Πέντε Νύχτες στου Φρέντι (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέντε Νύχτες στου Φρέντι
Five Nights at Freddy's
Επίσημη κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαEmma Tammi
ΠαραγωγήΤζέισον Μπλουμ και Scott Cawthon
ΣενάριοScott Cawthon
ΠρωταγωνιστέςΤζος Χάτσερσον, Elizabeth Lail, Mary Stuart Masterson, Μάθιου Λίλαρντ, Piper Rubio, MatPat, CoryxKenshin, Theodus Crane, Tadasay Young και Gralen Bryant Banks
ΦωτογραφίαLyn Moncrief
ΔιανομήUniversal Studios, UIP-Dunafilm[1] και CinemArt[2]
Πρώτη προβολή25  Οκτωβρίου 2023 (Ηνωμένο Βασίλειο, Δημοκρατία της Ιρλανδίας και Μεξικό)[3], 2  Νοεμβρίου 2023 (Ουγγαρία), 2  Νοεμβρίου 2023 (Τσεχία και Ουγγαρία)[2][1] και 27  Οκτωβρίου 2023 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδάς)[4]
Διάρκεια110 λεπτά[5]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$20 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$295.3 εκατομμύρια

Το Πέντε Νύχτες στου Φρέντι (πρωτότυπος τίτλος: Five Nights at Freddy's) είναι Αμερικανική υπερφυσική ταινία τρόμου σε σκηνοθεσία από την Έμμα Τάμι, από σενάριο που έγραψε μαζί με τον Σκοτ Κόθον και τον Σεθ Κάντεμπακ. Βασίζεται στην σειρά βιντεοπαιχνιδιών Five Nights at Freddy's που δημιουργήθηκε από τον Κόθον. Πρωταγωνιστούν οι Τζος Χάτσερσον, Ελίζαμπεθ Λέιλ, Πάιπερ Ρούμπιο, Μαίρη Στιούαρτ Μάστερσον, και Μάθιου Λίλαρντ.

Η ανάπτυξη μιας κινηματογραφικής προσαρμογής της σειράς βιντεοπαιχνιδιών ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, με την ανάμειξη της Warner Bros. Pictures. Οι Ρόι Λι, Ντέιβιντ Κάζενμπεργκ, και Σεθ Γκράχαμ-Σμιθ ήταν προγραμματισμένοι να έχουν τον ρόλο των παραγωγών, με τον Γκιλ Κέναν να ανακοινώνεται ως σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος. Μετά από πολλές καθυστερήσεις στην παραγωγή, η εκδοχή της Warner Bros. σταμάτησε και ο Κέναν αποχώρησε από την παραγωγή. Τον Μάρτιο του 2017, η Blumhouse Productions ανακοινώθηκε ως η νέα εταιρεία παραγωγής, με τον Κρις Κολόμπους να είναι προγραμματισμένος να γίνει ο σκηνοθέτης και ο συν-σεναριογράφος. Ο Κολόμπους αποχώρησε από την ταινία, και η Έμμα Τάμι ανακοινώθηκε ως η αντικαταστάτριά του τον Οκτώβριο του 2022. Οι περισσότεροι ηθοποιοί επιβεβαιώθηκαν τον Δεκέμβριο,[6] ενώ επιπρόσθετοι ηθοποιοί επιλέχθηκαν τον Μάρτιο του 2023.[7] Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2023 στη Νέα Ορλεάνη και ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο.[8]

Το Πέντε Νύχτες στου Φρέντι κυκλοφόρησε στο Peacock στις 26 Οκτωβρίου του 2023 και στους κινηματογράφους στις 27 Οκτωβρίου, από την Universal Pictures.[9] Η ταινία έλαβε αρνητικά σχόλια από τους κριτικούς ενώ η ανταπόκριση του κοινού ήταν πιο θετική, και έχει εισπράξει $295.3 εκατομμύρια παγκοσμίως με έναν προϋπολογισμό $20 εκατομμυρίων.[10][11][12] Μια συνέχεια βρίσκεται σε ανάπτυξη.[13]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Πιτσαρία του Φρέντι Φάζμπεαρ, ένα πρώην επιτυχημένο αλλά τώρα εγκαταλελειμμένο οικογενειακό κέντρο ψυχαγωγίας, ένας νυχτερινός φύλακας προσπαθεί απεγνωσμένα να εγκαταλείψει το κτίριο, αλλά αιχμαλωτίζεται από μια κόκκινη αλεπού-ρομπότ και δένεται σε μια συσκευή που του τοποθετεί ένα άδειο κεφάλι ρομπότ, σκοτώνοντάς τον.

