Ντιφενμπάχια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ντιεφενμπάχια)
Ντιφενμπάχια

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα (Liliopsida)
Τάξη: Αλισματώδη (Alismatales)
Οικογένεια: Αροειδή (Araceae)
Γένος: Ντιφενμπάχια (Dieffenbachia)
Schott
Είδη

Δείτε κείμενο

Η Ντιφενμπάχια (Dieffenbachia) είναι γένος τροπικού και ανθεκτικού φυτού από την Αμερική, κυρίως εσωτερικού χώρου, της οικογένειας των Αροειδών με πιτσιλωτά και οβάλ φύλλα. Τα μέλη αυτού του είδους είναι γνωστά ως φυτά εσωτερικού χώρου εξαιτίας της αντοχής τους στο λιγοστό φως. Η Ντιφενμπάχια συχνά αναφέρεται ως ο «Βασιλιάς των φυτών».

Τα κύτταρα της Ντιφενμπάχιας περιλαμβάνουν μυτερούς κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου που ονομάζονται raphides. Εάν ένα φύλλο μασηθεί, αυτοί οι κρύσταλλοι δημιουργούν την αίσθηση καύσης στο στόμα και στο λαιμό. Απεναντίας, η κατάποσή τους μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ανικανότητα ομιλίας και, εξαιτίας αυτού του φαινομένου, τα φυτά αυτά ονομάζονται συνήθως βουβά καλάμια (άλλες ονομασίες για τα είδη Galatea και Leopard Lily). Το μάσημα των φύλλων θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο διότι η κατάποσή τους φράζει το λάρυγγα και την κυκλοφορία του αέρα. Οι δούλοι μερικές φορές τιμωρούνταν με την τοποθέτηση της ντιφενμπάχιας στα στόματά τους [1]. Νεαρά παιδιά (στην ηλικία που τοποθετούν αντικείμενα στο στόμα τους) κινδυνεύουν από ασφυξία και θάνατο εάν μασήσουν τα φύλλα της Ντιφενμπάχιας. Αυτά τα περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια. Μερικές γάτες τρώνε φυτά εσωτερικού χώρου και λουλούδια, που σημαίνει ότι βρίσκονται σε κίνδυνο εάν μασήσουν τα φύλλα αυτού του φυτού.

Ιδανικές συνθήκες για εσωτερικούς χώρους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ντιφενμπάχια μπορεί να αναπτυχθεί σε τροπικά κλίματα, αλλά όχι και στην περίπτωση της ανάπτυξης σε εσωτερικό χώρο. Θερμοκρασίες κάτω των 5˚C μπορούν να σκοτώσουν το φυτό. Η κατάλληλη θερμοκρασία για τη διατήρησή του είναι από 18 έως 30˚C. Χρειάζεται φωτισμό αλλά φιλτραρισμένο φως ηλίου, για παράδειγμα μέσω ενός παραθύρου. Όταν το φυτό φτάσει στο σπίτι από το θερμοκήπιο, θα χρειαστεί μεταφύτευση. Ο ψεκασμός στα φύλλα και το συχνό πότισμα είναι απαραίτητα για την ευεξία του φυτού. Επίσης χρειάζεται υγρό χώμα, στο οποίο πρέπει να προστίθεται λίπασμα είτε υγρό είτε στερεό. Τα φύλλα περιοδικά αναδιπλώνονται και πέφτουν για να δημιουργηθούν νέα. Το κιτρίνισμα των φύλλων είναι γενικά σημάδι προβληματικών συνθηκών, όπως έλλειψη τροφής στο χώμα.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]