Ο Μισάνθρωπος (Μπρίγκελ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Μισάνθρωπος
Pieter Bruegel d. Ä. 035.jpg
ΟνομασίαΟ Μισάνθρωπος
ΔημιουργόςQ43270
Έτος δημιουργίας1568
ΕίδοςΤέμπερα σε καμβά
Ύψος86
Πλάτος85 cm
ΠόληΝάπολη
ΜουσείοΕθνικό Μουσείο Καποντιμόντε
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Ο Μισάνθρωπος είναι ένας πίνακας (τέμπερα σε καμβά) που ζωγράφισε το 1568 ο ζωγράφος της Φλαμανδικής Αναγέννησης Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος. Εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Καποντιμόντε στη Νάπολη της Ιταλίας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φλαμανδική επιγραφή στο κάτω μέρος του πίνακα γράφει:

Om dat de werelt is soe ongetru / Daer om gha ic in den ru
("Επειδή ο κόσμος είναι ύπουλος, θα βυθιστώ στο πένθος")

Το ηθικό δίδαγμα του πίνακα είναι ότι μία τέτοια παραίτηση από τον πραγματικό κόσμο δεν είναι δυνατή: Ο καθένας πρέπει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του κόσμου και όχι να αποποιείται την υπευθυνότητα που απαιτείται για την αντιμετώπισή τους. Ο κουκουλοφόρος μισάνθρωπος πέφτει θύμα ληστείας από το μικρόσωμο άτομο μέσα στη γυάλινη μπάλα, που αποτελεί σύμβολο ματαιοδοξίας.[1] Η πράξη αυτή δείχνει πως είναι αδύνατο να εγκαταλείψει κάποιος τον κόσμο. Ο μισάνθρωπος περπατάει προς τα καρφιά που έχουν ρίξει στον δρόμο γι αυτόν. Δεν μπορεί να τα παραβλέψει όπως θα ήθελε, και βρίσκεται σε αντίθεση με τον βοσκό στο βάθος που φυλάει τα πρόβατά του και που είναι πιο ενάρετος από τον μισάνθρωπο λόγω της απλής, έντιμης εκτέλεσης των καθηκόντων του, της αίσθησης υπευθυνότητας που έχει απέναντι στις υποχρεώσεις του.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cf. Pietro Allegretti, Brueghel, Skira (2003), ISBN 0-00-001088-X (Ιταλικά)
  2. R-M. Hagen & R. Hagen, Bruegel: The Complete Paintings, Taschen (2000), ISBN 3-8228-5991-5
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα The Misanthrope (Bruegel) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).