Νταραϊσούνγκ Γκουντέν Χαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νταραϊσούνγκ Γκουντέν Χαν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
ᠳᠠᠷᠠᠶᠢᠰᠤᠩ ᠬᠦᠳᠡᠨ ᠬᠠᠭᠠᠨ (Μογγολικά)
Γέννηση
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΤιούμεν Τζασαγκτού Χαν
d:Q27885478
Κουν Ντου Λι Ζουάνγκ Του Τάι Τζι
ΓονείςΜπόντι Αλάγκ Χαν
ΟικογένειαBorjigin
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΧαγάνος (Northern Yuan dynasty)

Ο Νταραϊσούνγκ Γκουντέν Χαν (1520-1557) ή Νταραγισούνγκ Γκουντένγκ Χαν ήταν μογγόλος χάνος της βόρειας Δυναστείας Γιουάν με έδρα τη Μογγολία. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Μπόντι Αλάγκ Χαν, του πατέρα του και προκάτοχό του στον θρόνο. 

Στην περίοδο διακυβέρνησης του, ο Αλτάν Χαν έγινε πιο δυνατός και σεβόταν λιγότερο τον Μέγα Χάνο και ο Νταραϊσούνγκ Χαν δεν κέρδιζε στις μάχες μεταξύ των στρατών τους. Ο Αλτάν Χαν τον έπεισε να μετακινήσει την πρωτεύουσά του ανατολικότερα. Το 1551, έκανε μια συμφωνία όπου αποδεχόταν την εξουσία του Αλτάν, με αντάλλαγμα των τίτλο ''Γκεγκέεν Χαν'' στον Νταραϊσούνγκ. Αποτέλεσμα ήταν να μεταφέρει την πρωτεύουσά του κοντά στη Μαντζουρία, δηλαδή ανατολικότερα και η δύναμή του έπεφτε. Οι πιο πολλοί Μογγόλοι ευγενείς τον αναγνώριζαν ως αρχηγό, αλλά ήταν πιο πολύ ως εθιμοτυπικό και δύο ευγενείς Μπορτζίν ανακήρυξαν τους εαυτούς τους ως χάνους. 

Με την πτώση του ενιαίου Μογγολικού κράτους, ο δισέγγονος του, ο Λίγκντεν Χαν, ο τελευταίος χάνος Μπορτζιγκίν της Μογγολίας, γνωστός και ως ο Λίγκντεν του Τσαχάρ, υποτάχτηκε στην δυναστεία Τσινγκ