Ούλριχ Α΄ της Ανατολικής Φρισίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ούλριχ Α΄ της Ανατολικής Φρισίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1408
Norden
Θάνατος26  Σεπτεμβρίου 1466[1]
Έμντεν
Τόπος ταφήςΈμντεν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΤέντα Ούκενα[2]
ΤέκναΈννο Α΄ της Ανατολικής Φρισίας
Έντσαρντ Α΄ της Ανατολικής Φρισίας
ΓονείςΈννο Εντσάρντισνα
ΑδέλφιαΈντσαρντ Σίρκσενα
ΟικογένειαΟίκος των Σίρκσενα
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ούλριχ Α΄, γερμ.: Ulrich I von Ostfrisia (Nόρντεν, 1408 - Έμντεν, 25/26 Σεπτεμβρίου 1466) από τον Οίκο των Σίρκσενα ήταν ο πρώτος κόμης της Ανατολικής Φρισίας.

Bιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος (1ος από τον 2ο γάμο) του φυλάρχου Έννο Εντσάρντισνα του Nόρντεν και Γκρέετσηλ και της Γκέλας του Mάνσλαγκτ.

Ο πατέρας του είχε κληρονομήσει την Άτενα του Nόρντεν και είχε γίνει επικεφαλής του Nόρντεν, αφήνοντας στον Ούλριχ Α΄ μία μεγάλη κληρονομιά. Ο Ούλριχ Α΄ έλαβε επίσης την κληρονομιά του σεβαστού Οίκου των Σίρκσενα-Μπέρουμ μέσω της μητέρας του Γκέλας, κόρης του Άφο Μπένινγκα, επικεφαλής των Πίλσουμ και Mάνσλαγκτ και του Τιάντεκα Ζίαρτσε του Μπέρουμ. Η Γκέλα και η εξαδέλφη της Φράουβα Σίρκσενα ("Σύντσενα") ήταν οι μόνες κληρονόμοι των Σόρκσενα του Μπέρουμ. Ο πατέρας τού Ούλριχ Α΄, ο Έννο, είχε χρησιμοποιήσει την ευκαιρία να κανονίσει έναν γάμο μεταξύ του πρωτότοκου γιου του (από τον πρώτο του γάμο, ετεροθαλούς αδελφού τού Ούλριχ Α΄) Έντσαρντ και της Φράουβε. Ο Ούλριχ Α΄ και ο Έντσαρντ πήραν το οικογενειακό όνομα και τους θυρεούς των συζύγων τους. Όταν ο Έντσαρντ και η Φράουβα απεβίωσαν χωρίς παιδιά το 1441 από την πανώλη, ο Ούλριχ Α΄ κληρονόμησε επίσης τις κτήσεις των Σίρκσενα του Μπέλουμ. Το 1430, μαζί με τον πατέρα του και τον μεγαλύτερο αδελφό του Έντσαρντ, ο Ούλιχ Α΄ είχε ολοκληρώσει τη Freiheitsbund der Sieben Ostfrieslande (Ελεύθερη συμμαχία των επτά εδαφών της Ανατολικής Φρισίας).

Αυτή η συμμαχία στόχευε κατά του κυβερνώντος Φόκο Ούκενα. Ο Έντσαρντ, μαζί με τον αδελφό του Ούλριχ Α΄, κατάφεραν να θέσουν τέρμα στην εξουσία της μερίδας του Ούκενα. Ο Ούλριχ Α΄ ακολούθησε επίσης μία προσοδοφόρα στρατηγική επιγαμιών. Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Φόλκα, μόνη κόρη και κληρονόμος του τίτλου Βίμπετ του Έζενς. Αυτή μετέφερε την κυριαρχία του Έζενς στον Ούλριχ Α΄ το 1440. Μετά τον 2ο γάμο του Ούλριχ Α΄ με την Τέντα, εγγονή του αντιπάλου του, το 1455, η πλειοψηφία των εδαφών της Ανατολικής Φρισίας ενώθηκε για πρώτη φορά. Μόνο οι κυριότητες του Γιέβερ και του Φρήντενμπουργκ παρέμειναν ανεξάρτητες. Ο Σίμπετ Άτενα, ανιψιός και σύμμαχος του Ούλριχ Α΄, έλαβε τις κυριότητες του Στέντεσντορφ και Βίτμουντ, οι οποίες από κοινού δημιούργησαν το Χάρλινγκερλαντ. Το Χάρλιγκερλαντ παρέμεινε υπό την εξουσία της οικογένειας Σίρκσενα.

Επειδή ο Όκο Α΄ τομ Μπροκ είχε υποθηκεύσει την Ανατολική Φρισία στον κόμη της Ολλανδίας το 1381, το καθεστώς του κυβερνήτη της Ανατολικής Φρισίας ήταν ασαφές. Ο Ούλριχ Α΄ αποφάσισε να βελτιώσει την κατάστασή του στρεφόμενος απευθείας προς τον αυτοκράτορα της Γερμανίας. Ο Φρειδερίκος Γ΄ στη συνέχεια αναβίβασε τον Ούλριχ Α΄ στη θέση του αυτοκρατορικού κόμη το 1464. Ο αυτοκράτορας παραχώρησε στον Ούλριχ Α΄ την αυτοκρατορική κομητεία του Nόρντεν, Έμντεν & Έμισγκονιεν στην Ανατολική Φρισία, αν και σε αντάλλαγμα ο Ούλριχ Α΄ ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στην καγκελαρία του αυτοκράτορα, ο οποίος υπέφερε από σχεδόν συνεχή οικονομικά προβλήματα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1440 τη Φόλκα κυρία του Βίμπετ φαν Έζενς. Αυτή απεβίωσε χωρίς απογόνους.

Το 1455 ο Ούλριχ Α΄ έκανε δεύτερο γάμο, με την Τέντα Ούκενα, κόρη του Ούκο Φούκενα φυλάρχου των Μόορμερλαντ & Έμσιγκερλαντ στην ανατολική Φρισία, και είχε τα ακόλουθα παιδιά:

  • Χέμπα (1457 - 1476), παντρεύτηκε τον Έρικ Α΄ του Σάουμπουργκ-Πίνεμπεργκ.
  • Γκέλα (1458 - 1497).
  • Έννο Α΄ (1460 - 1491), κόμης της Ανατολικής Φρισίας.
  • Έντσαρντ Α΄ (1462 - 1528), κόμης της Ανατολικής Φρισίας.
  • Ούκo (1463 - 1507).
  • Άλμουτ (1465 - 1522/23).

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]