Έντσαρντ Α΄ της Ανατολικής Φρισίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έντσαρντ Α΄ της Ανατολικής Φρισίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15  Ιανουαρίου 1462[1]
Greetsiel
Θάνατος14  Φεβρουαρίου 1528[1]
Έμντεν
Τόπος ταφήςAurich
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςElisabeth von Rietberg
ΤέκναΈννο Β΄ της Ανατολικής Φρισίας
Ιωάννης Α΄ της Ανατολικής Φρισίας
Margaret of East-Frisia
ΓονείςΟύλριχ Α΄ της Ανατολικής Φρισίας και Τέντα Ούκενα
ΑδέλφιαΈννο Α΄ της Ανατολικής Φρισίας
ΟικογένειαΟίκος των Σίρκσενα
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Έντσαρτ Α΄, γερμ.: Edzard I von Ostfriesland, ο Μέγας (15 Ιανουαρίου 1462 στην Γκρέετσηλ - 14 Φεβρουαρίου 1528 στο Έμντεν) ήταν κόμης της Ανατολικής Φρισίας από το 1491 μέχρι το τέλος του το 1528.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Ούλριχ Α΄ κόμη της Ανατολικής Φρισίας και της Τέντα Ούκενα, κόρης του Ούκο Φόκενα φυλάρχου των Μόορμερλαντ & Έμσιγκερλαντ της Ανατολικής Φρισίας.

Ο Έντσαρντ Α΄ διαδέχθηκε τον πρωτότοκο αδελφό του Έννο Α΄ το 1492. Πολέμησε τον Γεώργιο δούκα της Σαξονίας για την κυριαρχία του Φρήσλαντ και του Χρόνινγκεν. Η πόλη του Χρόνινγκεν τον δέχτηκε ως κύριό της το 1506, αλλά το 1514 τον αποκήρυξε υπέρ του Κάρολου Β΄ δούκα του Χέλρε.

Αφού επέστρεψε από προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ το 1492, ανέλαβε την εξουσία της Ανατολικής Φρισίας μαζί με τη μητέρα του Τέντα. Αφότου η μητέρα του απεβίωσε το 1494, κυβερνούσε μαζί με τον -λιγότερο σημαντικό- αδελφό του Ούκο.

Η εξουσία του Έντσαρντ Α΄ χαρακτηριζόταν από την ενεργητική προσέγγισή του εναντίον των αντιπάλων του, τους τοπικούς ηγέτες στην Ανατολική Φρισία Χέρο Όομκενς από το Χάρλινγκερλαντ και Έντο Βήμκεν από τον Γιέβερ, τους οποίους κατάφερε γρήγορα να υποτάξει. Υπήρξε επίσης υποστηρικτής της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης στα εδάφη του, μέσω της δημιουργίας νέων νόμων στην Ανατολική Φρισία, της μεταρρύθμισης του νομίσματος και της καθιέρωσης της διαδοχής στον πρωτότοκο για το Οίκου του, αυτόν των Σίρκσενα.

Οι εξωτερική του πολιτική οδήγησε σε έναν τριετή πόλεμο (1514–1517) ενάντια στον Γεώργιο. Ο πόλεμος διεξήχθη ως επί το πλείστον στο έδαφος της Ανατολικής Φρισίας και προκάλεσε καταστροφή σε μεγάλες περιοχές. Η πόλη του Άουριχ, για παράδειγμα, έμεινε καμένη γη.

Ο δούκας της Σαξονίας διορίστηκε stadholder (κυβερνήτης) όλων των Φρισικών εδαφών το 1514 από τον Μαξιμιλιανό Α΄ αυτοκράτορα της Γερμανίας. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την πόλη του Χρόνινγκεν. Ο κόμης Έντσαρντ Α΄ το είδε αυτό ως ευκαιρία για να επεκτείνει την επιρροή του στην επαρχία του Χρόνινγκεν και ανακήρυξε τον εαυτό του προστάτη της πόλης. Ως αποτέλεσμα, 24 γερμανοί δούκες και κόμητες εισέβαλαν στα εδάφη της Φρισίας με τα στρατεύματά τους και κατέστρεψαν την περιοχή. Ο Έντσαρντ Α΄ κηρύχθηκε παράνομος (reichsacht) από τον αυτοκράτορα.

Κατά τη διάρκεια του τριετούς πολέμου, ο Έντσαρντ Α΄ κατάφερε τελικά να κρατήσει τo μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Φρισίας υπό τον έλεγχό του. Μόνο όταν ο Κάρολος Ε΄ ήρθε στην εξουσία στις Κάτω Χώρες, ο Έντσαρντ Α΄ κατάφερε να τερματίσει τον πόλεμο και να επιβεβαιωθεί ως κυβερνήτης της Ανατολικής Φρισίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1498 την Ελισάβετ του Ρήτμπεργκ-Άρνσμπεργκ (1470–1512), κόρη του Ιωάννη Α΄ κόμη του Ρήτμπεργκ και απέκτησε παιδιά:

  • Μαργαρίτα (1500–1537), παντρεύτηκε τον Φίλιππο του Βάλντεκ-Βίλντουνγκεν.
  • Έννο Β΄ (1505-1540), κόμης της Ανατολικής Φρισίας.
  • Ιωάννης Α΄ (1506–1574), κόμης της Ανατολικής Φρισίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]