Ντέρεκ Χέρσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ντέρεκ Χέρσι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 26  Οκτωβρίου 1956
Θάνατος 28  Μαΐου 1993
Συνθήκες θανάτου ατύχημα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αναρριχητής
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντέρεκ Χέρσι (Derek Hersey) (1957 – 28 Μαΐου 1993) ήταν Βρετανός αναρριχητής και επί σειρά ετών κεντρική μορφή του αναρριχητικού πεδίου Μπούλντερ, στο Κολοράντο. Ο Χέρσι θεωρείτο εξαιρετικός στη μοναχική αναρρίχηση χωρίς σχοινί[1] συχνά βαθμού 5.10-5.11. Λίγοι αναρριχητές προσπάθησαν να επαναλάβουν τα επιτεύγματά του, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται πολλές από τις παραδοσιακά δυσκολότερες διαδρομές του Κολοράντο.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προερχόμενος από το Μάντσεστερ, ο Χέρσι ήταν επίσης γνωστός για το Μπήτνικ στυλ ζωής του και την ανέμελη προσωπικότητά του. Θεωρείτο γενικά ήπιος με αδυναμία στην Toothsheaf Stout, την αγαπημένη του μπύρα. Αναφερόταν στο Ελντοράντο Κάνυον ως 'γραφείο', όπου μπορούσε να τον δει κανείς οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας, όταν φυσικά δεν ταξίδευε στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι ή κάπου αλλού. Αναφερόταν στο Μπούλντερ του Κολοράντο ως 'Το Ιερό', και περιέγραφε τη σακούλα με την κιμωλία του[2]η 'σακούλα του θάρρους μου'. Τον Χέρσι παρουσίασε το Climbing Magazine, και μεταθανάτια παρουσιάστηκε στο φιλμ Front Range Freaks[3].

Ο Ντέρεκ Χέρσι πέθανε στις 28 Μαΐου 1993, σε ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια ελεύθερης μοναχικής αναρρίχησης στη διαδρομή Στεκ-Σάλαθ στον βράχο Σέντινελ του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτι[4].

Αξιοσημείωτες αναρριχήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χέρσι ήταν πιθανώς γνωστότερος για τα κατορθώματά του στο Φαράγγι Ελντοράντο, αλλά στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται πολλές άλλες αξιοσημείωτες αναρριχήσεις και καταρριχήσεις. Ανάμεσά τους διακρίνεται η ελεύθερη μοναχική αναρρίχηση Crack of Fear, 5.10+ στο Λάμπι Ριτζ του Κολοράντο Lκαι μια σημαντική προσπάθεια στο Diamond (τοίχο ύψους 275m στο Λονγκς Πικ, όπου έκανε τρεις ελεύθερες μοναχικές αναρριχήσεις δύο διαδρομών και την καταρρίχηση μιας άλλης σε μία μοναδική ημέρα. Η διαδρομή του στο Diamond επαναλήφθηκε από άλλους αναρριχητές, ανάμεσα sτους οποίους η Steph Davis, μοναδική γυναίκα αναρριχήτρια, η μόνη έως τώρα που επανέλαβε και την ελεύθερη μοναχική διαδρομή του στο «Pervertical Sanctuary»[5].

Δικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σhμειώσεις - παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. New Yoek Times, «Derek Hersey, Climber, Dies at 39 in Cliff Fall».
  2. Μικρός σάκος με κιμωλία την οποία χρησιμοποιούν οι αναρριχητές για να μη γλυστρούν τα χέρια τους στα πιασίματα
  3. Front Range Freaks (2003)
  4. Independent «Obituary: Derek Hersey».
  5. Alpinist «STEPH DAVIS FREE SOLOS THE DIAMOND FOUR TIMES»