Πίβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πίβα
Piva.River-bridge.JPG
ΠηγέςGolija
ΕκβολέςΔρίνος
Μήκος34 χιλιόμετρο
Μέση εκροή14 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο

Ο Πίβα (σερβικά : Пива) είναι ποταμός του Μαυροβουνίου που έχει τις εκβολές του στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Στο πεδίο Σκεπάν μαζί με τον ποταμό Τάρα ενώνονται και δημιουργούν τον Ντρινα.

Προέρχεται από τις πηγές στα βουνά "Σινιάκ Γκολίι" κοντά στην Μονή Πίβα. Πριν από τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης Πίβα κυλούσε παράλληλα με τον ποταμό Πίβσκο σε απόσταση 34 χιλιομέτρων. Ο Πίβα έχει 120 χιλιόμετρα μήκος και στο βουνό Πίβα σχηματίζει βαθύ φαράγγι.

Το φαράγγι είναι 33 χιλιόμετρα μήκος μέχρι και 1.200 μέτρα βάθος και το ποτάμι έχχει μεγάλη ορμή που χρησιμοποιείται για τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πίβα ο οποίος κατασκευάστηκε το 1975. Το φράγμα είναι 220 μέτρα ύψος και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Το φράγμα δημιουργεί την λίμνη Πίβα με έκταση 12,5 τετραγωνικά χλμ σε υψόμετρο 675 μέτρα και 188 μέτρα βάθος, η οποία έχει πλημμυρίσει το παλιό μοναστήρι Πίβα του 16ου αιώνα, το μοναστήρι μεταφέρθηκε σε μια νέα θέση.

Η λεκάνη απορροής του ποταμού καλύπτει μια έκταση από 1.270 τετραγωνικά χλμ και ανήκει στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας. Ο Πίβα σε μεγάλο τμήμα του είναι πλωτός.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Мала енциклопедија Просвета, Треће издање (1985); Београд: „Просвета“; ISBN 86-07-00001-2
  • Јован Ђ. Марковић (1990): Енциклопедијски географски лексикон Југославије Сарајево: „Свјетлост“; ISBN 86-01-02651-6
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Пива (река) της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).