Νότια Στοά αρχαίας Ολυμπίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Νότια Στοά στην Αρχαία Ολυμπία

Η Νότια Στοά βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία και αποτελούσε το νότιο όριο και είσοδο στον ιερό χώρο της Άλτεως από την πλευρά του ποταμού Αλφειού. Βρίσκεται νότια του Βουλευτηρίου[1] και πιθανολογείται ότι μπροστά της περνούσε η Ιερή Οδός που ένωνε την Ήλιδα και τον Ιππόδρομο της Ολυμπίας.

Περιγραφή και ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχέδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, η Νότια Στοά στον αριθμό 32

Η Νότια Στοά, (βλ. κάτοψη}, κτίστηκε την ίδια περίοδο με τη Στοά της Ηχούς γύρω στο 360 π.Χ. με 350 π.Χ.. Ήταν κτισμένη από ντόπιο κογχυλιάτη λίθο, ενώ η κρηπίδα της ήταν μαρμάρινη. Είχε μήκος ήταν περίπου 80 μ. και βάθος περίπου 13,50 μ. Η πρόσοψή της ήταν η νότια, προς την πλευρά του ποταμού Αλφειού. Η εξωτερική κιονοστοιχία της στοάς περιβάλλει τις τρεις πλευρές της, με έξι δωρικούς κίονες σε κάθε στενή πλευρά και τριάντα τέσσερις δωρικούς κίονες στη νότια. Στο μέσον της πρόσοψης δημιουργείται ένα είδος πρόπυλου, με βάθος περίπου 7 μ., το οποίο δίνει στην κάτοψη της στοάς σχήμα Τ. Το πρόπυλο έχει έξι δωρικούς κίονες στην πρόσοψη και από τρεις σε κάθε πλευρά. Στο εσωτερικό του κτηρίου υπήρχε μία δεύτερη, κορινθιακή κιονοστοιχία, αποτελούμενη από δεκαεπτά κίονες[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τομ.12, σελ.96, Αθήνα
  2. «από τον κόμβο Οδυσσεύς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]