Ντονέρ κεμπάπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ντόνερ κεμπάπ)
ντονέρ κεμπάπ

Το ντονέρ κεμπάπ (τουρκικά: döner kebap), που σημαίνει «σούβλα που γυρίζει»[1], είναι η ονομασία ενός τουρκικού φαγητού στο οποίο χρησιμοποιείται αρνίσιο κρέας, μοσχαρίσιο ή κοτόπουλου. Παραλλαγές του ντονέρ περιλαμβάνουν το "Σουτζούκ ντονέρ" δηλ. ντονέρ από σουτζούκι και το "Μπαλίκ ντονέρ", ντονέρ που παρασκευάζεται με φιλέτο ψαριού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σημερινό ντονέρ προέρχεται από το παλαιότερο ολτού κεμπάπ (oltu kebap). Το Ολτού είναι μια μικρή πόλη κοντά στο Ερζερούμ στην Τουρκία. Στην αρχική μορφή του, το κρέας ψηνόταν οριζόντια και τα κομμάτια κρέατος κόβονταν πιο χοντρά. Η σημερινή μορφή έγινε τον 19ο αιώνα στην Προύσα. Σε πολλές πόλεις της Τουρκίας η αρχική μορφή του σερβίρεται ακόμα σε εστιατόρια.

Σήμερα, το ντονέρ σερβίρεται σαν σάντουιτς μέσα σε τουρκική πίτα. Ο τρόπος σερβιρίσματος του ντονέρ με σαλάτα και σως δημιουργήθηκε από Τούρκους μετανάστες στο Βερολίνο το 1971, ώστε να γίνει το γεύμα πιο ελκυστικό για τους Γερμανούς πελάτες. Το ντονέρ είναι από τη δεκαετία του 1980 το πιό δημοφιλές έτοιμο φαγητό στη Γερμανία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τουρκικά "döner" = περιστροφικός