Οδυσσέας Μουρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οδυσσέας Μουρ
ΣυγγραφέαςPierdomenico Baccalario
ΤίτλοςLas mujercitas
ΓλώσσαΙταλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης21ος αιώνας
Πρώτη έκδοσηEdizioni Piemme
Scholastic Corporation

Ο Οδυσσέας Μουρ είναι μια σειρά δώδεκα βιβλίων εφηβικής περιπέτειας και φαντασίας, τα οποία γράφτηκαν στα ιταλικά από τον Πιερντομένικο Μπακαλάριο, σε εικονογράφηση Ιάκοπο Μπρούνο. Η σειρά έχει μεταφραστεί σε 24 γλώσσες και έχει πουλήσει 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Στα ελληνικά είχαν κυκλοφορήσει αρχικά εννέα βιβλία (σε μετάφραση Βιολέτας Ζεύκη-Βοργιάς) από τις εκδόσεις Modern Times, αλλά ο συγκεκριμένος εκδοτικός έκλεισε τo 2011. Τα δικαιώματα της σειράς αγοράστηκαν από τις εκδόσεις Διόπτρα, το δέκατο βιβλίο κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2012, το ενδέκατο το Μάιο του 2013 και το δωδέκατο τον Απρίλιο του 2014. Δύο μήνες αργότερα τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησαν στην Ιταλία δύο νέα βιβλία της σειράς τα οποία δεν έχουν έρθει ακόμη στην Ελλάδα. Στην Ιταλία τα βιβλία έχουν φτάσει στον αριθμό 18 και από ότι λένε ο Πιερντομένικο Μπακαλάριο δεν έχει σκοπό να σταματήσει την σειρά και τα βιβλία.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η Πύλη του Χρόνου (2004)
  2. Ο Μυστικός Λαβύρινθος (2005)
  3. Το Σπίτι με τους Καθρέπτες (2005)
  4. Το Νησί με τις Μάσκες (2006)
  5. Οι Πέτρινοι Φύλακες (2006)
  6. Το Πρώτο Κλειδί (2007)
  7. Η Κρυμμένη Πόλη (2008)
  8. Ο Άρχοντας των Κεραυνών (2009)
  9. Ο Λαβύρινθος της Σκιάς (2009)
  10. Η Χώρα των Πάγων (2010)
  11. Ο Κήπος με τις Στάχτες (2010)
  12. Η Λέσχη των Φανταστικών Ταξιδιωτών (2011)
  13. Το Καράβι του Χρόνου (2013)
  14. Τα καινούρια Κλειδιά (2014)
  15. Η Πόλη της Μοναξιάς ( Ιούλιος 2014)
  16. Το νησί των αντάρτων

Στα βιβλία πρωταγωνιστούν τα δίδυμα αδέρφια Τζέισον και Τζούλια Κόουβναντ και ο καλύτερος τους φίλος, Ρικ Μπάνερ. Στο έβδομο βιβλίο "Η κρυμμένη πόλη" μπαίνουν στην ιστορία η Ανίτα Μπλουμ, ένα δωδεκάχρονο κορίτσι που ζει στη Βενετία και ο Τομάζο Ρανιέρι Στράμπι, ο καλύτερός της φίλος.

Η σειρά πήρε το όνομά της από τον παλιό ιδιοκτήτη της Έπαυλης Αργώ, Οδυσσέα Μουρ. Ο Νέστορας, ο κηπουρός της Έπαυλης Αργώ, γνωρίζει όλη την αλήθεια γι' αυτόν αλλά την κρατάει μυστική από τα παιδιά. Ο Τζέισον, η Τζούλια, ο Ρικ και η Ανίτα ζουν περιπέτειες μέσα από τις πύλες του χρόνου με εχθρό τους την ύπουλη Ομπλίβια Νιούτον και στη συνέχεια τον Μαλάριους Βόινιτς, τον επικεφαλής της Λέσχης των Εμπρηστών. Έπιτα, η τελικη αναμέτριση γίνεται με τον καπετάνιο Σπένσερ, έναν αθάνατο πειρατή. Στην συνέχεια από το δέκατο τρίτο βιβλίο και μετά τα πράγματα αλλάζουν. Νέοι ήρωες, νέα κλειδιά, ενώ νέοι εχθροί μπαίνουν στην ιστορία. Η παρέα γίνεται ποιο μεγάλη καθώς εμφανίζονται σιγά-σιγά ακόμη τέσσερα παιδιά: Η Τζόντιν, ο Μάικ, η Ρόουζ και ο Μπιλ.

