Ξανθόρροια η νότια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ξανθόρροια η νότια
Ξανθόρροιες στο Ακρωτήριο Γουίλσονς
Ξανθόρροιες στο Ακρωτήριο Γουίλσονς
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα (Monocotyledoneae)
Τάξη: Ασπαραγώδη (Asparagales)
Οικογένεια: Ασφοδελοειδή (Asphodelaceae)
Υποοικογένεια: Ξανθορροιοειδή (Xanthorrhoeoideae)
Γένος: Ξανθόρροια
(Xanthorrhoea)

Είδος: Ξανθόρροια η νότια
Xanthorrhoea australis

R.Br., 1810

Η ξανθόρροια η νότια (Xanthorrhoea australis) είναι είδος πολυετούς μονοκοτυλήδονου φυτού, που ανήκει στην οικογένεια της αλόης, τα ασφοδελοειδή. Είναι είδος ενδημικό της Αυστραλίας, όπου είναι γνωστό ως grass tree («γρασιδόδεντρο»), όπως και τα άλλα είδη του γένους ξανθόρροια. Είναι το πλέον συχνά συναντώμενο από τα 28 είδη του γένους. Ο «κορμός» του είδους αυτού μπορεί να φθάσει σε ύψος αρκετών μέτρων και αρκετές φορές αναπτύσσει και κλάδους. Σε διάφορες γλώσσες των ιθαγενών της Αυστραλίας αποκαλείται bukkup, baggup ή kawee.[1]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βασικός τρόπος για την ταυτοποίηση των ειδών της ξανθόρροιας είναι παρατηρώντας τη διατομή των φύλλων. Στην περίπτωση της X. australis η διατομή έχει προσεγγιστικά σχήμα διαμαντιού, ενώ το χρώμα των φύλλων έχει γαλαζωπή απόχρωση.

Η ξανθόρροια η νότια αναπτύσσει συνήθως έναν τραχύ «κορμό», που μπορεί να φέρει κλάδους και να έχει μαύρο χρώμα (να είναι μαυρισμένος) εξαιτίας πυρκαγιών.[2] Μπορεί να φθάσει σε ύψος άνω των τριών μέτρων, με μέγιστο πλάτος (στο φύλλωμα) μέχρι 1 μέτρο. Ο φλοιός είναι χονδρός, τραχύς και φελλώδης.[3] Το φυτό αναπτύσσεται πολύ αργά και ο «κορμός» αρχίζει να φαίνεται μετά από πολλά έτη. Τα μακριά και στενά φύλλα είναι συγκεντρωμένα όλα μαζί στο άνω μέρος του κορμού.[2]

Η Xanthorrhoea australis χρειάζεται αρκετά έτη για να ανθίσει για πρώτη φορά και δεν ανθίζει πάντοτε κάθε έτος. Ωστόσο, τη χρονιά μετά από μια πυρκαγιά ανθίζει οπωσδήποτε και μάλιστα έντονα. Τα άνθη εμφανίζονται σε έναν πολύ μακρόστενο βότρυ, που μπορεί να αναπτυχθεί σε μήκος έως και δύο μέτρων. Τα άνθη έχουν από 6 πέταλα και συνήθως καλύπτουν από το ήμισυ έως τα 5/6 του μήκους του στελέχους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Botanical name: Xanthorrhoea australis». Australian National Botanic Gardens. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2017. 
  2. 2,0 2,1 «Xanthorrhoea australis». Australian Native Plants Society (Australia). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2017. 
  3. «Xanthorrhoea australis - Southern grasstree» (PDF). Flora of Tasmania. Government of Tasmania. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 23 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]