Ονόματα σε Μάρμαρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ονόματα σε Μάρμαρο
ΣυγγραφέαςΆλμπερτ Κίβικας
ΤίτλοςNimed marmortahvlil
ΓλώσσαΕσθονικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1936
Μορφήμυθιστόρημα
ΘέμαΠόλεμος της Εσθονικής ανεξαρτησίας
ΣειράΟνόματα σε Μάρμαρο
ΕπόμενοΟνόματα σε Μάρμαρο 2
Αριθμός Σελίδων539

Το πολεμικό μυθιστόρημα Ονόματα σε Μάρμαρο (εσθονικά: Nimed marmortahvlil‎‎), του Εσθονού συγγραφέα Άλμπερτ Κίβικας, θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά έργα της Εσθονικής λογοτεχνίας. Για το έργο του αυτό ο Κίβικας βραβεύτηκε από την Εσθονική Λογοτεχνική Εταιρία.

Δημοσιεύτηκε το 1936 και έχει ως θέμα τον Εσθονικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Το 2002 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Ονόματα στο Μάρμαρο βασίζονται στις προσωπικές εμπειρίες του κατά τον Εσθονικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.[1] Μέσα από τους κύριους χαρακτήρες του βιβλίου απεικονίζονται τα δύο μεγάλα πολιτικά κινήματα της εποχής, ο εθνικισμός και ο κομμουνισμός. Το βιβλίο απεικονίζει επίσης την αβεβαιότητα μεταξύ των Εσθονών εκείνη την περίοδο σχετικά με το μέλλον της χώρας.[1]

Περίληψη της πλοκής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μυθιστόρημα διαιρείται σε τρία μέρη. Οι κύριοι χαρακτήρες του μυθιστορήματος είναι δύο αδέλφια, ο Χενν και ο Γιούχαν Άχας.[2] Στο πρώτο μέρος, που ορίζεται στην αρχή του πολέμου, μια ομάδα φοιτητών από το Τάρτου εντάσσεται στον εσθονικό στρατό (οι περισσότεροι φοιτητές εντάσσονται αμέσως). Στην αρχή, ο Χενν Άχας διστάζει αλλά μετά την επίθεση του πατρίδα του εντάσσεται στον στρατό. Στο πρώτο μέρος, η πολιτική και οικονομική κατάσταση του έθνους περιγράφεται από την ομάδα των φοιτητών. Το δεύτερο μέρος περιέχει αυτοβιογραφικές αναφορές και περιγράφει την κατάσταση στο μέτωπο του πολέμου και τις εμπειρίες των στρατιωτών.[2] Το τρίτο μέρος του μυθιστορήματος επικεντρώνεται στο τελικό στάδιο του πολέμου και ειδικότερα στη Συνθήκη του Τάρτου, η οποία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Εσθονίας. Το βιβλίο τελειώνει με την ομάδα των φοιτητών να επιστρέφει στα σπίτια τους.

Θεατρικές και κινηματογραφικές προσαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1937 ο Άλμπερτ Κίβικας έλαβε το Κρατικό Βραβείο Μεγαλύτερων από την Εσθονική Εταιρεία Λογοτεχνίας για το Ονόματα σε Μάρμαρο. Αυτό οδήγησε το 1939 στη δημοσίευση μιας θεατρικής έκδοσης του μυθιστορήματος. Χωριζόταν σε τρεις πράξεις και περιείχε 109 σελίδες. Το ομώνυμο έργο ήταν σκηνοθεσία του Αντς Λάουτερ και η πρεμιέρα του έγινε στις 24 Φεβρουαρίου 1939.[3] Ο ρόλος του Χενν Άχας παίζεται από τον Τέες Κόππελ.

Το 2002 κυκλοφόρησε στην Εσθονία μια ταινία με το ίδιο όνομα και με βάση το μυθιστόρημα. Ήταν σκηνοθεσία του Έλμο Νιγκάνεν, και ο Πρίιτ Βόιγκεμαστ πρωταγωνίστησε παίζοντας τον ρόλο του κύριου χαρακτήρα, του Χενν Άχας. Η Ονόματα στο Μάρμαρο είναι η μεγαλύτερη σε προϋπολογισμό εγχώρια κινηματογραφική ταινία της Εσθονίας και η πιο επιτυχημένη ταινία στην Εσθονία όσον αφορά τα κέρδη του box office.[4][5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Estonian Literary Magazine on Albert Kivikas». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2009. 
  2. 2,0 2,1 «L.O.M institure article about the plot of Names in Marble» (στα Estonian). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2009. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. «Article about Ants Lauter in Areen magazine» (στα Estonian). Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2009. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  4. «European Film Promotion». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2009. 
  5. «Drama Smashes Box Office Records». The Baltic Times. [1]