Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων εορτάζεται στις 9 Οκτωβρίου. Η 9η Οκτωβρίου είναι η επέτειος της ίδρυσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (ΠΤΕ), η οποία ιδρύθηκε το 1874 στην Ελβετία. Η ΠΤΕ ήταν ο εκκινητής μιας παγκόσμιας επανάστασης στις επικοινωνίες, εισάγοντας τη δυνατότητα της διεθνούς αλληλογραφίας μεταξύ των λαών. Η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων ξεκίνησε να εορτάζεται το 1969. Από τότε, χώρες απ'όλο το κόσμο συμμετέχουν στις γιορτές για να τονίσουν την σημασία της ταχυδρομικής υπηρεσίας. Πολλά πράγματα συμβαίνουν την ημέρα αυτή. Τα ταχυδρομεία σε μερικές χώρες διεξάγουν ειδικές εκθέσεις γραμματοσήμων, υπάρχουν ημέρες ανοιχτής πρόσβασης σε ταχυδρομικά κέντρα και διεξάγονται εργαστήρια για τη ταχυδρομική ιστορία. Η ΠΤΕ διοργανώνει ένα παγκόσμιο διαγωνισμό συγγραφής γραμμάτων για νέους.

Τα ταχυδρομικά συστήματα λειτουργούν εδώ και πολλούς αιώνες. Πριν από εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι αλληλογραφούσαν μεταξύ τους. Τα γράμματα παραδίδονταν με τα πόδια ή από ειδικούς αγγελιοφόρους με τη βοήθεια αλόγων. Στον 17ο αιώνα άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα εθνικά ταχυδρομικά συστήματα. Αυτά ήταν πιο οργανωμένα και μπορούσαν να εξυπηρετήσουν περισσότερο κόσμο. Σταδιακά οι χώρες συμφώνησαν στην διεθνή ανταλλαγή μηνυμάτων. Στα τέλη του 19ου αιώνα είχε δημιουργηθεί μια διεθνής ταχυδρομική υπηρεσία αλλά ήταν αργή και περίπλοκη. Η δημιουργία της ΠΤΕ το 1874 άνοιξε το δρόμο για την αποτελεσματική ταχυδρομική υπηρεσία που υπάρχει σήμερα. Το 1948, η ΠΤΕ έγινε οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 9η Οκτωβρίου έγινε η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων έπειτα από απόφαση του Συνεδρίου της ΠΤΕ στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Η πρόταση υποβλήθηκε από τον Σρι Ανάντ Μοχάν Ναρούλα, μέλος της Ινδικής αντιπροσωπείας. Από τότε η Παγκόσμια Ταχυδρομική Υπηρεσία εορτάζεται σε όλο το κόσμο για να επισημάνει την σημασία των ταχυδρομικών υπηρεσιών.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ιταλ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]