Αφού επιτέθηκε σε έναν πατέρα τον οποίο μπέρδεψε για απαγωγέα, ο φύλακας ενός εμπορικού κέντρου Μάικ Σμιντ στέλνεται να επισκεφθεί τον σύμβουλο σταδιοδρομίας Στιβ Ράγκλαν. Προσφέρει στον Μάικ δουλειά ως νυχτερινός φύλακας στην Πιτσαρία του Φρέντι Φάζμπεαρ. Αν και αρχικά αρνείται, ο Μάικ αποδέχεται την προσφορά αφού οι κοινωνικές υπηρεσίες απειλούν να πάρουν την επιμέλεια της μικρότερης αδερφής του, Άμπι, και να την παραδώσουν στην εν διαστάσει θεία τους Τζέιν, το κίνητρο της οποίας είναι ένας μηνιαίος μισθός από το κράτος λόγω της επιμέλειας της Άμπι.

Την πρώτη του νύχτα, ο Μάικ αποκοιμιέται και ονειρεύεται την απαγωγή και την υποτιθέμενη δολοφονία του αδερφού του, Γκάρετ, πριν δει πέντε παιδιά που το είδαν. Όταν ο Μάικ προσπαθεί να τους πλησιάσει, τρέχουν μακριά. Την δεύτερη νύχτα, το όνειρο του Μάικ επαναλαμβάνεται, αλλά όταν επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα από τα παιδιά, δέχεται επίθεση και ξυπνά. Ο Μάικ συναντά την αστυνομικό Βανέσα Σέλι, η οποία παρατηρεί τις πληγές του και τον μπαλώνει. Η Βανέσα του δείχνει μέρη του εστιατορίου και του λέει ότι έκλεισε τη δεκαετία του 1980 μετά τη δολοφονία πέντε παιδιών εκεί. Τα σώματά τους δεν βρέθηκαν ποτέ.

Η Τζέιν προσλαμβάνει μια ομάδα ανήλικων παραβατών για να βανδαλίσουν το εστιατόριο προκειμένου να απολυθεί ο Μάικ, μια πράξη που θα της επέτρεπε να κερδίσει την επιμέλεια της Άμπι. Καθώς συμβαίνει η διάρρηξη, οι μασκότ-ρομπότ του εστιατορίου — Φρέντι Φάζμπεαρ, Μπόνι, Τσίκα, Φόξι και κ. Κεκάκης — ζωντανεύουν και σφάζουν τους παραβάτες. Μεταξύ των βανδάλων είναι η μπέιμπι σίτερ της Άμπι, Μαξ, ο θάνατος της οποίας έχει ως αποτέλεσμα ο Μάικ να πρέπει να πάρει μαζί του την Άμπι στην επόμενη βάρδια του.

Την τρίτη νύχτα, τα ρομπότ ζωντανεύουν και γίνονται φίλοι με την Άμπι, αλλά είναι εχθρικά απέναντι στον Μάικ. Ανακαλύπτει ότι τα ρομπότ διακατέχονται από τα φαντάσματα των δολοφονημένων παιδιών, των οποίων ο αρχηγός, ένα ξανθό αγόρι, αναφέρει ένα «κίτρινο κουνέλι». Την τέταρτη νύχτα, η Άμπι τραυματίζεται ενώ εκείνη, ο Μάικ και η Βανέσα δένονται με τα ρομπότ. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής της, η Βανέσα μαθαίνει ότι ο Μάικ προσπαθεί να βρει τον απαγωγέα του Γκάρετ και τον προειδοποιεί να μην φέρει ξανά την Άμπι στο εστιατόριο. Ο Μάικ βάζει την Τζέιν να φυλάει την Άμπι, προς μεγάλη της απογοήτευση, καθώς εκείνος επιστρέφει στο εστιατόριο κατά τη διάρκεια της ημέρας και παίρνει υπερβολικές δόσεις υπνωτικών χαπιών.

Μέσα στο όνειρο, τα πέντε παιδιά εμφανίζονται ξανά και λένε στον Μάικ ότι μπορεί να μείνει για πάντα με τον Γκάρετ, με αντάλλαγμα την Άμπι. Κατά τη διάρκεια της πέμπτης νύχτας, ένας κατεστραμμένος Φρέντι,[α] που κατέχεται από το ξανθό αγόρι, σκοτώνει την Τζέιν και πηγαίνει την Άμπι πίσω στο εστιατόριο μέσω ενός ταξιού. Ο Μάικ δέχεται επανειλημμένα επίθεση στο όνειρό του και ξυπνά δεμένος σε μια συσκευή βασανιστηρίων που προσπαθεί να σκίσει το πρόσωπό του. Ξεφεύγει αφαιρώντας καρφίτσες που ο προηγούμενος, νεκρός φύλακας χαλάρωσε, αλλά τραυματίζεται βαριά από τον Φόξι.

