Ουζούνμποτζακ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το καταφύγιο Ουζούνμποτζακ

Το Ουζούνμποτζακ (βουλγαρικά: Узунбоджак) είναι καταφύγιο βιόσφαιρας της UNESCO, καθώς και ένα από τα πέντε φυσικά καταφύγια στον φυσικό δρυμό της Στράντζας στη νοτιοανατολική Βουλγαρία. Το καταφύγιο αυτό αποκαλείται ορισμένες φορές Λόπουσνα (βουλγαρικά: Лопушна).[1] Το Ουζούνμποτζακ καθιερώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1956 και συμπεριλήφθηκε στο δίκτυο της UNESCO για αποθέματα βιόσφαιρας τον Μάρτιο του 1977.[2] Καλύπτει έκταση 25,296 τ.χλμ.[2] Όλες οι οικονομικές δραστηριότητες απαγορεύονται στην επικράτεια του καταφυγίου.[3]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καταφύγιο βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κωστί του δήμου Τσάρεβο και Σλιβάροβο του δήμου Μάλκο Τάρνοβο, στην κοιλάδα του ποταμού Ρέζοβο, περίπου 20 χλμ. από τις εκβολές του. Το ανάγλυφο είναι ανώμαλο, ενώ το υψόμετρο κυμαίνεται μεταξύ 50 και 300 μ.

Το κλίμα είναι ηπειρωτικό μεσογειακό και τείνει να είναι πιο ήπιο λόγω της γειτνίασης με τον Εύξεινο Πόντο. Η μέση μηνιαία θερμοκρασία τον χειμώνα δεν πέφτει υπό το μηδέν (2-3°C τον Ιανουάριο). Το Ουζούνμποτζακ διασχίζουν οι ποταμοί Ρέζοβο, Καρετάρσκι Ντολ και Λοπούσνιτσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Strandzha Nature Park: Nature Reserves». Official Site of Strandzha Nature Park. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2016. 
  2. 2,0 2,1 «Register of the Protected Territories and Zones in Bulgaria». Official Site of the Executive Environment Agency of Bulgaria. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2016. 
  3. «Uzunbodzhak Biosphere Reserve». Official Site of UNESCO. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2016.