Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί
Insidious: The Last Key
ΣκηνοθεσίαΆνταμ Ρόμπιτελ
ΠαραγωγήΤζείσον Μπλουμ
Όρεν Πελί
Τζέιμς Γουάν
ΣενάριοΛι Γουανέλ
ΠρωταγωνιστέςΛιν Σάιε[1], Άνγκους Σάμπσον[1], Λι Γουανέλ[1], Τζος Στιούαρτ[1], Κέιτλιν Τζέραρντ[1], Σπένσερ Λοκ[1], Χάνα Χέις[2][1], Τέσα Φερέρ[1], Κερκ Ασεβέντο[2][1], Μπρους Ντέιβισον[2][1], Marcus Henderson[3][1], Judith Drake[1][4], Pierce Pope[1], Τάι Σίμπκινς[2][1], Ρόουζ Μπερν[2][1], Πάτρικ Γουίλσον[2][1], Στεφανί Σκοτ[2][1], Μπάρμπαρα Χέρσεϊ[2][1], Χαβιέρ Μποτέτ[2][1], Amanda Jaros[1], Aleque Reid[1], Έιβα Κόλκερ[2][1], Thomas Robie[1], Τζόσεφ Μπισάρα[2][1], Ντανιέλ Μπισούτι[2][1], Melanie Gaydos[4], Danielle Kennedy[4] και Josh Wingate
ΜουσικήΤζόσεφ Μπισάρα
ΦωτογραφίαToby Oliver[1]
ΜοντάζΤιμ Άλβερσον
Εταιρεία παραγωγήςBlumhouse Productions
Stage 6 Films
ΔιανομήUniversal Pictures (Βόρεια Αμερική)
Sony Pictures Releasing International (Διεθνώς)
Πρώτη προβολή4  Ιανουαρίου 2018 (Γερμανία και Ουγγαρία)[5][6], 18  Ιανουαρίου 2018[7] και 11  Ιανουαρίου 2018 (Τουρκία)
Κυκλοφορία5 Ιουναρίου 2018 (ΗΠΑ)
Διάρκεια103 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλική γλώσσα
Προϋπολογισμός10 εκατομμύρια δολάρια
Ακαθάριστα έσοδα167.9 εκατομμύρια δολάρια
ΈπεταιΠαγιδευμένη Ψυχή: Η Πορφυρή Πόρτα

Η Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί, είναι μια αμερικανική υπερφυσική ταινία τρόμου του 2018 που σκηνοθετήθηκε από τον Άνταμ Ρόμπιτελ και γράφτηκε από τον Λι Γουανέλ. Παράγεται από τους Τζέισον Μπλουμ, Όρεν Πελί και Τζέιμς Γουάν. Είναι η τέταρτη ταινία στη σειρά ταινιών Παγιδευμένη Ψυχή και η δεύτερη μέσα στη χρονολογία της σειράς. Με πρωταγωνιστές τους Λιν Σάιε, Άνγκους Σάμπσον, Λι Γουανέλ, Σπένσερ Λοκ, Κέιτλιν Τζεράρντ και Μπρούς Ντέιβισον, η ταινία ακολουθεί την παραψυχολόγο Ελίζ Ρέινιερ, καθώς καλείται να ερευνήσει το στοιχειωμένο παιδικό σπίτι της.

