Δερματοσκόπηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η δερματοσκόπηση είναι ψηφιακή δερματολογική μέθοδος διάγνωσης. Χρησιμοποιείται από τον εξειδικευμένο δερματολόγο για τη διαφορική διάγνωση των μελαγχρωματικών βλαβών, αλλά και για τη διάγνωση του δερματικού καρκίνου και του μελανώματος σε πρώιμο στάδιο.

Η δερματοσκόπηση πραγματοποιείται ψηφιακά με τη χρήση ειδικού μικροσκοπίου το οποίο μεγεθύνει το δέρμα, ώστε να μπορεί ο δερματολόγος να αξιολογήσει τα μορφολογικά χαρακτηριστικά και το χρώμα της επιδερμίδας, μεμονωμένους σπίλους[1] (ελιές), αλλά και το ανώτερο τμήμα του χορίου, τα οποία δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι ή με τη χρήση ενός απλού μεγεθυντικού φακού.

Το ειδικό λογισμικό πρόγραμμα του συστήματος της ψηφιακής δερματοσκόπησης δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας εικόνων υψηλής ανάλυσης της δομής του δέρματος και κάθε σπίλου ξεχωριστά. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται διαγνωστική ακρίβεια, γεγονός που δεν μπορεί να συμβεί με μια απλή κλινική εξέταση του δέρματος.

Η διάγνωση με ψηφιακή δερματοσκόπηση περιλαμβάνει δύο μέρη:

  • Αρχικά, ο δερματολόγος αξιολογεί την μελανοκυτταρική ή μη μελανοκυτταρική βλάβη, όπως είναι η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση και το μελαγχρωματικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.
  • Αν ο δερματολόγος διαγνώσει μελανοκυτταρική βλάβη, τότε προβαίνει σε εξέταση ταυτοποίησης καλοήθους βλάβης (π.χ. σπίλος) ή κακοήθειας (μελάνωμα).

Η ψηφιακή δερματοσκόπηση μαζί με την αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων θεωρείται η πλέον αξιόπιστη διαγνωστική μέθοδος για την έγκαιρη ανίχνευση του μελανώματος, αλλά και για την αποφυγή άσκοπης αφαίρεσης ακίνδυνων σπίλων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σπίλοι | Τύποι | Έλεγχος | Αφαίρεση | Dr. Tzermias». tzermias.gr (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2019. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dermoscopy Image Analysis.Volume 10 of Digital Imaging and Computer Vision. M. Emre Celebi, Teresa Mendonca, Jorge S. Marques. Taylor & Francis, 2015
  2. A Practical Guide to Dermoscopy. Orit Markowitz. Wolters Kluwer Health, 2017