Οκρόσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οκρόσκα παρασκευασμένη με κβας

Η Οκρόσκα (ρωσικά: окрошка) είναι μια κρύα σούπα, που αποτελεί μέρος της κουζίνας της Ρωσίας [1][2] και της Ουκρανίας. Το όνομα της πιθανότατα προέρχεται από το ρήμα крошить που σημαίνει τεμαχίζω ή σπάω σε μικρά κομμάτια.

Η κλασσική της εκδοχή είναι ένα μίγμα κυρίως από ακατέργαστα λαχανικά (όπως τα αγγούρια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια), βραστές πατάτες, αυγά και μαγειρεμένο βοδινό ή μοσχάρι (ή μαγειρεμένα λουκάνικα ή χοιρομέρι)[3] με κβας. Η Οκρόσκα συνήθως γαρνίρεται με όξινη κρέμα γάλακτος. Μετέπειτα παραλλαγές της που εμφανίστηκαν στην Σοβιετική περίοδο χρησιμοποιούν ελαφρύ ή διυλισμένο κεφίρ, μεταλλικό νερό, ή και μπύρα ακόμα αντί για κβας. Οι σύγχρονες συνταγές επιτρέπουν επίσης την αντικατάσταση της κρέμας γάλακτος με μαγιονέζα.

Τα υλικά τεμαχίζονται και αναμιγνύονται με το κβας λίγο πριν το φαγητό. Η αναλογία τους τεμαχισμένων υλικών και κβας είναι παρόμοια με αυτήν των δημητριακών με το γάλα. Αυτό επιτρέπει στα λαχανικά να διατηρούν την υφή τους. Για τον ίδιο λόγο, παρόλο που τα υλικά είναι παρόμοια με αυτά που βάζουμε σε μια ρώσικη σαλάτα, η γεύση της οκρόσκα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν της σαλάτας. Αλάτι και ζάχαρη μπορούν να προστεθούν ανάλογα με την προτίμηση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βίλιαμ Παχλιόμπκιν σχετικά με την οκρόσκα (Ρωσικά)
  2. Похлёбкин В. В. Национальные кухни наших народов. — М.: Центрполиграф, 2001. — С. 146. — (Классики кулинарного искусства).(Ρωσικά)
  3. Левшин В. А. Русская поварня. — Москва: Типография С. Селивановского, 1816.(Ρωσικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]