Οι συζητήσεις για μια τέταρτη ταινία στη σειρά ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2015, με τον Γουανέλ να λέει ότι η επόμενη ταινία θα τοποθετηθεί χρονολιγικά λίγο πριν από την πρώτη ταινία. Τον Μάιο του 2016, ανακοινώθηκε ότι το Κεφάλαιο 4 θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2017. Η κύρια μαγνητοσκόπηση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 και έληξε τον επόμενο μήνα.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 5 Ιανουαρίου 2018, από την Universal Pictures. Κέρδισε 167 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, το μεγαλύτερο ποσό που έχει κερδίσει ταινία στη συγκεκριμένη σειρά, και έλαβε μικτές κριτικές, με επαίνους για την απόδοση της Σάιε, αλλά ορισμένοι επικριτές δηλώνουν ότι η σειρά έχει χάσει την πορεία της. [8]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1953, η Ελίζ Ρέινιερ ζει στο Five Keys, στο Νέο Μεξικό, με τους γονείς της Όντρεϊ και Τζεράλντ και τον μικρότερο αδερφό της, Κρίστιαν. Η Ελίζ και ο Κρίστιαν συναντούν ένα φάντασμα στην κρεβατοκάμαρά τους. Φοβισμένος, ο Κρίστιαν ψάχνει μία σφυρίχτρα που του είχε δώσει η μητέρα του για να ζητήσει βοήθεια, αλλά δεν μπορεί να τη βρει. Ο Τζεράλντ, εξοργισμένος με τα λεγόμενα της Ελίζ, την χτυπάει και την κλειδώνει στο υπόγειο. Εκεί, η Ελίζ ανοίγει μια μυστηριώδη κόκκινη πόρτα και για λίγο κυριεύεται από ένα δαιμονικό πνεύμα. Όταν η Όντρει κατεβαίνει στο υπόγειο για να δει τι συμβαίνει, σκοτώνεται από τον δαίμονα.

Δεκαετίες αργότερα στην Καλιφόρνια του 2010, η Ελίζ εργάζεται ως παραφυσική ερευνήτρια με τους συναδέλφους της Σπεκς και Τάκερ. Ένας άντρας που ονομάζεται Τεντ Γκάρζα την καλεί, λέγοντας ότι βιώνει παραφυσικά γεγονότα στο σπίτι του. Συνειδητοποιώντας ότι είναι το σπίτι της παιδικής της ηλικίας, η Ελίζ τον επισκέπτεται για να τον βοηθήσει. Ενώ ερευνά το σπίτι, η Ελίζ βρίσκει τη χαμένη σφυρίχτρα του Κρίστιαν, αλλά ξαφνικά εξαφανίζεται, όταν συναντά ένα γυναικείο πνεύμα. Η Ελίζ λέει στους Σπεκς και Τάκερ ότι είχε δει το ίδιο πνεύμα στο παρελθόν, όταν ήταν ακόμη ένα νεαρό κορίτσι. Μετά από αυτό το περιστατικό, η Ελίζ είχε φύγει από το σπίτι, φοβούμενη άλλον έναν ξυλοδαρμό από τον πατέρα της, εγκαταλείποντας τον Κρίστιαν.

Το επόμενο πρωί, η Ελίζ, ο Σπεκς και ο Τάκερ συναντούν τη Μελίσα και την Ιμογκέν, δύο νεαρές γυναίκες, που η Ελίζ συνηδητοποιεί ότι είναι οι κόρες του Κρίστιαν. Έτσι, συναντά τον Κρίστιαν, ο οποίος εξακολουθεί να είναι εξοργισμένος απέναντι στην Ελίζ για την εγκατάλειψή του. Ελπίζοντας να φτιάξει τη σχέση τους, η Ελίζ έδωσε στη Μελίσα μια φωτογραφία της σφυρίχτρας του Κρίστιαν, και της είπε να την δείξει σε εκείνον. Αργότερα, η Ελίζ και ο Τάκερ ανακαλύπτουν ένα κρυφό δωμάτιο στο υπόγειο. Μέσα, καθοδηγούμενοι από το γυναικείο πνεύμα, ανακαλύπτουν μια νεαρή γυναίκα που κρατείται φυλακισμένη. Ο Τεντ καταφθάνει και παραδέχεται ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τη κατάσταση αυτού του κοριτσιού. Κλειδώνει μέσα την Ελίζ και τον Τάκερ, ενώ προσπαθεί να σκοτώσει τον Σπεκς. Τελικά ο Σπεκς καταφέρνει να τον σκοτώσει.

Λίγο αργότερα, αφότου το σπίτι καθάρισε η αστυνομία, ο Κρίστιαν και οι κόρες του μπαίνουν μέσα για να βρουν τη σφυρίχτρα. Στο υπόγειο, η Μελίσα δέχεται επίθεση από τον δαίμονα του παρελθόντος της Ελίζ, γνωστό ως "Key Face (Κλειδοπρόσωπο)". Ο Key Face την μεταφέρει στο "The Further (Το Πέρα)", (βλέπε Παγιδευμένη Ψυχή) από το οποίο δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στον φυσικό κόσμο.

