Πέτρο Βλάχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέτρο Βλάχος
Ο Βλάχος δέχεται το δεύτερό του Όσκαρ το 1993
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20 Αυγούστου 1916
Ράτον,Νέο Μεξικό,ΗΠΑ
Θάνατος10 Φεβρουαρίου 2013 (96 ετών)
Λος Άντζελες,Καλιφόρνια,ΗΠΑ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Μπέρκλεϋ)
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΜηχανικός ειδικών εφέ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΒραβεία Έμμυ
John A. Bonner Medal of Commendation

Ο Πέτρο Βλάχος (20 Αυγούστου 1916 - 10 Φεβρουαρίου 2013)[1] [2] ήταν Αμερικανός μηχανικός και εφευρέτης, που θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους επιστημονικούς και τεχνικούς καινοτόμους της βιομηχανίας του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Τον θυμούνται ιδιαίτερα για τη δημιουργία της διαδικασίας Ultimatte, η οποία βελτίωσε τη διαδικασία χρώματος γνωστή ως chroma keying (δηλαδή "μπλε οθόνη"). Ως αναγνώριση της συνεισφοράς του, του απονεμήθηκαν πολλά Όσκαρ, καθώς και ένα βραβείο Emmy .

Πρώιμη ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βλάχος γεννήθηκε στο Ράτον του Νέου Μεξικού από Έλληνες [3] μετανάστες. Έδειξε από νωρίς μια ικανότητα στα ηλεκτρονικά και το ραδιόφωνο και το 1941 απέκτησε το πτυχίο του Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ . Εργάστηκε ως σχεδιαστής για τα αεροσκάφη Douglas στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και αργότερα ως μηχανικός ραντάρ στα εργαστήρια Bell . Μετά τον πόλεμο, μετακόμισε στο Χόλιγουντ και εργάστηκε για την MGM.[1][4]

Καριέρα στο Χόλιγουντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα ως τρόπος συνδυασμού ηθοποιών με πλάνα φόντου εξακολουθεί να προέρχεται από τις τεχνικές που ανέπτυξε ο ίδιος. Ο Βλάχος δεν ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε την τεχνολογία της μπλε οθόνης εφευρέθηκε από τον Λάρι Μπάτλερ για τα γυρίσματα της ταινίας The Thief of Bagdad το 1940 αλλά έκανε τη διαδικασία πολύ πιο ρεαλιστική και επιστημονική. Δημιούργησε ένα σύστημα που ονομάζεται διεργασία ατμού νατρίου πρώτα για το The Parent Trap και το The Absent-Minded Professor και αργότερα το μιούζικαλ της Disney Mary Poppins (1964) που θα του έδινε ένα βραβείο ακαδημίας. Για την ταινία Ben Hur βελτίωσε τη διαδικασία της μπλε οθόνης με τη διαφορά χρώματος που έκανε δυνατά τα αξιομνημόνευτα οπτικά εφέ στις ταινίες και ανέπτυξε έναν τρόπο να ελαχιστοποιούνται οι ατυχίες οι οποίες υπήρχαν σε προηγούμενους μεθόδους. Το επίτευγμα του Βλάχου ήταν να δημιουργήσει μια περίπλοκη εργαστηριακή διαδικασία που περιελάμβανε τον διαχωρισμό των μπλε, των πράσινων και των κόκκινων μερών κάθε πλαισίου πριν τα συνδυάσει ξανά με μια συγκεκριμένη σειρά. Προώθησε τη διαδικασία και εισήγαγε τη χρήση καμερών ελέγχου κίνησης κατά τη διάρκεια της εργασίας με μπλε οθόνη. Ονόμασε την πρωτοποριακή εφεύρεσή του ματ σχέδιο που ταξιδεύει με τη διαφορά χρωμάτων .

