Οστεοπαθητική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για την ιατρική ειδίκευση στις Η.Π.Α., δείτε: Οστεοπαθητική ιατρική (Η.Π.Α.).

Η οστεοπαθητική είναι μια επιστήμη επαγγελματιών υγείας που εξειδικεύεται στην διάγνωση, αξιολόγηση, πρόληψη και θεραπεία του μυοσκελετικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος. Στις Η.Π.Α. οι οστεοπαθητικοί ιατροί εκπαιδεύονται και πιστοποιούνται για να ασκούν το επάγγελμα του ιατρού. Αντιπροσωπεύουν έναν κλάδο της ιατρικής που ονομάζεται Οστεοπαθητική ιατρικη.

Οι Οστεοπαθητικοί που έχουν εκπαιδευτεί και εξασκούν το επάγγελμα στην Ευρώπη αναγνωρίζονται ως κλινικοί πρωτοβάθμιας υγείας που ειδικεύονται στο μυοσκελετικό σύστημα. [1]

Περιγραφή.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως σύστημα ολιστικής αξιολόγησης και θεραπείας που αναγνωρίζει παθολογίες και δυσλειτουργίες στην ανθρώπινη κατασκευή, και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση και διόρθωσή τους. Η Οστεοπαθητική δίνει βάση πρωτίστως στην εμβιομηχανική λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος, δια μέσου του νευρικού και μυοσκελετικού συστήματος, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα πρoβλήματα δομής του σώματος και στις παθολογίες που προέρχονται από τις μηχανικές ανισορρoπίες. Η Οστεοπαθητική αποτελεί μια μη χειρουργική και μη φαρμακευτική προσέγγιση που επιτυγχάνει τη θεραπεία του ασθενούς με φυσικές μεθόδους αποκατάστασης.

Τα υπόλοιπα συστήματα όπως γαστρεντερικό, καρδιαγγειακό, πνευμονολογικό, ενδοκρινολογικό και γεννητικό-ουροποιητικό παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της Οστεοπαθητικής είναι ότι κατανοεί την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης δομής και αντιλαμβάνεται τον ασθενή ως ενιαίο σύνολο. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το φυσικό μέρος (σώμα) του προβλήματος αλλά και το χημικό (βιοχημεία) και το συναισθηματικό (ψυχολογία).Οι αρχές που διέπουν την Οστεοπαθητική είναι:

 • Το σώμα είναι ένα σύνολο
 • Η κατασκευή και η λειτουργία είναι αλληλένδετα συνδεμένες
 • Το σώμα κατέχει αυτό-ρυθμιστικούς μηχανισμούς  
 • Το σώμα έχει την εγγενή ικανότητα να αμύνεται και να επιδιορθώνεται
 • Όταν η φυσιολογική προσαρμοστικότητα διακόπτεται ή όταν περιβαλλοντικές αλλαγές ξεπερνούν την ικανότητα του σώματος για αυτοσυντήρηση, τότε δημιουργούνται οι συνθήκες πρόκλησης ασθένειας
 • Η κίνηση των σωματικών υγρών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας
 • Τα νευρικό σύστημα είναι ένας ζωτικός παράγοντας για τον έλεγχο των σωματικών υγρών
 • Υπάρχουν σωματικά στοιχεία στην ασθένεια που δεν είναι μόνο εκδηλώσεις της ασθένειας αλλά και οι παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση της νόσου[2].

Η οστεοπαθητική εντάσσεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (primary health care profession) παγκοσμίως. Καθώς οι οστεοπαθητικοί έχουν εκπαιδευτεί στην διάγνωση και αναγνώριση παθήσεων τόσο μυοσκελετικού αλλά και υπολοίπων συστημάτων όπως το καρδιαγγειακό, απνευστικό, λεμφικό, νευρικό κ.α. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να επισκεφτεί τον οστεοπαθητικό χωρίς παραπομπή από εξειδικευμένο ιατρό ή γενικό παθολόγο. Ο οστεοπαθητικός πριν την θεραπεία κάνει πλήρη λήψη ιατρικού ιστορικού (περιλαμβάνει ερωτήσεις ειδικά για το πρόβλημα που απασχολεί τον ασθενή, άλλα πιθανά προβλήματα υγείας, τη λήψη φαρμάκων κ.α.) και σε μερικές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να προβέι στη χρήση κλινικών μεθόδων, καθώς και της τεχνολογίας για την εκτίμηση του προβλήματος. Οι κλινικές μέθοδοι συμπεριλαμβάνουν τη χρήση στηθοσκοπίου, πιεσόμετρου, ωτοσκοπίου, οφθαλμοσκοπίου, νευρολογικού σφυριού κ.ά. για την εξέταση του ασθενούς όπου απαιτείται. Ακτινολογικές και αιματολογικές εξετάσεις απαιτούνται κάποιες φορές σύμφωνα με την κρίση του οστεοπαθητικού, οπότε και γίνεται παραπομπή στον εξειδικευμένο ιατρό.

Οι εφαρμοστές της οστεοπαθητικής εκπαιδεύονται για 4-5 χρόνια σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι απόφοιτοι οστεοπαθητικής ιατρικής στις Πολιτείες των ΗΠΑ αναγνωρίζονται ως ιατροί της οστεοπαθητικής (Doctor of osteopathic medicine). Ένα πτυχίο ισάξιο της ιατρικής (M.D. Medical Doctor) και δικαιούνται να συνταγογραφούν φάρμακα, να χειρουργούν και να εξειδικεύονται σε όλες τις ιατρικές υποειδικότητες, όπως στην καρδιολογία, τη νευρολογία, ή τη μαιευτική και τη γυναικολογία. Αν εξαιρέσει κανείς την έμφαση που δίνουν στις μυοσκελετικές λειτουργίες και την ευθυγράμμιση (έμφαση που μπορεί να ποικίλλει από γιατρό σε γιατρό), οι περισσότεροι οστεοπαθητικοί ενεργούν όπως και κάθε συμβατικός γιατρός.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Η Οστεοπαθητική μπορεί να εκτιμήσει και να συμβάλλει θεραπευτικά στα προβλήματα που προέρχονται είτε από οξείς τραυματισμούς είτε από χρόνια λάθος χρήση του σώματος ή παθολογικές καταστάσεις. Εστιάζοντας στο μυο-σκελετικό σύστημα, αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας του σώματος ώστε να του δώσει τις προϋποθέσεις να δουλέψει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Οι αρχές της Οστεοπαθητικής βρίσκουν εφαρμογή σε άτομα όλων των ηλικιών. Ο Οστεοπαθητικός έχει εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να επιλέξει και να τροποποιήσει τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ανάλογα με την περίπτωση του εκάστοτε ασθενούς. Έτσι, η Οστεοπαθητική εφαρμόζεται με πλήρη ασφάλεια σε:

 • αθλητικές κακώσεις
 • εγκύους και λεχώνες
 • παιδιά
 • χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις
 • ηλικιωμένους

ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Για την εξάσκηση του επαγγέλματος στην Ελλάδα ενδείκνυται η εγγραφή των κλινικών στους καταλόγους του Πανελλήνιου Σύλλογου Οστεοπαθητικής[3]

 1. «Osteopathy». nhs.uk (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2018. 
 2. DiGiovanna, Eileen L.; Schiowitz, Stanley (2005). An Osteopathic Approach to Diagnosis and Treatment. Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 9780781742931. 
 3. pomopapa. «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ». www.osteopathy.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2018.