Προσπαθώντας να σώσει τη Μελίσα, η Ελίζ ψάχνει στο σπίτι και ανακαλύπτει κρυμμένες βαλίτσες που περιέχουν αντικείμενα πολλών άλλων γυναικών που είχαν κρατηθεί φυλακισμένες, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας που είχε δει όταν ήταν κορίτσι. Η Ελίζ συνειδητοποιεί ότι όπως και ο Τεντ, έτσι και ο πατέρας της, Τζεράλντ, απήγαγε επίσης πολλές γυναίκες και τις κράτησε στο δωμάτιο που μόλις πριν βρήκε την προηγούμενη. Η γυναίκα που είχε δει όταν ήταν παιδί, η Άννα, νόμιζε ότι αποτελεί ένα ακόμη πνεύμα του σπιτιού, ωστόσο ήταν ζωντανή και αργότερα σκοτώθηκε από τον Τζεράλντ. Ξαφνικά, η Ελίζ δέχεται επίθεση από τον Key Face και το πνεύμα της μπαίνει στο "The Further".

Η Ιμογκέν, η οποία διαθέτει τις ίδιες ικανότητες με της Ελίζ, μπαίνει στο "The Further" με τη βοήθεια των Σπεκς και Τάκερ. Οδηγείται από το φάντασμα της Άννας σε μια φυλακή όπου ο Key Face κρατάει όλες τις ψυχές που έχει πάρει, συμπεριλαμβανομένων των Μελίσα και Ελίζ. Η Ελίζ συνειδητοποιεί ότι ο Key Face ελέγχει τόσο τον Τεντ όσο έλεγχε και τον Τζεράλντ, και τρέφεται με τον φόβο και το μίσος των γυναικών που απήγαγαν. Ο Key Face προσπαθεί να εξαναγκάσει την Ελίζ να βλάψει το πνεύμα του πατέρα της, ως εκδίκηση για αυτά που της έκανε. Η Ελίζ αρχίζει να χτυπάει τον Τζεράλντ, αλλά την σταματάει η Ιμογκέν, υποστηρίζοντας ότι αρνείται να δώσει στον Key Face και άλλο μίσος. Ο Key Face επιτίθεται στην Ελίζ, αλλά ο Τζεράλντ τη σώζει προτού τη μαχαιρώσει ο Key Face, και έπειτα το πνεύμα του εξαφανίζεται.

Ο Key Face μαχαιρώνει τη Μελίσα, κάνοντας το φυσικό της σώμα να αρχίζει να πεθαίνει. Προσπαθεί να επιτεθεί πάλι στην Ελίζ. Η Ελίζ τον χτυπάει με τη σφυρίχτρα του Κρίστιαν, και το πνεύμα της Όντρεϊ καταφθάνει, σκοτώνοντας τον Key Face. Με τη Μέλισσα να αργοπεθαίνει στον φυσικό κόσμο, αρχίζουν να ψάχνουν το πνεύμα της στο "The Further". Ανοίγουν μια πόρτα και βλέπουν ένα νεαρό αγόρι, τον Ντάλτον Λάμπερτ. Συνειδητοποιώντας ότι άνοιξαν τη λάθος πόρτα, αφήνουν την πόρτα ανοιχτή και βρίσκουν τη Μέλισσα στην επόμενη πόρτα. Το πνεύμα της Μελίσα επιστρέφει στο σώμα της στον πραγματικό κόσμο, και έτσι καταφέρνει να ζήσει. Η Ελίζ ευχαριστεί τη μητέρα της και την αποχαιρετά. Εκείνη και η Ιμογκέν επιστρέφουν στον πραγματικό κόσμο και επανενώνονται με τη Μελίσα και τον Κρίστιαν. Ο Κρίστιαν συγχωρεί την Ελίζ, και εκείνη του δίνει την σφυρίχτρα.