Η Βανέσα βρίσκει τον Μάικ και περιποιείται τα τραύματά του. Αφού ο Μάικ εξηγεί το όνειρό του, η Βανέσα αποκαλύπτει ότι είναι η κόρη του Γουίλιαμ Άφτον, ενός κατά συρροή δολοφόνου που δολοφόνησε τον Γκάρετ και τα πέντε παιδιά κρύβοντας τα σώματά τους μέσα στα ρομπότ και ότι οι ψυχές τους είναι υπό τον έλεγχό του. Συνειδητοποιώντας ότι ο Γουίλιαμ σχεδιάζει να δολοφονήσει την Άμπι, ο Μάικ τρέχει στο εστιατόριο με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να απενεργοποιήσει τα ρομπότ. Στο εστιατόριο, η Τσίκα επιχειρεί να σκοτώσει την Άμπι, αλλά ο Μάικ φτάνει και τη σώζει. Ο Μάικ δέχεται επίθεση από τον κ. Κεκάκη και τον χωρίζει από την Άμπι. Τα animatronics τελικά ηττούνται, αλλά επαναδραστηριοποιούνται από τον Στιβ, ο οποίος φτάνει φορώντας το κοστούμι του «κίτρινου κουνελιού»[β] καθώς αποκαλύπτει ότι είναι ο Γουίλιαμ πριν κάνει τον Μάικ να χάσει τις αισθήσεις του.

Γνωρίζοντας ότι τα ρομπότ πρέπει να καταλάβουν την αλήθεια, η Άμπι σχεδιάζει μια εικόνα του Γουίλιαμ να δολοφονεί τα παιδιά. Η Βανέσα προσπαθεί να εμποδίσει τον Γουίλιαμ να μεσολαβήσει στο σχέδιο, αλλά μαχαιρώνεται στην κοιλιά. Η Άμπι δείχνει τη ζωγραφιά της στα ρομπότ και εκείνα στρέφονται εναντίον του Γουίλιαμ. Ο κ. Κεκάκης δαγκώνει μέρος της στολής, ενεργοποιώντας τους εσωτερικούς μηχανισμούς του ελατηρίου και τραυματίζοντας θανάσιμα τον Γουίλιαμ. Τα ρομπότ τον σέρνουν σε ένα πίσω δωμάτιο καθώς ο Μάικ και η Άμπι μεταφέρουν μια τραυματισμένη Βανέσα έξω από το εστιατόριο. Πέφτει σε κώμα και μεταφέρεται στο νοσοκομείο, ενώ ο Μάικ συνεχίζει να φροντίζει την Άμπι καθώς επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή.

Σε μια σκηνή στην μέση των τίτλων τέλους, μια φιγούρα,[γ] η οποία είχε προηγουμένως τρομάξει τον Μάικ, τρομάζει τον ταξιτζή. Κατά την διάρκεια των τίτλων τέλους, μια φωνή συλλαβίζει «έλα να με βρεις».

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αναγνωρίζεται εκτός οθόνης ως Χρυσός Φρέντι.
  2. Αναγνωρίζεται εκτός οθόνης ως Ανοιξιάτικος Μπόνι.
  3. Αναγνωρίζεται εκτός οθόνης ως Αγόρι με το Μπαλόνι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása». (Ουγγρικά) Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása. National Media and Infocommunications Authority. Ανακτήθηκε στις 27  Οκτωβρίου 2023.
  2. 2,0 2,1 60102.
  3. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt4589218/releaseinfo/.
  4. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt4589218/releaseinfo/. Ανακτήθηκε στις 26  Οκτωβρίου 2023.
  5. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt4589218/technical/. Ανακτήθηκε στις 26  Οκτωβρίου 2023.
  6. D'Alessandro, Anthony (16 Δεκεμβρίου 2022). «Blumhouse's 'Five Nights At Freddy's' Sets Josh Hutcherson & Matthew Lillard». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2023. 
  7. D'Alessandro, Anthony (21 Μαρτίου 2023). «Kat Conner Sterling Boards Blumhouse's 'Five Nights At Freddy's'». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2023. 
  8. «Five Nights At Freddy's Movie Finally Starts Filming». GameSpot (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2023. 
  9. Northrup, Ryan (24 Οκτωβρίου 2023). «Five Nights At Freddy's Streaming Release Date & Time Confirmed Earlier Than Expected». ScreenRant (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2023. 
  10. D'Alessandro, Anthony (24 Οκτωβρίου 2023). «'Five Nights At Freddy's' To Jump-Start Sleepy Autumn Box Office With $50M+ Debut Despite Peacock Day & Date – B.O. Preview». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2023. 
  11. «Five Nights at Freddy's (2023) - Financial Information». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2023. 
  12. «Five Nights at Freddy's». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2023. 
  13. Yin-Poole, Wesley (8 Ιανουαρίου 2024). «Josh Hutcherson 'Dying to Get Back on Set' for Five Nights at Freddy's 2». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]