Ο Μαιγκρέ έχει τον λόγο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Μαιγκρέ έχει τον λόγο
(Maigret et l'affaire Saint-Fiacre)
ΣκηνοθεσίαJean Delannoy[1][2]
ΣενάριοJean Delannoy, Rodolphe-Maurice Arlaud και Μισέλ Ωντιάρ
Βασισμένο σεMaigret Goes Home
ΠρωταγωνιστέςΖαν Γκαμπέν[2][3], Michel Auclair[2][3], Valentine Tessier[2][3], Jacques Hilling[3], Robert Hirsch[2][3], Andrée Tainsy[3], Amarande[3], Bruno Balp[3], Camille Guérini[3], Σαρλ Μπουιγιό[3], Κριστιάν Μπροκάρ[3], Évelyne Istria, Gabrielle Fontan[3], Georgette Peyron[3], Guy Henri, Hélène Tossy[3], Henri Coutet[3], Ζακ Μαρίν[3], Ζακ Μορέλ[3], Jean-Pierre Granval[3], Λορ Παγιέτ[3], Μαρσέλ Μπερνιέ, Μαρσέλ Περέζ[3], Michel Vitold[3], Micheline Luccioni[3], Πολ Φρανκέρ[3], René Hell[3], Robert Balpo[3], Σερζ Ρουσό[3] και Yvon Sarray[3]
ΜουσικήJean Prodromidès
ΦωτογραφίαLouis Page
ΜοντάζHenri Taverna
Εταιρεία παραγωγήςTitanus
Πρώτη προβολή2  Σεπτεμβρίου 1959[4]
Κυκλοφορία
Διάρκεια101 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία και Ιταλία
ΓλώσσαΓαλλικά

Ο Μαιγκρέ έχει τον λόγο (Πρωτότυπος τίτλος: Maigret et l'affaire Saint-Fiacre) είναι Γαλλική αστυνομική ταινία του 1959 σε σκηνοθεσία Ζαν Ντελανουά, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ζαν Γκαμπέν[5] ως ο φανταστικός Επιθεωρητής Ζυλ Μαιγκρέ. Το σενάριο του Μισέλ Οντιάρ είναι προσαρμοσμένο από το μυθιστόρημα "Η Υπόθεση του Σαν Φιάκρ" του Βέλγου συγγραφέα Ζωρζ Σιμενόν και αφηγείται πώς ο Μαιγκρέ πηγαίνει ιδιωτικά για να βοηθήσει την εργοδότρια του αείμνηστου πατέρα του, η οποία δέχθηκε μια ανώνυμη απειλή θανάτου και, αν και δεν μπορεί να αποτρέψει τον θάνατο, να ξεσκεπάσει τους συνωμότες.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Επιθεωρητής Μαιγκρέ επιστρέφει στο Σαν Φιάκρ, το χωριό στο οποίο μεγάλωσε, όπου ο πατέρας του ήταν διαχειριστής στην οικογένεια που είχε το κάστρο. Η χήρα κοντέσσα του ζήτησε να έρθει επειγόντως επειδή έλαβε ένα ανώνυμο γράμμα που έλεγε ότι θα πεθάνει την επόμενη μέρα, την Τετάρτη της τέφρας. Βρίσκει το κάστρο σε μια θλιβερή κατάσταση: το περιεχόμενό του πωλείται συστηματικά από τον νεαρό βοηθό της κοντέσσας Σαμπατιέ και τα εδάφη του από τον σημερινό κτηματομεσίτη Γκωτιέ και τον μικρό γιο του Εμίλ, έναν τραπεζικό υπάλληλο. Λένε ότι το κάνουν αυτό για να χρηματοδοτήσουν τον γιο της κοντέσσας Μορίς, έναν αλκοολικό playboy που σπάνια επισκέπτεται την άρρωστη πλέον μητέρα του.