Στον ύπνο της, η Ελίζ βλέπει ένα όνειρο σχετικά με ένα παιδί που ονομάζεται Ντάλτον, κι έναν κοκκινοπρόσωπο Δαίμονα. Ξυπνάει και δέχεται μια κλήση από μια γυναίκα που ονομάζεται Λορέιν. Η Ελίζ είχε βοηθήσει τον γιο της χρόνια νωρίτερα, και τώρα ο εγγονός της, ο Ντάλτον, χρειάζεται βοήθεια, την οποία η Ελίζ συμφωνεί να προσφέρει.

Καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μια συνέντευξη του, ο Λι Γουανέλ ερωτήθηκε "Εάν θα υπήρχε μια τέταρτη ταινία, θα ήταν συνέχεια του Κεφαλαίου 3 ή ένα ακόμη πρίκουελ;" Ο Γουανέλ δήλωσε: "Δεν ξέρω. Δεν το έχω σκεφτεί ακόμα. Ολόκληρη η ιστορία της Ελίζ, σχετικά με το από που προέρχεται και την οικογενειακή της κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ ενδιαφέροντα θέματα. Νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχει πολύ υλικό προς αυτή την κατεύθυνση. Βλέπουμε σε όλες τις ταινίες μία ηρωίδα Ελίζ, πως θα ήταν αν βλέπαμε μία πιο ευαίσθητη πλευρά της;" [9]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια μαγνητοσκόπηση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016, και έληξε τον επόμενο μήνα. [10]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί κυκλοφόρησε στις 5 Ιανουαρίου 2018. [11] Η ταινία κυκλοφόρησε μια εβδομάδα αργότερα στις 12 Ιανουαρίου 2018, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάρκετινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 29 Αυγούστου 2017, ανακοινώθηκε μέσω της εκδήλωσης Halloween Horror Nights που διοργανώνει η Universal Studios, ότι η ταινία θα είχε τον τίτλο Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί. Τον Οκτώβριο του 2017, η πρώτη αφίσα της ταινίας και δύο τρέιλερ κυκλοφόρησαν μέσω της Universal και της Sony Pictures Entertainment.

Box Office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί κέρδισε 67,6 εκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και 100,1 εκατομμύρια δολάρια σε άλλες περιοχές, μαζεύοντας το συνολικό ποσό των 167,7 εκατομμυρίων δολαρίων, έναντι προϋπολογισμού παραγωγής 10 εκατομμυρίων δολαρίων. [12] Είναι η ταινία με τα υψηλότερα κέρδη στο σειρά ταινιών Παγιδευμένη Ψυχή, ξεπερνώντας τα 161 εκατομμύρια δολάρια της δεύτερης ταινίας και η πρώτη ταινία της σειράς που κέρδισε 100 εκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό. [13]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, η Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί κυκλοφόρησε παράλληλα με το Molly's Game και είχε προβλεφθεί να κερδίσει 20-22 εκατομμύρια δολάρια από 3.116 θέατρα στο εναρκτήριο Σαββατοκύριακο. [14] Η ταινία είχε κέρδη 1,98 δολάρια από τις προεπισκοπήσεις της Πέμπτης το βράδυ, το υψηλότερο ποσό από προεπισκοπήσεις στη σειρά ταινιών. Στη συνέχεια, κέρδισε 29,3 εκατομμύρια δολάρια στο εναρκτήριο Σαββατοκύριακο, τερματίζοντας δεύτερη στο box office πίσω από την ταινία Τζουμάντζι: Καλωσήρθατε Στη Ζούγκλα και σηματοδοτεί τη δεύτερη υψηλότερη πρεμιέρα της σειράς πίσω από τη Παγιδευμένη Ψυχή: Κεφάλαιο 2. [15]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ιστότοπο κριτικών Rotten Tomatoes, η ταινία έχει βαθμολογία έγκρισης 33%, με βάση 104 κριτικές, και μέση βαθμολογία 5,12 / 10. Η κριτική συναίνεση της ιστοσελίδας αναφέρει: "Η Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί προσφέρει στο αστέρι της σειράς Λιν Σάιε άλλη μια ευκαιρία να αναλάβει τα ινία, αλλά οι προσπάθειές της δεν είναι αρκετές για να σώσουν αυτό το ανεπιθύμητο πρίκουελ." [16] Στο Metacritic, η ταινία έχει σταθμισμένη βαθμολογία 49 στα 100, με βάση 23 κριτικούς, που υποδεικνύουν "μικτές ή μέσες κριτικές". [17] Το κοινό που ερωτήθηκε από το CinemaScore έδωσε στην ταινία μια μέση βαθμολογία "B–" σε κλίμακα A + έως F, το χαμηλότερο βαθμό που έχει πάρει ποτέ ταινία στη συγκεκριμένη σειρά ταινιών. [15]

