Οικία Καρυωτάκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η οικία Καρυωτάκη στην Τρίπολη

Η Οικία Κώστα Καρυωτάκη είναι ένα δίπατο νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει σήμερα το Πρυτανείο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ήταν το πατρικό σπίτι του μελαγχολικού ποιητή.

Ο Κωνσταντίνος Καρυωτάκης γεννήθηκε στην Τρίπολη στις 30 Οκτωβρίου του 1896 και έφυγε από τη ζωή μην αντέχοντας τις κοινωνικές συμβάσεις και την αδικία. Το οίκημα είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του νεοκλασικού ρυθμού. Με έναν σχετικό εκλεκτικισμό και με δάνεια από την παράδοση ο νεοκλασικισμός σφράγισε την αρχιτεκτονική ιστορία της Τρίπολης και της έδωσε ένα πραγματικά αρχοντικό χαρακτήρα. Η οικία παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με τη λιτή και συμμετρική διάταξη των όψεων και έχει αξιόλογα επί μέρους μορφολογικά στοιχεία, όπως είναι η περίτεχνη μεταλλική ακτινωτή σιδεριά του ημικυκλικού φεγγίτη της εισόδου, οι μαρμάρινες παραστάδες της κύριας εισόδου, το παραδοσιακό κιγκλίδωμα του εξώστη και τα μαρμάρινα φουρούσια απλοποιημένης μορφής, η εξαιρετικά δουλεμένη ξύλινη επίστεψη του κουφώματος του ορόφου, τα πολύχρωμα διακοσμημένα ξύλινα φατνώματα της στέγης[1].

Το κτίριο ανήκε στη μητέρα του Καρυωτάκη, την Αικατερίνη Σκάγιαννη. Η οικογένεια Σκάγιαννη ήταν από τις επιφανέστερες οικογένειες της Τρίπολης. Ο πατέρας της ήταν σχολάρχης, σεβαστός για την ευρυμάθειά του. Ο Καρυωτάκης βέβαια ακολούθησε την οικογένειά του στις πολλές μετοικήσεις, λόγω των μεταθέσεων του πατέρα του. Όμως επέστρεφε πάντα στην Τρίπολη και αγάπησε πολύ την Αρκαδία. Άλλωστε η «συμφιλίωση με το άπειρο» που πόθησε, είναι αρκαδικό φαινόμενο.

Η Τρίπολη τίμησε τον αδικοχαμένο νεαρό ποιητή. Η προτομή του, έργο του Μιχαήλ Τόμπρου, κοσμεί την πόλη. Το σπίτι του που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κώστα Καρυωτάκη ανακαινίστηκε το 1998 από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδα traveltripolis, Δήμου Τρίπολης Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine.

  1. «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Οικία Καρυωτάκη». odysseus.culture.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2020.