Οι Τρεις Ηλικίες της Γυναίκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Οι Τρεις Ηλικίες της Γυναίκας
Klimt - Die drei Lebensalter der Frau.jpeg
ΟνομασίαΟι Τρεις Ηλικίες της Γυναίκας
ΔημιουργόςQ34661
Έτος δημιουργίας1905
ΕίδοςΕλαιογραφία
Ύψος180 εκατοστά
Πλάτος180 εκατοστά
ΠόληΡώμη, Ιταλία
ΜουσείοGalleria Nazionale d'Arte Moderna
δεδομένα

Οι Τρεις Ηλικίες της Γυναίκας είναι ελαιογραφία του Γκούσταφ Κλιμτ, που ολοκληρώθηκε στην Αυστρία το 1905. Εκτίθεται στη Galleria Nazionale d'Arte Moderna στη Ρώμη της Ιταλίας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας παρουσιάζει τρεις γυναίκες σε διαφορετικές φάσεις ηλικίας, συμβολίζοντας τον κύκλο της ζωής. Οι τρεις γυναίκες είναι στο κέντρο του καμβά, και είναι το κεντρικό κομμάτι του έργου. Το φόντο έχει έλλειψη βάθους, πράγμα που το κάνει να φαίνεται αρκετά δισδιάστατο. Τα χρώματα είναι ουδέτερα και δημιουργούν ένα ξεκούραστο εφέ.[1] Είναι φανερή τον Κλιμτ η κοινή χρήση χρωματιστών μοτίβων στα έργα του. Επίσης, υπάρχουν δύο κατακόρυφες αύρες μέσα στις οποίες βρίσκονται οι γυναίκες. Οι δύο νεότερες βρίσκονται σε μία μπλε αύρα που έχει ρευστά μοτίβα ψυχρών χρωμάτων. Η γηραιή γυναίκα βρίσκεται σε μία αύρα μόνη της, η οποία είναι γεμάτη με ένα λιγότερο ρευστό μοτίβο, με περισσότερους ευδιάκριτους διαχωρισμούς. Τα χρώματα αυτής της αύρας είναι θερμά και γήινα, σε αντίθεση με τους ψυχρότερους τόνους της προηγούμενης αύρας. Η γυναίκα και οι αύρες αλληλεπικαλύπτονται ελαφρά. Το πόδι της νεότερης γυναίκας πηγαίνει πίσω από την αριστερή αύρα, ενώ το κεφάλι της γηραιότερης έρχεται μπροστά από τη δεξιά αύρα.

Η νεαρότερη φιγούρα, ένα παιδί, συνδέεται με τη νεαρή γυναίκα, η οποία είναι η μητέρα της. Είναι τα μόνα δύο άτομα του πίνακα που αγγίζονται, ενώ επίσης έχουν ένα αραχνοΰφαντο μπλε ύφασμα να καλύπτει τα πόδια τους. Και οι δύο γυναίκες έχουν κλειστά τα μάτια τους. Η νεαρή γυναίκα έχει λουλούδια γύρω από το κεφάλι της, τα οποία συμβολίζουν την ομορφιά και την άνοιξη.[2] Τα μαλλιά της είναι ανοιχτόχρωμα και πλούσια, σε αντίθεση με αυτή της γηραιότερης γυναίκας, η οποία διαχωρίζεται από τις άλλες δύο. Έχει το κεφάλι της στραμμένο αλλού και σκυφτό. Οι επιδράσεις του γήρατος είναι προφανείς μέσω του χαλαρού δέρματος, της πρησμένης κοιλιάς και των εμφανών φλεβών. Επίσης, διαφέρει από τη νεαρή γυναίκα και το παιδί στο ότι και τα δύο δικά της πόδια είναι τα μόνα που φαίνονται. Αυτό συμβαίνει ώστε ο παρατηρητής να μπορεί να δει την ασχήμια της ηλικίας της σε όλο το σύνολό της.[3]

Ο Κλιμτ και ο Ζετσεσιονισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκούσταφ Κλιμτ ήταν ένας εξέχον αυστριακός ζωγράφος που γεννήθηκε το 1862. Εργάστηκε ως βοηθός του Ferdinand Laufberger στην αρχή της καλλιτεχνικής του καριέρας. Αργότερα, ίδρυσε και ηγήθηκε του καλλιτεχνικού κινήματος του Ζετσεσιονισμού από το 1897 έως το 1903. Αυτός και κάποιος καλλιτέχνης φίλος του σχημάτισαν το κίνημα, αφού έφυγε από το Künstlerhaus, ή αλλιώς Εταιρία Αυστριακών Καλλιτεχνών, λόγω διαφορετικών απόψεων. Το Κίνημα αυτό πραγματοποιούσε πολλές εκθέσεις και επίσης δημιούργησε το περιοδικό με τον τίτλο "Ver Sacrum", το οποίο μεταφράζεται ως ιερή άνοιξη. Σε αυτό εξέδιδαν πολλοί συγγραφείς και καλλιτέχνες, ενώ μοιράζονταν και τις βλέψεις για τον Ζετσεσιονισμό. Ο Κλιμτ άφησε τον Ζετσεσιονισμό το 1905, την ίδια χρονιά που ολοκληρώθηκε το έργο του Οι Τρεις Ηλικίες της Γυναίκας.[4]

Τεχνικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Τρεις Ηλικίες της Γυναίκας είναι ελαιογραφία σε καμβά με διαστάσεις 180 επί 180 εκατοστά. Έχει ενδείξεις της τεχνικής ζωγραφικής ιμπάστο, η οποία είναι κοινή στη δουλειά του Κλιμτ. Οι καλλιτεχνικές μέθοδοί του συμπεριλάμβαναν μείξη διαλυτών στεγνώματος στη μπογιά ζωγραφικής, ώστε να διαβεβαιωθεί ότι δεν υπήρχε ανεπιθύμητη γυαλιστερή όψη. Επίσης, επεξεργαζόταν ξανά τα έργα του, πράγμα το οποίο περιόριζε τον αριθμό των έργων που μπορούσε να δημιουργήσει ανά χρόνο. Οι Τρεις Ηλικίες της Γυναίκας τοποθετείται στην Χρυσή Περίοδο του Κλιμτ, που περιλαμβάνει και άλλα δημοφιλή έργα, όπως το "Φιλί". Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη χρήση στολισμού και τη χρήση χρυσής και μεταλλικής μπογιάς. Το έργο αυτό είναι μέρος του κινήματος Αρτ Νουβό, λόγω της χρονικής περιόδου και των διακοσμητικών του στοιχείων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Eisler, Gustav Klimt, 33.
  2. Eisler, Gustav Klimt, 33.
  3. Eisler, Gustav Klimt, 44.
  4. Benezit Dictionary of Artists, "KLIMT, Gustav", http://www.oxfordartonline.com

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]