Ούγος ντε Μπριέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ούγκο ντε Μπρυγέρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος1238
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςAlix de Villehardouin
ΤέκναΓοδεφρείδος ντε Μπρυγέρ[1]
ΑδέλφιαRenaud of Briel
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαd:Q118187581 (από 1922)

Ο Ούγκος ντε Μπριέλ ή ντε Μπρυγέρ (γαλλικά: Hugues de Briel/de Bruyères), ήταν Γάλλος ιππότης κι ευγενής του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, βαρώνος της Καρύταινας. Γεννήθηκε το 1183 στη Γαλλία, στο Μπριέλ της Καμπανίας, παντρεύτηκε το 1222 την Αλίξ, κόρη του Γοδεφρείδου Α' Βιλλεαρδουίνου και απέκτησε μαζί της τον Γοδεφρείδο, διάδοχο του στη βαρωνία, πέθανε μετά το 1230 στο κάστρο της Καρύταινας[2].

Ο Ούγος είχε συμμετάσχει στην Δ΄ Σταυροφορία με τον στρατό του Γοδεφρείδου Α' Βιλλεαρδουίνου, του μετέπειτα γαμπρού του. Το 1209 του δόθηκε η βαρωνία της Καρύταινας μαζί με 22 τιμάρια στην Αρκαδία και την κώμη της Καρύταινας. Ο Ούγος έχτισε το Κάστρο της Καρύταινας που αργότερα απέκτησε μεγάλη φήμη και αποκαλούνταν "Τολέδο της Πελοποννήσου". Το Ελληνικό χρονικό του Μορέως αναφέρει :

Ἀπαύτου ἐδόθησαν ὁμοίως τοῦ μισὶρ Οὕγκου ἐκείνου
ντὲ Μπρίερες ἦτον τὸ ἐπίκλην του εἰς τῶν Σκορτῶν τὸν δρόγγον·
εἰκοσιδύο καβαλλαρίων τὰ φίε τὸν ἐδῶκαν.
Τὸ παραλάβει τὲς προνοῖες ἔχτισε κάστρο ἐκεῖσε,
Καρύταιναν τ᾿ ὠνόμασαν, οὕτως τὸ λέγουν πάλε.

Ο Ούγος κατέλαβε την Καρύταινα σχεδόν αμαχητί αφού οι Γορτύνιοι που είχαν οχυρωθεί σε έναν λόφο δίπλα στην κώμη παραδόθηκαν. Η παράδοση αναφέρει[3] ότι πολλοί από τους ντόπιους είχαν κρυφτεί στα σπήλαια του βράχου που χτίστηκε μετέπειτα το κάστρο, ανάμεσα τους και η όμορφη κόρη του Βυζαντινού άρχοντα της περιοχής, ο Ούγος όταν το έμαθε πήγε στο σπήλαιο και την αναγνώρισε μέσα στο πλήθος από το δακτυλίδι που φορούσε. Ο Ούγος μαγεμένος από την ομορφιά της ζήτησε να την κάνει γυναίκα του αλλά αυτή μην θέλοντας να γίνει σύζυγος του κατακτητή έπεσε στα βράχια και σκοτώθηκε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]