Ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων είναι μία προληπτική εξέταση για τον δερματικό καρκίνο και το μελάνωμα, το οποίο είναι η πλέον επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος[1]. Η εξέταση γίνεται αυτοματοποιημένα από δερματολόγο, μέσω μίας ψηφιακής συσκευής εφοδιασμένης με κάμερα υψηλής ανάλυσης και εξελιγμένο λογισμικό. Η  κάμερα λαμβάνει λεπτομερείς φωτογραφίες όλων των σπίλων[2] του δέρματος, από την κορυφή ως τα νύχια, ακόμη και στο τριχωτό της κεφαλής. Είναι συνδεδεμένη με έναν υπολογιστή και κατά τη διάρκεια της εξέτασης, μεταφέρει όλες τις φωτογραφίες των σπίλων με τα χαρακτηριστικά τους στο αρχείο του ασθενούς και στη βάση δεδομένων του γιατρού.

Η ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων επιτρέπει στον δερματολόγο να δημιουργήσει ένα ακριβές σύνολο φωτογραφιών όλων των σπίλων ενός ασθενούς. Έτσι, σε κάθε επαναλαμβανόμενη εξέταση μπορεί να συγκρίνει τις νέες ψηφιακές φωτογραφίες των σπίλων με τις αντίστοιχες προηγούμενες και να εντοπίσει άμεσα όλους τους νεοεμφανιζόμενους σπίλους ή μεταβολές σε υπάρχοντες σπίλους. Η εξέταση είναι ασφαλής, χωρίς ακτινοβολία και οι πληροφορίες που παρέχει στον δερματολόγο είναι απόλυτα ακριβείς, διευκολύνοντάς τον να εντοπίζει όλους τους ύποπτους σπίλους στο δέρμα του ασθενούς και να προβαίνει έγκαιρα σε διάγνωση[3] και θεραπεία μελανώματος ή άλλης μορφής δερματικού καρκίνου.

Η προληπτική εξέταση μελανώματος και καρκίνου του δέρματος πρέπει να γίνεται κάθε 6 ή 12 μήνες, ανάλογα με την σύσταση του δερματολόγου, που καθορίζεται κυρίως από τα εξής δεδομένα:

  • Ύπαρξη πολλών σπίλων στο δέρμα (περισσότεροι από 50).
  • Αναφορά για ιστορικό καρκίνου του δέρματος του ασθενούς ή μέλους της οικογένειάς του.
  • Προηγούμενη θεραπεία του ασθενούς για μελάνωμα.
  • Διαπίστωση μεταβολών σε χρώμα, μέγεθος και σχήμα σπίλων.
  • Εμφάνιση νέων σπίλων στο δέρμα.
  • Ανοιχτόχρωμο και ευαίσθητο δέρμα.
  • Απόκτηση ηλιακών εγκαυμάτων κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή της εφηβείας.

Η ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων γίνεται σε συνδυασμό με την ψηφιακή δερματοσκόπηση για πλήρη διάγνωση και αλάνθαστη τεκμηρίωση των ευρημάτων από τον δερματολόγο.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dermoscopy Image Analysis.Volume 10 of Digital Imaging and Computer Vision. M. Emre Celebi, Teresa Mendonca, Jorge S. Marques. Taylor & Francis, 2015
  1. «Dr. Τζερμιάς / Καρκίνος δέρματος». Καρκίνος του δέρματος. 
  2. «Dr. Τζερμιάς / Σπίλοι». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2021. 
  3. «melanoma prevention guidelines».