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα (αριστερά) και ο Βλάχος

Μαζί με τον γιο του, Πολ Βλάχος, ίδρυσε την Ultimatte Corporation [5] στο Τσάτσγουορθ της Καλιφόρνια το 1976. Οι πρώτες μονάδες Ultimatte της εταιρείας του ήταν αναλογικά «μαύρα κουτιά» που αργότερα εξελίχθηκαν σε προηγμένα προϊόντα ψηφιακού υλικού και λογισμικού υπολογιστών σε πραγματικό χρόνο.

Όταν οι ταινίες επιστημονικής και κανονικής φαντασίας έγιναν κυρίαρχες στο box office, οι τεχνικές του Βλάχου έγιναν κυρίαρχες στη δημιουργία ταινιών, απαραίτητες για ταινίες όπως η τριλογία του Star Wars . Οι βελτιώσεις της πρωτοποριακής τεχνικής του χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία πολλών από τις υπερπαραγωγικές ταινίες της δεκαετίας του 1990, κυρίως στον Τιτανικό (1997), όπου επιτέλους ήταν δυνατό να εκτελεσθούν επικίνδυνες, ακριβές ή δύσκολες σκηνές.

Συνολικά, ο Πέτρο Βλάχος κατείχε περισσότερες από 35 πατέντες για συσκευές που σχετίζονται με ταινίες.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέλος του αρχικού Συμβουλίου Έρευνας Κινηματογραφικών Ταινιών της Ακαδημίας, τιμήθηκε από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών πολλές φορές, ξεκινώντας με ένα Επιστημονικό και Τεχνικό Βραβείο το 1960 για μια συσκευή που δείχνει το τρεμόπαιγμα της κάμερας.

Κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ το 1964 για τη «σύλληψη και τελειοποίηση των τεχνικών για έγχρωμη ταξιδιάρικη ματ σύνθετη κινηματογράφηση».

Το 1978, ο Πέτρο κέρδισε ένα βραβείο Emmy για την Ultimatte Compositing Technology. [6]

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών του απένειμε Μετάλλιο Επαίνου το 1992. Το 1993 κέρδισε το βραβείο Gordon E. Sawyer, το δεύτερο Όσκαρ του.

Το 1995, μοιράστηκε ένα τρίτο Όσκαρ ( Επιστημονικό και Τεχνικό Βραβείο Ακαδημίας ) [7] με τον γιο του, Πολ, για τις προόδους της μπλε οθόνης που έγιναν από την Ultimatte Corporation.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Giardina, Carolyn (13 Φεβρουαρίου 2013). «Visual Effects Innovator Petro Vlahos Dies at 96». Hollywood Reporter. 
  2. Kelion, Leo (February 14, 2013). «Blue and green-screen effects pioneer Petro Vlahos dies». BBC News. https://www.bbc.co.uk/news/technology-21463817. Ανακτήθηκε στις February 14, 2013. 
  3. «The Greeks of Hollywood». gabbyawards.com. 25 Μαρτίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαΐου 2013. 
  4. «Petro Vlahos». The Daily Telegraph (London). February 20, 2013. https://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/culture-obituaries/film-obituaries/9884140/Petro-Vlahos.html. 
  5. «Wiest, Landau Win Oscars». Toledo Blade. March 28, 1995. https://news.google.ca/newspapers?id=xO40AAAAIBAJ&sjid=YgMEAAAAIBAJ&pg=6033,8650400&dq=petro-vlahos+ultimatte&hl=en. Ανακτήθηκε στις June 14, 2010. 
  6. Giardina, Carolyn (February 13, 2013). «Visual Effects Innovator Petro Vlahos Dies at 96». The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/visual-effects-innovator-petro-vlahos-421401. 
  7. «Oscars given in technical categories». Toledo Blade. January 6, 1994. https://news.google.ca/newspapers?id=6DExAAAAIBAJ&sjid=WQMEAAAAIBAJ&pg=6613,1468122&dq=petro-vlahos&hl=en. Ανακτήθηκε στις June 14, 2010.