Ο Χοντρός και ο Λιγνός στα Κάτεργα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Pardon Us
ΣκηνοθεσίαΤζέημς Πάρροττ
ΠαραγωγήHal Roach
ΣενάριοH.M. Walker
Πρωταγωνιστές
ΦωτογραφίαΤζορτζ Στίβενς
ΜοντάζRichard C. Currier
Εταιρεία παραγωγήςMetro-Goldwyn-Mayer
ΔιανομήMetro-Goldwyn-Mayer
Κυκλοφορία1931
Διάρκεια54'
Γλώσσααγγλικά

Ο Χοντρός και ο Λιγνός στα Κάτεργα (αγγλ. Pardon Us) γνωστό και ως Οι Δύο Κατεργαρέοι (αγγλ. Jailbirds) είναι αμερικάνικη κινηματογραφική κωμωδία του 1931 και η πρώτη κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους με πρωταγωνιστές τους Χοντρό και Λιγνό (Όλιβερ Χάρντι και Σταν Λόρελ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρισκόμαστε στον καιρό της ποτοαπαγόρευσης. Από μια κακή τύχη ο Χοντρός και ο Λιγνός πιάνονται να φτιάχνουν μπύρα. Το βάζουν στα πόδια και ξεφεύγουν από την αστυνομία, και φτάνουν σε μια βαμβακοφυτεία. Για να μην τους αναγνωρίσει κανείς αλείφουν τα πρόσωπά τους με καπνιά και κάνουν τους μαύρους. Για κακή τους τύχη όμως περνάει από εκεί ο διευθυντής των φυλακών, και τον πιάνει λάστιχο. Τους φωνάζει και τους βάζει να του αλλάξουν τη ρόδα. Ο Λιγνός επειδή έχει ένα κούφιο δόντι, σφυρά άθελά του κάθε φορά που ανασαίνει, και τελικά οι δυο τους συλλαμβάνονται και οδηγούνται στη φυλακή. Αρχικά αποφασίζουν να κάνουν απεργία πείνας, αλλά ο δεσμοφύλακας τους λέει τι νόστιμα ψητά και τούρτες θα έχει για φαΐ και τους κάνει να πεινάσουν. Τελικά τους φέρνει νερόβραστη σούπα και ψωμί. Στο μεταξύ οι άλλοι κρατούμενοι έχουν καταστρώσει σχέδιο γενικής απόδρασης και προμηθεύτηκαν λίγα όπλα. Στο κόλπο μπαίνουν όμως άθελά τους και ο Χονδρός και ο Λιγνός, και με τις γκάφες που κάνουν κατορθώνουν να αποτρέψουν την απόδραση. Η φυλακή πιάνει φωτιά, η θυγατέρα του διευθυντή κινδυνεύει να καεί, αλλά οι δυο γκαφατζήδες κατορθώνουν με τα πολλά να τη σώσουν. Μπαίνει η φρουρά, και τους βάζει όλους φυλακή. Ο διευθυντής για να τους ευχαριστήσει που απέτρεψαν την απόδραση και έσωσαν τη θυγατέρα του, τους δίνει παράσημο και τους αποφυλακίζει. Ο Λιγνός όμως, ακόμα και την τελευταία στιγμή θα κάνει την γκάφα του, και ο διευθυντής θα τους πάρει στο κυνήγι.

Ιστορικό της ταινίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ήταν αναπαραγωγή της παλαιότερης βωβής ταινίας The Second Hundred Years του 1927. Οι εργασίες γυρίσματος έγιναν το 1930 στο Λος Άντζελες και διήρκεσαν από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο. Πρωτοκυκλοφόρησε στην Αμερική στις 15 Αυγούστου 1931. Αρχικά προορίζονταν για μικρή χιουμοριστική ταινία, ενώ για οικονομία θα χρησιμοποιούσε τα σκηνικά μιας άλλης ταινίας της MGM. Η MGM για αντάλλαγμα ζήτησε να αγκαζάρει τον Χοντρό και τον Λιγνό για μια δική της παραγωγή, πράγμα που ο παραγωγός Χαλ Ρόατς αρνιόταν κατηγορηματικά. Η συνεργασία με τα σκηνικά απέτυχε, και ο Ρόατς αναγκάστηκε να παραγγείλει δικά του, και να τα ακριβοπληρώσει. Για εμπορικούς λόγους λοιπόν η ταινία έγινε μακράς διαρκείας, για να βγουν τα έξοδα. Η πρώτη έκδοση είχε διάρκεια 69 λεπτών, η οποία συντομεύτηκε σε 54 λεπτά. Η ταινία εκτός από τα αγγλικά γυρίστηκε και στα γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά, τα οποία οι ηθοποιοί διάβαζαν από ταμπέλες πίσω από τη μηχανή.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]