Ντέρεκ Μπέρνεϊτζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντέρεκ Μπέρνεϊτζ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13  Ιουνίου 1913
Γουόντσουερθ
Θάνατος18  Ιανουαρίου 2004
Burgess Hill
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχισυντάκτης εφημερίδας

Ο Ντέρεκ Μπέρνεϊτζ (Derek Arthur William Birnage, Wandsworth, νότιο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, 13 Ιουνίου 1913 – Burgess Hill, δυτικό Σάσεξ, 18 Ιανουαρίου 2004) ήταν Βρετανός εκδότης κόμικς, συγγραφέας και εκδότης εφημερίδων, περισσότερο γνωστός ως ο ιδρυτής του εβδομαδιαίου αθλητικού περιοδικού Tiger αλλά και ως συγγραφέας της εικονογραφημένης σειράς Roy of the Rovers.

Ο πατέρας του, Φρανκ Μπέρνεϊτζ, ήταν εκδότης εφημερίδας. Ο νεαρός Ντέρεκ φοίτησε στο Sutton Valence School του Κεντ και ακολούθως εργάσθηκε στην εταιρεία εικονογραφημένων εκδόσεων Amalgamated Press/Fleetway κάτω από τις οδηγίες του Ρεγκ Ίβς, ενώ παράλληλα απασχολούνταν στον τίτλο Schooldays. Αργότερα προσλήφθηκε στο περιοδικό The Champion του Μπερνάρντ Σμιθ, ως αναπληρωτής διευθυντής. Για το συγκεκριμένο έντυπο συνέγραψε μια αστυνομική ιστορία με τίτλο Colwyn Dane.[1]

Κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π. υπηρέτησε στις διαβιβάσεις και μετά ανέλαβε διευθυντής στη The Champion έως τη συνταξιοδότηση του Σμιθ. Ακολούθως, στράφηκε στη συγγραφή παιδικών διηγημάτων για την εκδοτική εταιρεία Amex, ωστόσο γρήγορα παραιτήθηκε για να διευθύνει ένα κατάστημα παιχνιδιών στο Bexhill μαζί με τη σύζυγό του Οντρέι Γουότερμαν[2] (την οποία νυμφεύθηκε το 1946) και τους γονείς της. Έπειτα από μερικά χρόνια το μαγαζί έκλεισε και ο Μπέρνεϊτζ επέστρεψε στο χώρο των εκδόσεων της A.P..

Το 1952 έγινε ο εκδότης της The Champion καθώς ο Smith ασχολήθηκε με έναν νέο τίτλο που εξέδωσε, το περιοδικό Lion. Στα 1954 ο Μπέρνεϊτζ δημιούργησε ένα νέο αθλητικό περιοδικό (Tiger), ζητώντας παράλληλα από το συγγραφέα Φρανκ Σ. Πέπερ να του φτιάξει έναν ποδοσφαιρικό ήρωα πιο ρεαλιστικό από το χαρακτήρα Danny of the Dazzlers του The Champion. O Pepper τότε εμπνεύστηκε τη σειρά Roy of the Rovers[3] με εικονογράφο το Τζο Κολκάχουν που σύντομα ανέλαβε και το σενάριο, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Stewart Colwyn.[4] Αρχικά, ο Μπέρνεϊτζ έγραφε ο ίδιος τη σειρά, επίσης με ψευδώνυμο (Frank Winsor), πριν η συγγραφή ανατεθεί στον διεθνή ποδοσφαιριστή Μπόμπι Τσάρλτον (1960).

Το 1963 ο Μπέρνεϊτζ άφησε τα έντυπα Tiger και Roy of the Rovers και εξέδωσε ετήσια κόμικ Αλμανάκ, ενώ ένα χρόνο μετά ανέλαβε τη διεύθυνση της παλαιάς εφημερίδας του πατέρα του Sunday Companion έως το 1970 που έκλεισε. Γύρισε στις δραστηριότητές του ως εκδότης τίτλων στη συγχωνευμένη εταιρεία I.P.C. όπου εργάσθηκε στους τίτλους Score ‘n’ Roar (υπό τις οδηγίες του Σιντ Μπίκνελ), Smash! και Buster πριν βγει στη σύνταξη, το 1972. Υπηρέτησε επίσης στο τοπικό τμήμα υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών και απέκτησε με τη γυναίκα του τρία παιδιά, που βρέθηκαν δίπλα του έως το θάνατό του σε ηλικία 90 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Obituaries: Derek Birnage, Daily Telegraph Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2004
  2. The Independent Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2004
  3. Race Against Time, When Saturday Comes, Απρίλιος 2004
  4. Roy of the Rovers: Behind the Scenes - the Writers Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2010