Οθωμανική εισβολή στη Μάνη (1815)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Οθωμανική εισβολή στη Μάνη (1815)
Χρονολογία1815
ΤόποςΜάνη, Ελλάδα
Έκβασηνίκη των Μανιατών
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Απώλειες
30 νεκροί
115 νεκροί

Η Οθωμανική Εισβολή στη Μάνη (1815), ήταν μία από τις πολλές επιχειρήσεις των Οθωμανών προκειμένου να υποτάξουν την Μάνη. Η Μάνη, ήταν μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που δεν κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, λόγω του ανώμαλου εδάφους και των ανυπότακτων κατοίκων της. Οι Μανιάτες, προκαλούσαν συχνά προβλήματα στους Οθωμανούς, αφού συμμαχούσαν με τους Ενετούς, όταν υπήρχε πόλεμος μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Βενετίας, ενώ ασχολούνταν και με την πειρατεία.

Προεόρτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που η δύναμη της Οικογένειας των Γρηγοράκηδων είχε ελλατωθεί, συνέχιζαν να προκαλούν προβλήματα στους Οθωμανούς και διέθεταν μεγάλη επιρροή στους Μανιάτες, ενώ ο Αντώνιος Γρηγοράκης, είχε γίνει Μπέης της Μάνης. Ο Καπουδάν Πασάς, αποφάσισε να τιμωρήσει την οικογένεια Γρηγοράκη. Οι Οθωμανοί, σχεδίασαν να επιτεθούν στο Σκουτάρι, που ήταν η πατρίδα των Γρηγοράκηδων και το δεύτερο πιο δημοφιλές καταφύγιο πειρατών, μετά το Οίτυλο. Ο Καπουδάν πασάς, γνώριζε πως αν καταλάβει το Σκουτάρι, θα μπορούσε να εξαλείψει και την πειρατεία. Έτσι, συγκέντρωσε μία ομάδα Τουρκαλβανών και δημιούργησε έναν μικρό στόλο προκειμένου να επιτεθεί.

Εισβολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Σκουταριώτες, δεν είχαν λάβει προειδοποίηση για την εισβολή τον Οθωμανών, έως ότου τους είδαν να πλησιάζουν στο λιμάνι. Τότε, οι άνδρες συγκέντρωσαν τα όπλα τους και κάτω από τις διαταγές του μπέη Θεόδωρου Γρηγοράκη, συγκεντρώθηκαν στην ακτή. Έτσι, όταν οι Οθωμανοί αποβιβάστηκαν, οι Μανιάτες τους επιτέθηκαν, με αποτέλεσμα οι Οθωμανοί να ηττηθούν και να επιστρέψουν στα πλοία τους. Κατά τη διάρκεια της μάχης, 115 Οθωμανοί σκοτώθηκαν και 30 Μανιάτες. Στον χώρο της μάχης, υπάρχει σήμερα μία αναμνηστική πλάκα για τη νίκη των Μανιατών.

Συνέπειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτή, ήταν η τελευταία εισβολή των Οθωμανών στη Μάνη. Το 1821, η Μάνη κήρυξε Επανάσταση και το 1826, ο Ιμπραήμ Πασάς, εισέβαλε στη Μάνη, αλλά αποκρούστηκε από τις δυνάμεις του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη κατά τη Μάχη της Βέργας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peter Greenhalgh και Edward Ηλιόπουλος - Βαθιά μέσα στη Μάνη: Ταξίδι στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, ISBN 0-571-13524-2
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ottoman invasion of Mani (1815) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).