Περίληψη της υπόθεσης (βιβλία 1 έως 9)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δίδυμα αδέρφια Τζέισον και Τζούλια Κόουβναντ μόλις έχουν μετακομίσει από το πολύβουο Λονδίνο σε μια παλιά έπαυλη στο απομονωμένο Κίλμορ Κόουβ. Με έκπληξη ανακαλύπτουν ότι το νέο τους σπίτι είναι γεμάτο με υπόγεια κελάρια και παράξενα κειμήλια από όλον τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού ο Τζέισον, η Τζούλια και ο νέος τους κολλητός ο Ρικ Μπάνερ, βρίσκουν μια μυστηριώδη πόρτα κρυμμένη πίσω από μια ντουλάπα. Τι βρίσκεται πίσω από την πόρτα; Και γιατί κάποιος προσπάθησε να την κρύψει;

Λύνοντας γρίφους, τα τρία παιδιά συνειδητοποιούν ότι στέκονται μπροστά από την Argo Manor, την αρχαία πόρτα του Χρόνου. Με θάρρος περνούν και καταλήγουν στην Αρχαία Αίγυπτο και η περιπέτεια ξεκινάει, ενώ την ίδια ώρα η κακιά Ομπλίβια Νιούτον ρίχνεται στο κατόπι τους.

Μετά την ασφαλή επιστροφή τους, τα παιδιά μαθαίνουν ότι στο Κίλμορ Κόουβ υπάρχει ένα σπίτι με καθρέφτες που έχει φτιαχτεί από τον εκκεντρικό εφευρέτη Πίτερ Δαίδαλο. Ο Δαίδαλος αγνοείται για πολλά χρόνια, αλλά πριν εξαφανιστεί έκρυψε ένα επικίνδυνο μυστικό για την πόρτα του Χρόνου στο σπίτι του.

Ο Τζέισον, η Τζούλια και ο Ρικ είναι πεπεισμένοι ότι ο Πίτερ Δαίδαλος δεν έχει χαθεί στη σύγχρονη εποχή. Μέσα από αλλεπάλληλους γρίφους και τεχνάσματα οδηγούνται στη Βενετία του 18ου αιώνα, όπου οι απίθανες εφευρέσεις του Δαίδαλου είναι σκορπισμένες στην πόλη. Καθώς ακολουθούν τα ίχνη, η Ομπλίβια Νιούτον τους πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Από τις εφευρέσεις του Δαίδαλου, οδηγούνται στην αναζήτηση ενός αρχαίου φύλακα, ο οποίος έχει χαθεί μαζί με το πρώτο Κλειδί. Όποιος το έχει στην κατοχή του μπορεί να κλειδώσει και να ξεκλειδώσει όλες τις πόρτες του Χρόνου. Τα παιδιά ενώνουν τις δυνάμεις τους με μια κοπέλα, την Ανίτα, που έχει βρει στη Βενετία ένα σημειωματάριο με περίτεχνα σχέδια. Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν τα σύμβολα, η Ανίτα, ο Ρικ και ο Τζέισον χάνονται στο χρόνο, ενώ πίσω στο Κίλμορ Κόουβ, η Τζούλια ψάχνει απεγνωσμένα ένα χαμένο χειρόγραφο για να τους βοηθήσει.

