nature. Routledge. σελ. 13. ISBN 9780415624664. 
  2. Braveboy-Wagner, Jacqueline Anne (2003). The Foreign Policies of the Global South: Rethinking Conceptual Frameworks. Lynne Rienner Publishers. σελ. 11. ISBN 9781588261755.