Νωρίς το επόμενο πρωί η κόμισσα πηγαίνει για λειτουργία στην εκκλησία του χωριού όπου, επιστρέφοντας στο στασίδι της μετά τη λήψη του μυστηρίου, πέφτει νεκρή. Ο τοπικός γιατρός Μπουσαρντόν δεν εκπλήσσεται, λέγοντας στον Μαιγκρέ ότι η καρδιά της ήταν αδύναμη και ότι πέθανε από φυσικά αίτια. Όταν κυκλοφορεί η τοπική εφημερίδα εκείνης της ημέρας, η πρώτη σελίδα αναφέρει ότι ο νεαρός κόμης Μορίς αυτοκτόνησε στο Παρίσι την προηγούμενη μέρα. Αλλά ο Μορίς είναι στην πραγματικότητα ζωντανός και έσπευσε να επιστρέψει όταν έμαθε για το θάνατο της μητέρας του. Τηλεφωνώντας στην εφημερίδα ο Μαιγκρέ του λένε ότι το ρεπορτάζ ήταν από τηλεφώνημα της τελευταίας στιγμής χωρίς χρόνο για έλεγχο.

Τώρα πεπεισμένος ότι πρόκειται για μια συνωμοσία για να ληστέψουν και να σκοτώσουν την κόμισσα, της οποίας ο νεαρός αγαπημένος ήταν κάποτε, ο Μαιγκρέ ξεκινά τη δική του έρευνα για το τι προκάλεσε τον ξαφνικό θάνατό της και ποιος την ήθελε νεκρή. Επιστρέφοντας στο στασίδι της, το οποίο είχε ανοίξει η βοηθός της, η οποία εξαφανίστηκε. Την βρίσκει κρυμμένη στο σκευοφυλάκιο και κολλημένο σε αυτό είναι το ρεπορτάζ της εφημερίδας για την αυτοκτονία του γιου της. Την ώρα του θανάτου της οι εφημερίδες της ημέρας δεν είχαν φτάσει στο μαγαζί του χωριού, έτσι κάποιος έφερε το φύλλο από την πόλη όπου τυπωνόταν το χαρτί.

Χωρίς να αποκαλύψει τίποτα, ο Μορίς έχει επίσης κάνει έρευνα και, ενώ το σώμα της μητέρας του βρίσκεται ακόμα στον επάνω όροφο, οργανώνει ένα μακάβριο δείπνο για όσους υποπτεύεται. Σε αυτό, ο Μαιγκρέ κατηγορεί τόσο τον γιατρό όσο και τον βοηθό για αμέλεια, αλλά όχι για ανθρωποκτονία, και στη συνέχεια αποκαλύπτει ότι οι συνωμότες ήταν ο διαχειριστής Γκωτιέ και ο γιος του, που προσπάθησαν να αποκόψουν τον Μορίς και να πλουτίσουν. Ο Μαιγκρέ καλεί την τοπική αστυνομία να τους συλλάβει.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ζαν Γκαμπέν - Επιθεωρητής Μαιγκρέ
  • Μισέλ Οκλέρ - Μορίς του Σαν Φιάκρ
  • Βαλεντίν Τεσιέ - Κοντέσσα του Σαν Φιάκρ
  • Ρομπέρ Χιρς - Λυσιέν Σαμπατιέ
  • Πολ Φρανκέρ - Γιατρός Μπουσαρντό
  • Μισέλ Βιτόλντ - Ιερέας Τζοντέ
  • Καμίλ Γκουερινί - Γκωτιέ, διαχειριστής ακινήτων
  • Σερζ Ρουσό - Εμίλ Γκωτιέ, γιος του διαχειριστή

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα την διανομή της ταινίας ανέλαβε η Σκούρας Φιλμς και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους Αβέρωφ, Αττικόν, Αντζέλα και Κυψελάκι της Αθήνας στις 17 Οκτωβρίου 1960.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0053033/. Ανακτήθηκε στις 23  Ιουνίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=3631.html. Ανακτήθηκε στις 23  Ιουνίου 2016.
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 3,17 3,18 3,19 3,20 3,21 3,22 3,23 3,24 3,25 3,26 www.imdb.com/title/tt0053033/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 23  Ιουνίου 2016.
  4. www.imdb.com/title/tt0053033/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 17  Αυγούστου 2016.
  5. «Maigret et l'affaire Saint-Fiacre» (στα Αγγλικά). frenchfilms.org. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2023. 
  6. «Η ζωή της πόλεως» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 16 Οκτωβρίου 1960. σελ. 3η. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]