Καθώς ο χρόνος λιγοστεύει, τα παιδιά αποφασίζουν να περάσουν ακόμα μια φορά την πόρτα του Χρόνου για να καταλήξουν σε μια υπόγεια, σκοτεινή και αφιλόξενη χώρα. Έτσι ξεκινάει μια καταβύθιση στα έγκατα της Γης, στην καρδιά όλων των φανταστικών κόσμων. Βρίσκονται αντιμέτωποι με το Λαβύρινθο, εκεί που βρίσκεται η απάντηση για τους δημιουργούς των περασμάτων στο χρόνο. Αλλά ο κίνδυνος δεν τους περιμένει μόνο στα βάθη. Την ίδια ώρα ένα τρομερό κακό αναδύεται στην πύλη του Κίλμορ Κόουβ. Από το δέκατο τρίτο βιβλίο και μετά η ιστορία αλλάζει καθώς τα παιδιά μαθαίνουν το Μεγάλο Μυστικό που κρύβει το Κίλμορ Κόουβ. Οι Τζέισον, Τζούλια, Ρικ, Ανίτα και Τομάζο μαθαίνουν ότι εκτός από τις Πύλες και τα Κλειδιά υπάρχει και Κάτι Μαγικό στην Υπόθεση που κανείς δεν ήθελε να μαθευτεί...Αλλά μια επίσκεψη της Τζούλια, του Ρικ και του Τομάζο στην Μυστηριώδη Έπαυλη Αργώ φέρνει στην επιφάνεια αυτό το Μυστικό και όλα αλλάζουν.

Τζέισον και Τζούλια Κόουβναντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι δίδυμα και ζούσαν στο Λονδίνο. Στα πρώτα πέντε βιβλία είναι έντεκα χρονών, ενώ από το βιβλίο "Η κρυμμένη πόλη", είναι δεκατρία. Είναι και οι δύο ξανθοί. Όπως αναφέρεται στο πρώτο βιβλίο, η Τζούλια είναι λίγο πιο ψηλή από τον Τζέισον. Η Τζουλια στο έκτο βιβλίο τα φτιάχνει με τον Ρικ Μπάνερ, ενώ ο Τζέισον στο όγδοο με την Ανίτα Μπλουμ.

Ρικ Μπάνερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος από τα δίδυμα και είναι κάτοικος του Κίλμορ Κόουβ. Είναι κοκκινομάλλης. Ο πατέρας του έχει πεθάνει. Στο πέμπτο βιβλίο, μαθαίνουμε πως πέθανε επειδή εγκλωβίστηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο ναυάγιο, το οποίο, μαζί με τον φαροφύλακα Λέοναρντ Μινάξο, έψαχναν για χρόνια να βρουν. Στο έκτο βιβλίο ο Ρικ τα φτιάχνει με τη Τζούλια.

Άλλοι χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οδυσσέας Μουρ ήταν παντρεμένος με την Πηνελόπη Μουρ. Αυτοί ήταν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες της Έπαυλης Αργώ. Κοντά στο τέλος του πέμπτου βιβλίου διαπιστώνεται ότι ο Νέστορας, ο κηπουρός, είναι στην πραγματικότητα ο Οδυσσέας Μουρ. Μετά το θάνατο της συζύγου του, άρχισε να χρησιμοποιεί αυτό το κάλυμμα με πλήρη απασχόληση.

Η Πηνελόπη Μουρ είναι η γυναίκα του Οδυσσέα. Την συνάντησε σε ένα ταξίδι στην αρχαία Βενετία, και την ερωτεύτηκε. Είναι άραγε και αυτή ζωντανή;

Ο Λέοναρντ Μινάξο είναι ο φαροφύλακας του χωριού. Επίσης, ανήκε στη λέσχη των φανταστικών ταξιδιωτών. Αποκαλύπτεται κοντά στο τέλος του έκτου βιβλίου ότι είχε πάντα ένα μυστικό πάθος για την βιβλιοπώλισσα Καλυψώ.

Ο Μπλακ το Ηφαίστειο είναι ακόμα ένας φανταστικός ταξιδιώτης, που έφυγε από το Κίλμορ Κόουβ μέσω μιας πύλης του χρόνου για να φυλάξει όλα τα κλειδιά των πυλών. Έπειτά, επιστρέφει πίσω στο Κίλμορ Κόουβ.

Η Ανίτα Μπλουμ είναι μια δεκατριάχρονη Αγγλίδα

που ζει στη Βενετία. Ανακαλύπτει την τοποθεσία του Κίλμορ Κόουβ και γνωρίζει τον Τζέισον, την Τζούλια και τον Ρικ. Στο 8ο βιβλίο τα φτιάχνει με τον Τζέισον.