Οφρύς η κίτρινη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Οφρύς η κίτρινη
Οφρύς η κίτρινη (Ophrys lutea), Περιοχή Αργαλαστής, Πήλιο, Μαγνησία
Οφρύς η κίτρινη (Ophrys lutea), Περιοχή Αργαλαστής, Πήλιο, Μαγνησία
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα (Liliopsida)
Τάξη: Ορχεώδη (Orchidales)
Οικογένεια: Ορχεοειδή (Orchidaceae)
Γένος: Οφρύς (Ophrys )
Είδος: O. lutea
Διώνυμο
Οφρύς η κίτρινη
(Ophrys lutea)

Link, 1799

Η Οφρύς η κίτρινη  ή κίτρινη ορχιδέα (επιστ. ονομ. Ophrys lutea) ανήκει στην οικογένεια Ορχεοειδή (Orchidaceae) στην οποία ανήκουν οι γνωστές μας ορχιδέες, οι οποίες με μεγάλο αριθμό ειδών, ίσως 20000, παρουσιάζουν ευρύτατη εξάπλωση στις εύκρατες και θερμές περιοχές της γης, και κατά κύριο λόγο στα δάση των τροπικών χωρών. Το άνθος στις ορχιδέες αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της οικογένειας αφού ένα από τα τρία πέταλα είναι μεγαλύτερο και διαφορετικό από τα υπόλοιπα και εκτείνεται εμπρός σχηματίζοντας αυτό που ονομάζεται χείλος, το οποίο πολλές φορές παρουσιάζει διάφορα σχέδια για να προσελκύει τα έντομα.[1] Στην Ελλάδα οι αυτοφυείς (άγριες) ορχιδέες αριθμούν περίπου 200 είδη. Στο γένος Ophrys, τα άνθη μιμούνται θηλυκές αγριομέλισσες τόσο οπτικά όσο και οσφρητικά με αποτέλεσμα τα αρσενικά έντομα να παραπλανώνται και προσπαθώντας να έρθουν σε σεξουαλική επαφή μαζί τους, τα γυρεομάγματα να προσκολώνται επάνω τους και να μεταφέρονται έτσι σ’ άλλα άνθη. Η Ophrys lutea αποτελεί είδος με στενομεσογειακή κατανομή που απαντά σ’ όλη την Ελλάδα, σε φρύγανα, θαμνώνες, μεταξύ 0-600 μ. Το χείλος είναι τρίλοβο, με τους πλάγιους λοβούς, κίτρινους και ελαφρά τριχωτούς, ενώ ο μεσαίος μεγαλύτερος λοβός καλύπτεται από ένα έντονο, καφεκόκκινο γράφημα που μοιάζει με ουρά χελιδονιού. Ανθίζει από Φεβρουάριο έως Απρίλιο. Στην Ελλάδα απαντούν τρία υποείδη: Ophrys lutea subsp. galilaea, Ophrys lutea subsp. lutea, Ophrys lutea subsp. melena.[2]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πέτρου Ν., Πέτρου Μ. & Γιαννακούλας Μ. 2009, Ορχιδέες της Ελλάδας, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
  • Φυτολογία, 2006, Εκδοτική Αθηνών
  • Lafranchis T. & Sfikas G. 2001, Flowers of Greece (Vol. IΙ)
  • Pignatti S. 1982, Flora d’ Italia (Vol. IΙI). Vol. 1–3. Bologna: Edagricole

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ελληνικές Ορχιδέες Κατά Γένος - In situ | Ελληνική Εταιρία Φίλων της Ορχιδέας». www.greekorchidsociety.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2021. 
  2. savvas (20 Μαΐου 2017). «Ophrys lutea subsp. galilaea». Savvas Tryfonos Cyprus Plants Photography (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2021.