Ξύρισμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ξύρισμα είναι η μείωση του μήκους των τριχών ή η αφαίρεσή τους. Γίνεται με τη χρήση ενός ξυραφιού ή με οποιοδήποτε άλλο είδος εργαλείου με λεπίδα. Το ξύρισμα γίνεται συνήθως από τους άνδρες για να αφαιρέσουν τα γένια του προσώπου τους και από τις γυναίκες για να αφαιρέσουν από το πόδι τις τρίχες.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ξυρίζουν μερικές φορές τις τρίχες στο στήθος, στην κοιλιά, τις φαβορίτες στο αυτί, ή οποιαδήποτε άλλη τρίχα του σώματος. Το ξύρισμα κεφαλής είναι πολύ πιο κοινό στους άνδρες. Συχνά συνδέεται με θρησκευτικές παραδόσεις, υπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις ή και αθλήματα όπως το κολύμπι και το τρέξιμο. Ιστορικά, το ξύρισμα κεφαλιού έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως ποινή. Το ξύρισμα των μαλλιών της κεφαλής γίνεται μερικές φορές και από ασθενείς με καρκίνο όταν η χημειοθεραπεία τούς οδηγήσει σε τριχόπτωση.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από την εμφάνιση των ξυραφιών, το ξύρισμα γινόταν με τη χρήση κελυφών για να τραβηχθούν οι τρίχες ή με νερό και κοφτερό εργαλείο. Περίπου το 3000 π.Χ., όταν αναπτύχθηκαν χάλκινα εργαλεία, εφευρέθηκαν, πρώιμες, ξυριστικές μηχανές χαλκού. Η ιδέα μιας αισθητικής προσέγγισης για την προσωπική υγιεινή μπορεί να έχει αρχίσει αυτή τη στιγμή. Ο Μέγας Αλέξανδρος προώθησε έντονα το ξύρισμα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του τον 4ο αιώνα π.Χ. Σε μερικές αμερικανικές φυλές, κατά την εποχή της βρετανοκρατίας, ήταν συνηθισμένο για τους άνδρες και τις γυναίκες να απομακρύνουν όλα τα μαλλιά του σώματος χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους.