Ο Ποπολάρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ποπολάρος είναι θεατρικό έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου που βασίζεται στη δική του νουβέλα Ο Αντάρτης. Ακολουθεί το γνωστό σχήμα των τριών πράξεων.

Ιστορικό παραστάσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο ανέβηκε πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο στις 14 Μαΐου 1933. Στον ομώνυμο ρόλο εμφανίστηκε ο Νίκος Δενδραμής και ως Έλντα η Μιράντα Μυράτ. Στους υπόλοιπους ρόλους εμφανίζονταν επίσης η Κατίνα Παξινού και η Βάσω Μανωλίδου[1].

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πράξη 1η[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αυλή της εξοχικής έπαυλης του γιατρού Μαρινέρη, στη Μπόχαλη

Ο κόντε Ντιμάρας επισκέπτεται τον Μαρινέρη και τη γυναίκα του, τη Ζαμπέλα. Ο κόντες κάνει διακοπές στη Μπόχαλη σε μια γειτονική βίλα με την γυναίκα του, την κοντέσσα Μαρία και την μοναχοκόρη του Έλντα. Ο γιατρός αστειευόμενος εξιστορεί την πεποίθησή του πώς ο ανιψιός της Ζαμπέλας, ο Ζέππος ο γιος του Πεμπονάρη, έχει ερωτευτεί την Έλντα και πως και εκείνη ενδιαφέρεται για εκείνον. Ο κόντες ανησυχεί αλλά τελικά φτάνει η γυναίκα του που τον καθησυχάζει ότι πρόκειται για απλό φλερτ του καλοκαιριού. Ο κόντες σχεδιάζει να αρραβωνιάσει την 'Ελντα με τον Ρόμπερτ Μπράουν, υιό ενός βαθύπλουτου Ελληνοάγγλου επιχειρηματία και παλιού του φίλου. Ο κύριος Μπράουν φτάνει στην αυλή και έρχεται και ο Ζέππος που με νευρικότητα συνομιλεί με την ομήγυρη και προσβάλλει έμμεσα τον Μπράουν. Ο Μπράουν αποσύρεται στο σπίτι του κόντε μαζί με τον κόντε και την κοντέσσα, και ο Ζέππος συνομιλεί με τη θεία του που τον μαλώνει για την απρέπεια του. Η Ζαμπέλα αποσύρεται μέσα στο σπίτι και έρχονται οι ξαδέρφες της Έλντας.

Πράξη 2η[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο σαλόνι του σπιτιού του Μαρινέρη, στη Χώρα

Ο Ζέππος περιμένει ανυπόμονος να συναντήσει την Έλντα στο σπίτι του θείου του. Όμως, εμφανίζεται η Τερέζα με την Κιάρα και του επιστρέφουν με εχθρικό ύφος το γράμμα που είχε στείλει στην Έλντα. Του λένε ότι η Έλντα έπαιζε μαζί του αθώα και πως εκείνος πήρε πολύ θάρρος και έγινε ενοχλητικός και αναιδής προσπαθώντας να την πλησιάσει στη Χώρα. Εκείνος αρχικά θεωρεί ότι η Έλντα παρά τη θέλησή της αναγκάζεται να απομονωθεί από εκείνον αλλά τελικά η Τερέζα τον πείθει πως η Έλντα δεν τον αγάπησε ποτέ. Θυμωμένος προσβάλλει την Τερέζα και την αδελφή της και ορκίζεται αγριεμένος εκδίκηση από την Έλντα.

Πράξη 3η[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη σάλα του κόντε Ντιμάρα

Ο κόντε Ντιμάρας επιστρέφει σπίτι του και θυμωμένος ζητά να μάθει την αληθινή σχέση της κόρης του με το Ζέππο, αφότου έλαβε μήνυμα από τον Μπράουν ότι μετάνιωσε για το συνοικέσιο λόγω ενός γράμματος που έστειλε ο Ζέππος στον Μπράουν, στο οποίο εξιστορούσε το ειδύλλιο με την Έλντα. Εκείνη αρνείται ότι ήταν ερωτευμένη με το Ζέππο κλαίγοντας και τελικά δέχεται ότι θα παντρευτεί με τον Μπράουν. Τότε ο κόντες αποφασίζει να στείλει τον Αυγουστή, έμπιστό του χωριάτη, να χτυπήσει και να τρομάξει τον Ζέππο για να μην διαταραχθεί ο αρραβώνας και ο γάμος. Όμως η Έλντα δεν θέλει να γίνει αυτό γιατί πραγματικά αγαπά τον Ζέππο. Ζητά από τη μητέρα της μια πολύτιμη καρφίτσα για να δωροδοκήσει τον Αυγουστή και να μην εκτελέσει το χτύπημα. Εκείνος συγκινημένος μεσολαβεί για να βοηθήσει τους ερωτευμένους και ο Ζέππος έρχεται κρυφά στη σάλα όπου ομολογούν και οι δύο την πραγματική τους αγάπη. Τότε, εμφανίζεται ο Μαρινέρης που αφού έχει πια βεβαιωθεί για την αγάπη της Έλντας απειλεί να τα πει όλα στον Μπράουν αν ο κόντες δεν αφήσει την Έλντα να παντρευτεί τον Ζέππο. Απρόθυμος, ο κόντες δέχεται και μαζί άτυπα αποδέχεται ότι δεν μπορεί πια η ταξική διαίρεση να αποτρέψει ανρθώπους σαν τον Ζέππο να αναμειχθούν με τους παλαιότερους αριστοκράτες. Ανεβαίνει να ξυπνήσει την κοντέσσα ενώ το ζευγάρι και ο Μαρινέρης περιμένουν χαρούμενοι στο σαλόνι.

Θεατρικές Παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος βασικών στοιχείων των ελληνικών θεατρικών αναπαραστάσεων του θεατρικού έργου "Ο Ποπολάρος".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]