Πέργαμος (τορπιλοβόλο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πέργαμος (Τορπιλοβόλο))
Πέργαμος (τορπιλοβόλο)
Τορπιλοβόλο κλάσης Φιούμε
Πληροφορίες
Ναυπηγείο'GANT–DANUBIUS'
Καθέλκυση1915
Παροπλισμός25 Απριλίου 1941
Δίδυμα σκάφηΠάνορμος και Προύσα
Κατάληξηαυτοβύθιση
Γενικά χαρακτηριστικά
Εκτόπισμα250 τόνοι
Μήκος57,5 μέτρα
Πλάτος5,8 μ.
Βύθισμα1,5 μ.
Πρόωση2 ατμοστρόβιλοι
Ταχύτητα28 κόμβοι
Πλήρωμα25
Οπλισμός2 τορπιλοσωλήνες 450 χιλ. και 1 πυροβόλο Σκοντα 66 χιλ.

Το ΒΠ Τ/Β Πέργαμος / 74, πρώην Αυστριακό ’SMS-95 F’, ήταν ένα από τα τρία ομοίου τύπου και συνολικά έξι ποντοπόρα τορπιλοβόλα του άλλοτε Αυτοκρατορικού Αυστροουγγρικού Ναυτικού που παραχωρήθηκαν μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Βασίλειο της Ελλάδος το 1922. Του ιδίου τύπου, αδελφά πλοία κλάσης "Tb 82 F" ήταν το 'Πάνορμος' και το ‘Προύσα.

Η ναυπήγησή του ξεκίνησε κατά παραγγελία του καισαροαυστριακού ναυτικού το 1914 στα ναυπηγεία ‘Austro–Hungary–Ganz–Danubins Co, του Φιούμε (Fiume), όπου και καθελκύσθη τον Αύγουστο του 1915 λαμβάνοντας την ονομασία SMS-95.

Υπηρεσία στο Α & Β Π.Ν.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την καθέλκυση, τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις αναγκαίες δοκιμές τέθηκε σε ενέργεια στο Αυτοκρατορικό και Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό, όπως ήταν κατά μετάφραση η επίσημη ονομασία του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας, μαζί με άλλα 15 αδελφά πλοία, την περίοδο Ιουλίου - Δεκεμβρίου του 1916. Στη πλήρη ένταση του Α΄ Π.Π. χρησιμοποιήθηκε σε ναυτικές επιχειρήσεις στο Αδριατικό πέλαγος, συμμετέχοντας σε βομβαρδισμούς και προσβολές ιταλικών ακτών και σε συνοδεία νηοπομπών.

Μετά τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου και τη Συνθήκη του Αγίου Γερμανού, (Η΄ μέρος) που ακολούθησε, επήλθε η κατάργηση του αυστρο-ουγγρικού ναυτικού και στη συνέχεια με τη Συνθήκη των Σεβρών αποδόθηκε από τις "προέχουσες δυνάμεις" στο Βασίλειο της Ελλάδος, ως πολεμική επανόρθωση.

Υπηρεσία στο Β.Ν.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη παράδοσή του στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό συμμετείχε στις επιχειρήσεις του πολέμου 1940–1941. Η Γερμανική εισβολή το βρήκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου πραγματοποιούσε γενική επισκευή. Διατάχθηκε η αυτοβύθιση του στις 25 Απριλίου 1941.