Ντμίτρο Ντέντκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ντμίτρο Ντέντκο
Detko cr.jpg
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1349
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντμίτρο Ντέντκο, ουκραν. Дмитро Дедько (απεβ. 1349) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν κύριος της Γαλικίας-Βολινίας (1340-49) και ο αρχηγέτης του Οίκου των Οστρόζκι.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Γιούρι Α΄ της Γαλικίας-Βολινίας και της Βαρβάρας. Ετεροθαλείς αδελφοί του ήταν οι Αντρέι Β΄ και Λέων Β΄ βασιλείς από κοινού της Γαλικίας και η Μαρία.

Έγραψε την ιστορία της Ρουθηνίας και σε αυτόν αναφέρονται πολλοί μεταγενέστεροι ιστορικοί της Ουκρανίας. Σώζεται επιστολή του προς τους κατοίκους τού Τόρουν της Πολωνίας, που τους καλεί να αναβιώσουν τις οικονομικές σχέσεις τους με τη Γαλικία. Μερικοί ιστορικοί θεωρούν ότι ήταν γηγενής βογιάρος της Γαλικίας, άλλοι ότι ήταν γιος τού Γιούρι Α΄ των Ρουρικιδών, Ρώσων (Ρουθηνών) κυβερνητών της χώρας. Ο Ουκρανός συγγραφέας Βολοντιμίρ Μπιλίνσκι εκτιμά, ότι δεν ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 1340, αλλά το 1323, όταν απεβίωσαν οι δύο αδελφοί του, που βασίλευαν από κοινού. Πιστεύει ότι η δυαρχία τους συνεχίστηκε με τον Ντμίτρο και τον Μπολέσλαβ των Πιαστ, γιο της Μαρίας, που κυβέρνησε με το όνομα Γιούρι Β΄ το διάστημα 1323-40.

Το 1340-92 οι Πολωνοί και οι Λιθουανοί επιτέθηκαν στη Γαλικία και ο Ντμίτρο κατάφερε να αμυνθεί με επιτυχία, με τη συνδρομή του Λιουμπάρτας, συζύγου της Ευφημίας, κόρης τού Αντρέι Β΄. Όταν απεβίωσε, ο Καζιμίρ Γ΄ της Πολωνίας, με τη συγκατάθεση τού Τζανιμπέγκ χαν της Χρυσής Ορδής, κατέλαβε τη Γαλικία το 1349 και υποσχέθηκε εισφορές στους Τατάρους.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ουκρανός συγγραφέας Βολοντιμίρ Μπιλίνσκι θεωρεί ότι γιος τού Ντμίτρο ήταν ο:

  • Ντανίλο απεβ. μετά το 1366, πρίγκιπας τού Όστρο. Είναι ο ιδρυτής του Οίκου των Οστρόζκι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Dmytro Dedko της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).