Οροπέδιο Αλλέγκενι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης του οροπέδιου Αλλέγκενι.

To Οροπέδιο Αλλέγκενι (αγγλικά:Allegheny Plateau) είναι μια μεγάλη περιοχή διαμελισμένου οροπεδίου στην δυτική και κεντρική Νέα Υόρκη, τη βόρεια και δυτική Πεννσυλβάνια, την βόρεια και δυτική Δυτική Βιρτζίνια, και το ανατολικό Οχάιο. Διαιρείται στο μη παγετώνιο Οροπέδιο Αλλέγκενι και στο παγετώνιο Οροπέδιο Αλλέγκενι.

Το οροπέδο εκτείνεται προς τα νότια στη δυτική Δυτική Βιρτζίνια, το ανατολικό Κεντάκι κα το Τενεσσί όπου ονομάζεται οροπέδιο Κούμπερλαντ.

Το οροπέδιο τερματίζεται στα ανατολικά από τα Όρη Αλλέγκενι, τα οποία είναι οι υψηλότερες κορυφογραμμές λίγο δυτικά του Μετώπου Αλλέγκενι. Το Μέτωπο εκτείνεται από την κεντρική Πεννσυλβάνια μέσω του Μέριλαντκαι μέσα στην ανατολική Δυτική Βιρτζίνια.

Το οροπέδιο συνορεύει στα δυτικά με παγετώνικές πεδιάδες στα βόρεια, γενικά βόρεια του ποταμού Οχάιο, και της περιοχής Bluegrass στα νότια, γενικά νότια του ποταμού Οχάιο.

Τα υψόμετρα ποικίλουν αρκετά. Στο παγετώνιο οροπέδιο Αλλέγκενι, το ανάγλυφο μπορεί να φθάσει τα εκατό πόδια ή λιγότερο. Στο μη παγετώνιο Οροπέδο Αλλέγκενι στο νοτιοανατολικό Οχάιο και το δυτικό άκρο της Δυτικής Βιρτζίνια, το ανάγλυφο είναι τυπικά στο εύρος από δύο μέχρι τέσσερις εκατοντάδες πόδια. Τα απόλυτα υψηλότερα υψόμετρα σε αυτή την περιοχή είναι συχνά στο εύρος των 900 μέχρι 1.500 ft (270 μέχρι 460 m). Στο Μέτωπο Αλλέγκενι όμως, τα υψόμετρα μπορεί να φθάσουν αρκετά πάνω από τα 4.000 ft (1.200 m), με ανάγλυφο μέχρι 2.000 ft (610 m).

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες γεωλογικές περιοχές μέσα στο Οροπέδιο Αλλέγκενι είναι η περιοχή Hocking Hills του νοτιοανατολικού Οχάιο.

Γεωλογία και φυσιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοιλάδα Canisteo River

Το Οροπέδιο Αλλέγκενι είναι μια φυσιογραφική περιοχή του της ευρύτερης επαρχίας του οροπεδίου των Αππαλαχίων, το οποίο με τη σειρά του είναι μέρος της ευρύτερης φυσιογραφικής διαίρεσης των Αππαλαχίων.[1]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Φυσιογραφικά τμήματα ΗΠΑ». U.S. Geological Survey. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]