Ντμίτρι του Περεσλάβλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ντμίτρι του Περεσλάβλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1250 (περίπου)
Θάνατος1294[1]
Βολοκολάμσκ
Τόπος ταφήςSpaso-Preobrazhensky Cathedral[2]
Χώρα πολιτογράφησηςGrand Principality of Vladimir
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναIvan Dmitrievich of Pereyaslavl
ΓονείςΑλέξανδρος Νιέφσκι και Alexandra Brachyslavna
ΑδέλφιαΔανιήλ της Μόσχας
Αντρέι του Γκόροντετς
Βασίλι Αλεξανδρόβιτς
ΟικογένειαΡουρικίδες
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντμίτρι Αλεξάντροβιτς, ρωσ. Дмитрий Александрович (π. 1250 - 1294) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν πρίγκιπας τού Βλαντίμιρ-Σούζνταλ (1276-81, 83-93).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού αγίου Αλεξάντρ τού Νέβα (Nevsky) πρίγκιπα τού Νόβγκοροντ, Βλαντίμιρ, Κιέβου και της Παρασκευής (Αλεξάνδρας), κόρης τού Βιατσεσλάβ Βασιλκόβιτς πρίγκιπα τού Πολότσκ & Βιτέμπσκ.

Ο πρωτότοκος αδελφός του Βασίλι απεβίωσε νέος· ο πατέρας του το 1259 έκανε τον Ντμίτρι πρίγκιπα τού Νόβγκοροντ. Όταν ο Αλεξάντρ απεβίωσε το 1264, οι Νοβγκορονιανοί τον εκτόπισαν στο Περεσλάβλ-Ζαλέσκι, όπου ήταν εκεί πρίγκιπας στη νεότητά του. Τέσσερα έτη μετά ενηλικιώθηκε και οι πολίτες τού Νόβγκοροντ τον δέχθηκαν πίσω· μαζί με τον Νταουμάντας του Πσκοβ ηγήθηκε μίας εκστρατείας εναντίον των Ιπποτών της Λιβονίας στη μάχη τού Ράκβερε. Κατά την επόμενη δεκαετία αγωνίστηκε για τον έλεγχο τού Νόβγκοροντ εναντίον των θείων του Γιαροσλάβ Γ΄ πρίγκιπα τού Τβερ και Βασίλι πρίγκιπα της Κοστρόμα. Το 1276 που οι πρεσβύτες θείοι απεβίωσαν, ανήλθε επιτέλους στους θρόνους τού Βλαντίμιρ και τού Νόβγκοροντ. Δύο έτη μετά ίδρυσε ένα μεγάλο φρούριο στο Κοπόριγιε. Οι Νοβγκοροντιανοί όμως εξεγέρθηκαν και τον ανάγκασαν να αφήσει το Κοπόριγιε και το Νόβγκοροντ μαζί.

Ενώ προσπαθούσε να ειρηνεύσει με τους Νοβγκοροντιανούς, ο νεότερος αδελφός του Αντρέι πρίγκιπας τού Γκόροντετς μετέβη στη Χρυσή Ορδή και έλαβε από τον χάνο την άδεια να αντικαταστήσει τον Ντμίτρι ως μεγάλος πρίγκιπας. Έτσι το 1281 ο Αντρέι επέστρεψε στους Ρως, ένωσε τις δυνάμεις του με τους πρίγκιπες τού Ροστόβ και τού Γιαροσλάβλ και έπειτα από καταστροφές στις γαίες τού Ντμίτρι, κατέλαβε την πρωτεύουσά του Περεσλάβλ. Ο Ντμίτρι διέφυγε στο Κοπόριγιε, αλλά καθώς δεν κέρδισε την υποστήριξη των Νοβγκοροντιανών, έπρεπε να αποσυρθεί βόρεια, μάλλον στη Σκανδιναβία.

Δύο έτη μετά ο Ντμίτρι επέστρεψε στους Ρως και βρήκε τα εδάφη του λεηλατημένα από τους Μογγόλους και τον Αντρέι. Έπειτα μετέβη στη Μαύρη θάλασσα και συνάντησε τον Νογκάι χαν, που ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός της Χρυσής Ορδής την εποχή αυτή. Θέλοντας να αυξήσει την εξουσία του στους Ρως, ο Νογκάι ορκίστηκε υποστήριξη στον Ντμίτρι στον αγώνα του για τη θέση τού θρόνο τού μεγάλου πρίγκιπα. Μόλις το άκουσε αυτό ο Αντρέι, αποκήρυξε τα διακαιώματά του στο Βλαντίμιρ και Νόβγκοροντ και επέστρεψε στο Γκόροντετς.

Το 1285 ο Αντρέι πάλι έφερε ορδές Μογγόλων στους Ρως, αλλά τους απώθησε ο Ντμίτρι και οι σύμμαχοί του. Τελικά το 1293 ο Αντρέι κατάφερε να ενώσει τους Μογγόλους και τους πρίγκιπες των Ρως ενάντια τού Ντμίτρι. Απρόθυμος να ανανεώσει τις αδυσώπητες εχθρότητες, ο Ντμίτρι έγινε μοναχός το 1293. Το επόμενο έτος απεβίωσε· τάφηκε στον καθεδρικό τού Σωτήρος στο Περεσλάβλ-Ζαλέσκι.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Dmitry of Pereslavl της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).