Ουκρανική Ακαδημία Κινηματογράφου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ουκρανική Ακαδημία Κινηματογράφου (ουκρανικά: Українська кіноакадемія‎‎) είναι ουκρανική ένωση ειδικών και επαγγελματιών στον τομέα του κινηματογράφου και της παραγωγής ταινιών. Ιδρύθηκε το 2017 για να υποστηρίξει και να αναπτύξει τον σύγχρονο ουκρανικό κινηματογράφο. Από το 2017, η Ουκρανική Ακαδημία Κινηματογράφου διοργανώνει την ετήσια απονομή Κινηματογραφικών βραβείων "Χρυσή Τζίγκα".

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ίδρυση της Ακαδημίας Κινηματογράφου ξεκίνησε από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Οδησσού με την υποστήριξη της Κρατικής Υπηρεσίας Κινηματογράφου της Ουκρανίας και της Ανώνυμης Εταιρείας «TASKOMBANK».[1] Η Άννα Ματσιούκ διορίστηκε εκτελεστική διευθύντρια της Ουκρανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και του Εθνικού Βραβείου Κινηματογράφου. Στις 20 Απριλίου η πρώτη τελετή απονομής του Πρώτου Εθνικού Βραβείου Κινηματογράφου.

«Ήρθε η ώρα για τη χώρα μας να αποκτήσει το δικό της Όσκαρ. Η βιομηχανία αναβιώνει, θέλουμε να προωθήσουμε τους ηθοποιούς, τους σκηνοθέτες, τους παραγωγούς μας - όλους όσοι εργάζονται σε αυτόν τον περίπλοκο τομέα. Είναι σημαντικό να επιστήσουμε την προσοχή του κοινού σε αυτό το γεγονός.»

— Βικτορίγια Τιγκίπκο, Πρόεδρος της Ουκρανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Οδησσού.[2]

Σκοπός και δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ουκρανική Ακαδημία Κινηματογράφου δημιουργήθηκε με στόχο τη διάδοση του ουκρανικού κινηματογράφου στην Ουκρανία και στο εξωτερικό και την παροχή ολοκληρωμένης υποστήριξης για την ανάπτυξη του εθνικού κινηματογράφου από:

  • Διοργάνωση και διεξαγωγή εκδηλώσεων κατά τις οποίες ειδικοί του κινηματογράφου θα καθορίσουν αντικειμενικά τα καλύτερα επιτεύγματα και προσωπικότητες στον Εθνικό Κινηματογράφο . Μία από αυτές τις εκδηλώσεις είναι η ετήσια τελετή απονομής του Εθνικού Βραβείου Κινηματογράφου "Χρυσή Τζίγκα" για εξαιρετικά επιτεύγματα στον ουκρανικό κινηματογράφο.
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων για την εξοικείωση των θεατών του κινηματογράφου με την τελευταία ουκρανική κινηματογραφία.
  • Οικονομική ενίσχυση εκπαιδευτικών κινηματογραφικών προγραμμάτων.

Συμμετοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αιτήσεις για ένταξη στην ακαδημία κινηματογράφου έγιναν δεκτές από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 19 Μαρτίου 2017. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, από τις 343 αιτήσεις, 242 Ουκρανοί σκηνοθέτες έλαβαν την ιδιότητα μέλους της ουκρανικής ακαδημίας κινηματογράφου. [3][4] Η δεύτερη αποδοχή των αιτήσεων για ένταξη στην ακαδημία κινηματογράφου διήρκεσε από τις 27 Απριλίου 2017 έως τις 15 Ιανουαρίου 2018. Από το 2019, η ακαδημία αποτελείται από 355 Ουκρανούς επαγγελματίες του κινηματογράφου. [5][6]

Αντίδραση για την εισβολή της Ρωσίας (2022)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Φεβρουάριο του 2022, κυκλοφόρησε μια έκθεση που καλούσε σε διεθνές μποϊκοτάζ του ρωσικού κινηματογράφου. Η Ακαδημία ζήτησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης να αποκλείσει τη Ρωσία από το χρηματοδοτικό όργανο Eurimages καθώς και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Κινηματογραφική Συμπαραγωγή, και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Παραγωγών Κινηματογράφου να στερήσει τη διαπίστευση από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ТАСКОМБАНК — партнер Української Кіноакадемії та Національної Кінопремії. Офіційний сайт АТ "ТАСКОМБАНК". 20.02.2017. Процитовано 22.02.2017.
  2. В Україні створено Національну кіноакадемію та кінопремію «Золота дзиґа»
  3. Сформовано список членів Української Кіноакадемії Αρχειοθετήθηκε 6 April 2017[Date mismatch] στο Wayback Machine. на офіційному сайті Української кіноакадемії. Процитовано 06.04.2017
  4. Членами Української кіноакадемії стали понад 240 кіномитців. Детектор-медіа. 21 березня 2017. Процитовано 12.04.2017.
  5. «Золота дзиґа»: жанрове кіно, український IMDb і подив. Телекритика. 19.03.2019. Процитовано 21.03.2019.
  6. Список членів Української Кіноакадемії
  7. Tom Grater (26 Φεβρουαρίου 2022). «Ukrainian Film Academy Calls For Boycott Of Russian Cinema From Festivals, Producers & Financiers». Deadline. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]