Οι σφαίρες χορεύουν τα μεσάνυχτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι σφαίρες χορεύουν τα μεσάνυχτα
ΣκηνοθεσίαΚλοντ Σοτέ[1]
ΣενάριοΚλοντ Σοτέ, Μισέλ Ωντιάρ[2] και Charles Williams[2]
ΠρωταγωνιστέςΛίνο Βεντούρα, Σύλβα Κοσκινά, Αλμπέρτο ντε Μεντόσα, Αντόνιο Κάσας, Αντόνιο Μαρτίν, Jean-Claude Bercq, Λίο Γκόρντον, Μισέλ Ρου, Sylvain Lévignac, Jack E. Leonard, Ángel del Pozo και José Jaspe
ΜουσικήEddie Barclay
Πρώτη προβολή1965
Διάρκεια103 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία και Ιταλία
ΓλώσσαΓαλλικά

Τo Οι σφαίρες χορεύουν τα μεσάνυχτα (πρωτότυπος τίτλος: L'Arme à gauche) είναι αστυνομική περιπέτεια Γαλλικής και Ιταλικής συμπαραγωγής του 1965 σε σκηνοθεσία Κλοντ Σοτέ και σενάριο του Τσαρλς Ουίλιαμς. Πρωταγωνιστούν οι Λίνο Βεντούρα, Σύλβα Κοσκινά και ο Λέο Γκόρντον.[3]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Σάντο Ντομίνγκο, ο Ζακ Κουρνό, ένας έμπειρος καπετάνιος, προσλαμβάνεται από τον κύριο Χέντριξ για να τον βοηθήσει στην αγορά μιας γολέτας, που πωλείται από μια χήρα στη Νέα Υόρκη που ονομάζεται κυρία Όσμπορν. Μετά από μια ενδελεχή έρευνα πάνω στο σκάφος, ο Κουρνό αναφέρει στον Χέντριξ ότι το «Dragoon» είναι εντάξει και μπορεί να προχωρήσει στην αγορά του. Ο Χέντριξ αναθέτει στον Κουρνό να εμφανιστεί ως ιδιώτης αγοραστής στέλνοντας ένα τηλεγράφημα στην κυρία Οσμπορν για να πετύχει μια καλύτερη τιμή όπως του λέει.

Μερικές μέρες αργότερα, το «Dragoon» κλέβεται από άγνωστους, ο Χέντριξ είναι άφαντος και ο Κουρνό συλλαμβάνεται και ανακρίνεται από την τοπική αστυνομία καθώς εχουν βρεθεί κάποια πτώματα στην ακτή. Μετά και την έλευση της ιδιοκτήτριας του σκάφους της κύριας Οσμπορν στο νησί, όπου η ίδια επιβεβαιώνει την ιστορία του Κουρνό, η αστυνομία τον αφήνει τελικά ελεύθερο. Στη συνέχεια η κυρία Οσμπορν αποκαλύπτει στον Κουρνό, ότι το σκάφος είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει και του αναθέτει την εύρεση του σκάφους. Ο Κουρνό της προτείνει να ψάξουν από αέρος μισθώνοντας έναν πιλότο υδροπλάνου στο Κίνγκστον της Τζαμάικα. Οι δυο τους επιβιβάζονται στο υδροπλάνο αναζητώντας πού αναφέρθηκε για τελευταία φορά το «Dragoon». Μετά από κάποιες ώρες ερευνών τελικά εντοπίζουν το σκάφος να είναι προσαραγμένο σε μια εκτεθειμένη αμμουδιά.

Ο Κουρνό μαζί με την κυρία Όσμπορν κατευθύνονται προς το σκάφος χρησιμοποιώντας μια φουσκωτή βάρκα, και την στιγμή που ανεβαίνουν πάνω στο «Dragoon» διαπιστώνουν ότι το έχουν καταλάβει λαθρέμποροι όπλων και το έχουν υπερφορτώσει με όπλα και πυρομαχικά για παράδοση στην Κεντρική Αμερική. Ο αρχηγός της συμμορίας, Μόρισον, ο οποίος κρατά ήδη τον Χέντριξ αιχμαλωτίζει τον Κουρνό και την κ. Όσμπορν. Ο Μόρισον αναθέτει στον Κουρνό να ξεκολλήσει το σκάφος από την ξέρα, αλλά εκείνος του λέει ότι το σκάφος ειναι υπέρβαρο και δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν δεν ξεφορτώσουν όλα τα πυρομαχικά και τα όπλα. Ο Μόρισον αποφασίζει να τα ξεφορτώσει κοντά σε ενα νησάκι, με τον Κουρνό να εκτελεί χρέη ταξιτζή, μεταφέροντας τα κιβώτια από το σκάφος προς το νησί.

Οι διαφωνίες μεταξύ των λαθρεμπόρων οδηγούν τον Μόρισον να παραμείνει μόνος του στην αμμουδιά με όλο το υλικό, ενώ ο Κουρνό, η κυρία Όσμπορν και ο τραυματισμένος Χέντριξ βρίσκονται στο «Dragoon». Εν τω μεταξύ, ο Μόρισον βλέποντας ότι ο Κουρνό προσπαθεί να ξεκολλήσει το σκάφος από την ξέρα αρχίζει να τους πυροβολεί συνεχώς με ένα τουφέκι, ελπίζοντας να χτυπήσει τους ανθρώπους και να απενεργοποιήσει το σκάφος. Μετά από αρκετούς πυροβολισμούς ο Μόρισον καταφέρνει να ανοίξει μια τρύπα στη δεξαμενή καυσίμων,πλημμυρίζοντας το πλοίο με βενζίνη. Ενώ ο Κουρνό προσπαθεί να αντλήσει τα καύσιμα με μια χειροκίνητη αντλία, ο Μόρισον καταφέρνει και κολυμπά μέχρι το πλοίο, ωστόσο σε μια τελική αντιπαράθεση με τον Κουρνό και την κυρία Όσμπορν σκοτώνεται.

Με μια ανερχόμενη παλίρροια το «Dragoon» αρχίζει να επιπλέει, ανυψώνοντας τα πανιά, με τον Κουρνό να προετοιμάζει μια πορεία για τον Παναμά, ένα μέρος όπου δεν θα τίθενται ερωτήσεις.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0057853/. Ανακτήθηκε στις 13  Μαΐου 2016.
  2. 2,0 2,1 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  3. «The Dictator's Guns». unifrance.org. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]