Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ομοιομορφισμός (γεωλογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ομοιομορφισμός είναι θεωρία της γεωλογίας, όπου σύμφωνα με αυτή, τα περισσότερα γεωλογικά φαινόμενα θα μπορούσαν να γίνουν κατανοητά μέσω προσεκτικών παρατηρήσεων των σύγχρονων διεργασιών και ότι όλες οι γεωλογικές διεργασίες που δρούσαν στο παρελθόν δρουν επίσης και σήμερα. Αποτυπώθηκε για πρώτη φορά από τον σκωτσέζο γεωλόγο Τζέιμς Χάτον το 1778 στη μελέτη με τίτλο: "Θεωρία της Γης". Η φράση "το παρόν είναι το κλειδί για το παρελθόν" συνοψίζει τις ιδεές του Χάτον και της θεωρίας αυτής.

Η "Θεωρία της Γης" είχε γραφτεί σε ένα δυσνόητο ύφος με αποτέλεσμα να μην διαβαστεί από πολλούς. Το 1802 ο Τζων Πλέιφερ δημοσίευσε το δοκίμιο του με τίτλο: "Επεξηγήσεις πάνω στη θεωρία του Χάτον για τη Γη", στο οποίο γίνεται λεπτομερής ανάλυση των ιδεών του Χάτον.

Το 1830 ένας άλλος γεωλόγος ο Κάρολος Λάιελ στο εγχειρίδιο του "Αρχές της Γεωλογίας" χρησιμοποίησε αυτή την θεωρία ως το ενοποιητικό θέμα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

* Μιχάλης Δ. Δερμιτζάκης και Σπύρος Π. Λέκκας, ''Διερευνώντας τη Γη'' (Αθήνα,2010), σελ. 25 – 29, ISBN 978-960-8028-91-3