Ο Κυρίαρχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Κυρίαρχος
(Le Solitaire)
ΣκηνοθεσίαΖακ Ντερέ[1][2]
ΠαραγωγήAlain Sarde
ΣενάριοAlphonse Boudard, Ζακ Ντερέ, Simon Michaël και Daniel Saint-Hamont
ΠρωταγωνιστέςΖαν Πολ Μπελμοντό[2], Μπερνάρ Φαρσί, Bernard Freyd, Carlo Nell, Κατρίν Ροβέλ, Évelyne Dress, Φρανσουά Ντουνογιέρ, François Marcantoni, Ανρί Ατάλ, Henri-Jacques Huet, Jean-Claude de Goros, Ζαν-Πιέρ Μαλό, Laurent Gendron, Lionel Vitrant, Luc-Antoine Diquéro, Marc Lamole, Μορίς Οζέλ, Μισέλ Μπαούν[2], Μισέλ Κρετόν[2], Mostéfa Stiti, Patricia Malvoisin, Πιέρ Βερνιέ[2], Valérie Steffen, Yves Gabrielli και Γιολάντ Ζιλό
ΦωτογραφίαΖαν-Φρανσουά Ρόμπεν
ΜοντάζHenri Lanoë
Πρώτη προβολή1987 και 14  Μαΐου 1987 (Γερμανία)[3]
Διάρκεια100 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία
ΓλώσσαΓαλλικά

Ο Κυρίαρχος (γαλλικά: Le Solitaire‎‎) είναι Γαλλική αστυνομική ταινία του 1987 σε σκηνοθεσία Ζακ Ντερέ. Πρωταγωνιστεί ο Ζαν Πολ Μπελμοντό.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο αστυνομικοί, ο Σταν και ο Σιμόν θα πάνε ένα βράδυ σε μια ντισκοτέκ του Παρισιού για να διασκεδάσουν για τελευταία φορά επειδή έχουν αποφασίσει να παραιτηθούν από την αστυνομία και να πάνε στις Αντίλλες για να αναλάβουν την διαχείρηση ενός ξενοδοχείου.

Στη ντισκοτέκ όμως θα κάνει την εμφάνιση του και ένας κακοποιός ο Σνεντέρ, ο οποίος έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τον Σιμόν επειδη τον είχε συλλάβει στο παρελθόν.

Ο Σιμόν βλεπόντας τον Σνεντέρ αποφασίζει να τον ακολουθήσει στις τουάλετες του μαγαζιού, εκεί όμως ο Σντεντέρ θα τον περιμένει και θα τον σκοτώσει. Ο Σταν ακουγόντας τους πυροβολισμούς θα τρέξει αμέσως και θα βρει τον Σιμόν μέσα σε μια λίμνη αίματος, με τον Σνεντέρ να έχει προλάβει να διαφύγει από την ντισκοτέκ κλεβόντας ένα διερχόμενο αυτοκίνητο.

Ο Σταν μετά το θάνατο του φίλου και συναδέλφου του αποφασίζει να παραμείνει στην αστυνομία για να καταφέρει να εντοπίσει τον Σνεντέρ και να πάρει εκδίκηση.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ζαν Πολ Μπελμοντό - Επιθεωρητής Σταν Τζαλάρντ
  • Ζαν-Πιέρ Μαλό - Τσάρλι Σνεντέρ
  • Μισέλ Μπαούν - Επιθεωρητής Πετσολί
  • Πιέρ Βερνιέ - Μαρίν
  • Φρανσουά Ντουνογιέ - Ρενέ Πινιόν
  • Μισέλ Κρετόν - Σιμόν
  • Φρανκ Αγιάς - Κριστιάν

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπελμοντό με τον Ντερέ είχε συνεργαστεί στη προηγουμένη ταινία Ο Περιθωριακός, η οποία είχε σημειώσει μεγάλη εμπορική επιτυχία και έλπιζαν να ξανακάνουν το ίδιο 4 χρόνια αργότερα, αλλά η ταινία ήταν μια απογοήτευση στο box office[4] και που οδήγησε στο τέλος του κύκλου των αστυνομικών ταινιών του Μπελμοντό, όπου επίσης είχε ως αποτέλεσμα ο ηθοποιός να επιστρέψει στη θεατρική σκηνή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0091982/. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=45324.html. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2016.
  3. (Γερμανικά) Λεξικό παγκόσμιων κινηματογραφικών ταινιών. Zweitausendeins.
  4. «Ο Κυρίαρχος». Boxofficestory.com. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2019.  (Γαλλικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]