Οι παλαιστές (γλυπτό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το γλυπτό των παλαιστών

Με την ονομασία Οι Παλαιστές είναι γνωστό το ρωμαϊκό γλυπτό στη συλλογή Ουφίτσι στη Φλωρεντία το οποίο αποτελεί αντίγραφο παλαιότερου ελληνικού του 3ου αιώνα π.Χ., και το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Οι Δύο Παλαιστές, Οι Παλαιστές του Ουφίτσι, ή Οι Παγκρατιστές.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αναπαράσταση των 2 αθλητών τους δείχνει να αγωνίζονται στο παγκράτιο, ένα μείγμα πάλης και πυγμαχίας παρόμοιο με το σύγχρονο αγώνισμα των μεικτών πολεμικών τεχνών. Τα σώματα τους είναι διασταυρωμένα σε στάση συμπλοκής, με τον πάνω αθλητή να στηρίζει το σώμα του πάνω στον αντίπαλο του ο οποίος βρίσκεται στην κάτω θέση, και ενώ έχει εφαρμόσει λαβή στο δεξί χέρι του κάτω αθλητή ακινητοποιώντας τον.[1][2]

Ο μυϊκός τόνος των αθλητών αποδίδεται με λεπτομέρεια και τα σώματα τους βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς ανταγωνίζονται, ενώ οι κεφαλές τους τοποθετήθηκαν στη θέση τους αφότου ανακαλύφθηκε το γλυπτό.[3]

Θεωρείται πιθανό πως το αρχικό έργο στο οποίο στηρίχτηκε το εν λόγω γλυπτό, ήταν ένα από τα ορειχάλκινα γλυπτά της τεχνοτροπίας του Λύσιππου, εξαιρετικής τεχνικής και καλλιτεχνίας.[4] Ως προς τον δημιουργό του αρχικού αγάλματος, έχουν γίνει κατά καιρούς εκτιμήσεις πως πρόκειται για τον Μύρωνα, Κηφισόδοτο τον Νεότερο, ή τον Ηλιόδωρο. Ο Κηφισόδοτος και ο Ηλιόδωρος αναφέρονται από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο ως δημιουργοί της γλυπτικής αναπαράστασης με τον χαρακτηρισμό συμπλέγματα, στην οποία αναπαριστώνται σώματα τα οποία βρίσκονται σε στενή επαφή το ένα με το άλλο, αθλητική ή ερωτική.[5]

Ανακάλυψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γλυπτό των παλαιστών σε φωτογραφία του 19ου αιώνα, πριν καθαριστεί κατά τις σύγχρονες εργασίες συντήρησης

Η ανακάλυψη του γλυπτού μαρτυρείται πως συνέβη την άνοιξη του 1583, όταν ανακαλύφθηκε στην περιοχή Porta San Giovanni της Ρώμης, μαζί με μια άλλη ομάδα γλυπτών γνωστών με τη συλλογική ονομασία Νιοβίδες. Οι περιστάσεις της ανακάλυψης μαζί με το γεγονός ότι έλλειπαν οι κεφαλές των παλαιστών, έκανε τους αρχαιογνώστες της εποχής να συσχετίσουν το γλυπτό των παλαιστών με τις Νιοβίδες.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ανακάλυψη του, το γλυπτό μαζί με τις Νιοβίδες αγοράστηκε από την οικογένεια των Μεδίκων και τοποθετήθηκε στη Βίλα Μέντιτσι, και κατόπιν φιλοτεχνήθηκε και ένα χαρακτικό με την απεικόνιση του γλυπτού το 1594.[6] Κατόπιν τοποθετήθηκε στη συλλογή των Μεδίκων στο Ουφίτσι όπου και αποτελούσε το κύριο έκθεμα της αίθουσας Τριμπούνα του μουσείου.

Το γλυπτό καθαρίστηκε από την πατίνα που είχε αποκτήσει, και έκτοτε αναπαράχθηκε πολλές φορές σε μάρμαρο, ορείχαλκο και γύψο, ενώ στη σύγχρονη εποχή χρησιμοποιήθηκε και ρητίνη για την αναπαραγωγή του σε πλήρες μέγεθος και μικρογραφία. Ο Μιχαήλ Άγγελος ασχολήθηκε επίσης με τον συγκεκριμένο τύπο παράστασης,[7] ενώ ο Γάλλος γλύπτης του 17ου αιώνα Φιλίπ Μανιέ (Philippe Magnier) φιλοτέχνησε ένα μαρμάρινο αντίγραφο την περίοδο 1684-87 το οποίο διακόσμησε τον κήπο των Βερσαλλιών, και κατόπιν μεταφέρθηκε στο ανάκτορο του Μαρλύ πριν καταλήξει οριστικά στο μουσείο του Λούβρου.

Φωτογραφικό υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Techniques of the Ancient Wrestlers Αρχειοθετήθηκε 2012-02-01 στο Wayback Machine., Milt Sherman, Amateur Wrestling, January, 2000. Accessed September 13, 2011.
  2. (Αγγλικά) pp. 124-128, Keith, Art (1990). Successful wrestling: coaches' guide for teaching basic to advanced skills. Human Kinetics. σελ. 144. 9780880113298. 
  3. (Αγγλικά) Haskell and Penny 1981:337
  4. (Αγγλικά) Kenneth Clark, The Nude: A Study in Ideal Form 1956:245.
  5. (Αγγλικά) Jerome Jordan Politt, Art in the Hellenistic Age 1986:130f.
  6. (Αγγλικά) Taste and the Antique: The Lure of Classical Sculpture 1500-1900 (Yale University Press) 1981: p 337f.
  7. (Ιταλικά) Michelangelo: Due lottatori ca 1530 (Casa Buonarroti, Florence)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]