Πάνθεον (Ρώμη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°53′55″N 12°28′37″E / 41.8986°N 12.4769°E / 41.8986; 12.4769

Πάνθεον
Pantheon
Rome Pantheon front.jpg
Pantheon11111.jpg
Map
ΕίδοςΡωμαϊκός ναός, Ρωμαϊκός αρχαιολογικός χώρος, αξιοθέατο, ελάσσονα βασιλική, εκκοσμικευμένο θρησκευτικό κτίριο, αρχαία ρωμαϊκή κατασκευή, θρησκευτικό μουσείο[1][2], Ιταλικό εθνικό μουσείο[1], archaeological artifact museum[2] και κτίριο ιστορικού πολιτιστικού μουσείου[3]
Αρχιτεκτονικήαρχαία ρωμαϊκή αρχιτεκτονική
ΔιεύθυνσηPiazza della Rotonda, 00186 Roma RM και Piazza della Rotonda 18, 00186 Roma[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°53′55″N 12°28′37″E
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός[4]
Θρησκευτική υπαγωγήρωμαιοκαθολική επισκοπή της Ρώμης
Διοικητική υπαγωγήΡώμη[5][1]
ΤοποθεσίαPigna
ΧώραΙταλία[6][5]
Έναρξη κατασκευής2ος αιώνας
Χρήσημουσείο
Γενικές διαστάσεις35 μέτρα × 54,5 μέτρα
Ύψος43,3 μέτρα
Υλικάσκυρόδεμα
ΑρχιτέκτοναςΑπολλόδωρος ο Δαμασκηνός
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[5]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Πάνθεον της Ρώμης είναι αρχαία θρησκευτική κατασκευή η οποία βρίσκεται στην Piazza della Rotonda (Ρώμη). Κατασκευάστηκε ύστερα από εντολή του Αγρίππα κατά τον 1ο αιώνα π.Χ. και στον θριγκό φέρει την επιγραφή Marcus Agrippa Lucius filius, consul tertium, fecit, δηλ. ο Μάρκος Αγρίππας τού Λούκιου γιος, ύπατος για τρίτη φορά, το έκανε. Υπέστη αρκετές καταστροφές από πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να ανακατασκευαστεί πλήρως από τον Αδριανό στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Αρχικά, το Πάνθεον ήταν ναός αφιερωμένος σε όλες τις θεότητες της Αρχαίας Ρώμης. Μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία κατά τον 7ο αιώνα. Αποτελεί το μεγαλύτερο σε μέγεθος ρωμαϊκό μνημείο, που να έχει διασωθεί έως σήμερα σχεδόν άφθαρτο, λόγω της ασταμάτητης χρήσης του έως και σήμερα. Έχει δώσει την ονομασία του σε συνοικία της Ρώμης.

Η ονομασία του πάνθεον προέρχεται από το αρχαιοελληνικό επίθετο πάνθειον, το οποίο σημαίνει «όλων των θεών». Η πλειονότητα των Ρωμαίων συγγραφέων το αναφέρουν με την ελληνική του ονομασία Πάνθεον. Η εκλατινισμένη εκδοχή του ονόματός του, Pantheum απαντάται στον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο.

Το Πάνθεον διέθετε τον μεγαλύτερο θόλο σε όλη την Αρχαιότητα (43,3 μέτρα διαμέτρου στο εσωτερικό του), ο οποίος και παραμένει έως σήμερα ο μεγαλύτερος κατασκευασμένος από διαδοχικές και διαφορετικές στρώσεις από béton non-armé (μη ενισχυμένο σκυρόδεμα). Έπειτα από σχεδόν δύο χιλιετίες, η αξιοσημείωτη αυτή κατασκευή δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι κατάρρευσης, παρά τις αρκετές αφαιρέσεις τμημάτων της διακόσμησής του, καθώς και τις επαναλαμβανόμενες τελουρικές κινήσεις[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Pantheon (Rome) στο Wikimedia Commons