Ο Screeny Rant's Sandy Schaefer έδωσε στην ταινία 3/5 αστέρια στα τέσσερα, δηλώνοντας: "Η Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί είναι ένα φινάλε για τη σειρά ταινιών Παγιδευμένη Ψυχή που δίνει στη Λιν Σάιε την ευκαιρία να δώσει ένα όμορφο τέλος σε αυτές τις ιστορίες." [18] Ο Brent McKnight της εφημερίδας The Seattle Times βαθμολόγησε την ταινία με δύο αστέρια, λέγοντας "Οι παλιές σειρές ταινιών δεν πεθαίνουν, ξεδιπλώνονται σε χλιαρά, ανεπιθύμητα σίκουελς. Και με το τέταρτο κεφάλαιο, Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί, αυτό το πρίκουελ βρίσκεται σε ένα οικείο μονοπάτι." [19]

Σίκουελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 29 Οκτωβρίου 2020, ανακοινώθηκε ότι ένα σίκουελ βρισκόταν σε εξέλιξη, με τον Σκοτ Τιμς να γράφει το σενάριο βασισμένο σε μια ιστορία του Λι Γουανέλ. Αυτή τη φορά σκηνοθέτης θα είναι ο ηθοποιός Πάτρικ Γουίλσον. Η ταινία θα επικεντρωθεί στον ενήλικα Ντάλτον, καθώς πηγαίνει στο κολέγιο. [20]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 (Αγγλικά) Letterboxd. insidious-the-last-key. Ανακτήθηκε στις 9  Ιουλίου 2023.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  3. Ανακτήθηκε στις 18  Οκτωβρίου 2021.
  4. 4,0 4,1 4,2 motion picture credits.
  5. Cineplex.
  6. nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  7. Ρωσία.
  8. «Insidious: The Last Key Unlocks Few Scares» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2020. 
  9. Feldberg, Isaac (21 Μαΐου 2015). «Insidious: Chapter 4 Will Take Place Closer To First Film». We Got This Covered (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2020. 
  10. JonathanBarkan (28 Σεπτεμβρίου 2016). «'Insidious: Chapter 4' Has Wrapped Filming». Bloody Disgusting! (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2020. 
  11. Lang, Brent· Lang, Brent (20 Απριλίου 2017). «'Insidious: Chapter 4' Moves to January 2018». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2020. 
  12. «Insidious: The Last Key». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2020. 
  13. Tartaglione, Nancy· Tartaglione, Nancy (26 Μαΐου 2018). «'Insidious: The Last Key' Locks Up $100M+ Overseas For Franchise First». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2020. 
  14. D'Alessandro, Anthony· D'Alessandro, Anthony (3 Ιανουαρίου 2018). «'Insidious: The Last Key' To Scare Up Biz In Strong Holiday Holdover Period – Box Office Preview». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2020. 
  15. 15,0 15,1 D'Alessandro, Anthony· D'Alessandro, Anthony (7 Ιανουαρίου 2018). «'Jumanji' Goes Wild With $36M; 'Insidious' Rises To $29M+ – Sunday AM B.O. Update». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2020. 
  16. Insidious: The Last Key (2018), https://www.rottentomatoes.com/m/insidious_the_last_key, ανακτήθηκε στις 2020-12-03 
  17. Insidious: The Last Key, https://www.metacritic.com/movie/insidious-the-last-key, ανακτήθηκε στις 2020-12-03 
  18. «Insidious: The Last Key Review». ScreenRant (στα Αγγλικά). 5 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2020. 
  19. «Insidious: The Last Key': Horror franchise's fourth chapter only for die-hard fans». 
  20. «Insidious 5 Announced by Blumhouse, Patrick Wilson To Direct». CBR (στα Αγγλικά). 29 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2020.