Ντέμπορα Σερακιάνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντέμπορα Σερακιάνι
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση10  Νοεμβρίου 1970, Ρώμη
ΥπηκοότηταΙταλία
Πολιτικό κόμμαΔημοκρατικό Κόμμα
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Σαπιέντσα Ρώμης
Επάγγελμαπολιτικός
δικηγόρος[1]
Ιστοσελίδαhttps://www.serracchiani.eu/
ΑξίωμαΠρόεδρος του Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, μέλος της βουλής των αντιπροσώπων της Ιταλίας και Ευρωβουλευτής
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ντέμπορα Σερακιάνι (γεν.10 Νοεμβρίου 1970 είναι Ιταλίδα πολιτικός μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας. Διετελεί πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας της βορειοανατολικής Ιταλίας Friuli-Venezia Giulia από τις 25 Απριλίου του 2013 και υπήρξε μέλος του ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο για το Δημοκρατικό Κόμμα από το 2009 έως το 2013.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην συνοικία Casetta Mattei (του Διαμερίσματος Portuense) της Ρώμης. Αποφοίτησε από εμπορικό τεχνικό σχολείο και πήρε πτυχίο νομικής στο "La Sapienza" Πανεπιστήμιο της Ρώμης το 1994, με βαθμό άριστα.

Μετακόμισε στην πόλη: Ούντινε, μεταξύ  1994 και 1995, όπου άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου (avvocato[2]) με εξειδίκευση στο εργατικό δίκαιο, στο δικηγορικό γραφείο  Businello,Virgilio, De Toma. Aργότερα παντρεύτηκε τον Ρικάρντο Τσάππα, μετά από 18 χρόνια συμβίωσης.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν σύμβουλος στην 2η περιφέρεια  του Ούντινε, και συντονίστρια της Περιφερειακής Επιτροπής Πολεοδομικού Σχεδιασμού -επικράτειας  και δημοσίων έργων. Το 2006 , εξελέγη στο επαρχιακό συμβούλιο της Ούντινε, στη λίστα με τους Δημοκράτες της Αριστεράς [το collegio di Udine (I)]. Επανεξελέγη στο επαρχιακό συμβούλιο το 2008 στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος, κατείχε το ρόλο της αντιπροέδρου της Συμβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ήταν μέλος της Επιτροπής Καταστατικού και Κανονισμών.Τον Δεκέμβριο του 2008 , εξελέγη γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος του Ούντινε.

Το εθνικό επίτευγμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Μαρτίου του 2009 , με  παρέμβαση  13ών λεπτών στη  Συνάντηση των Κύκλων του PD (Assemblea dei Circoli del PD) [3] , επιτίθεται σε πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την ηγεσία του κόμματος, κερδίζοντας  ξαφνική φήμη.Υπάρχουν άρθρα αφιερωμένα σε αυτήν, λίγες ημέρες μετά την ομιλία  L'Unità, στην ισπανική εφημερίδα  El País[4], και για την επόμενη συνέντευξη της  με τηνΝτάρια Μπινιάρντι στην εκπομπή της στη Rai 2. Σχεδόν αμέσως, παρομοιάστηκε, για την φυσική ομοιότητα της ,με "την Αμελί Πουλέν της πολιτικής"[5].

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 3 Απριλίου του  2009 ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ντάριο Φραντσεσκίνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της Σερακιάνι στις ευρωεκλογές του 2009 στην εκλογική περιφέρεια της Βορειοανατολικής περιφέρειας[6]. Η Σερακιάνι εκλέγεται με 144 558 συνολικά ψήφους, εκ των οποίων μόνο οι 73 910 ψήφοι από την επαρχία Friuli-Venezia Giulia (ως εκ τούτου οι περισσότεροι ψηφοφόροι ήταν της περιοχής).Από τους εβδομήντα τρείς ευρωβουλευτές της Ιταλίας η Σερακιάνι είναι η 67η σε  ποσοστό συμμετοχής, με συχνότητα 69% των παρουσιών. Κατατάσσεται επίσης 25η στους 73  βουλευτές του ιταλικού κοινοβουλίου για τον αριθμό των ερωτήσεων που θέτει. Από τους 736 βουλευτές, η Ντέμπορα Σερακιάνι είναι 588η στην συνολική κατάταξη .

Το 2009 υποστήριξε τον Dario Franceschini στον αγώνα του για επαναδιορισμό του ως γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, βοηθώντας στη δημιουργία ψηφοδελτίου απλών Δημοκρατών, το οποίο είχε ως πρωταρχικό στόχο την αντικατάσταση και ανανέωση του  Δημοκρατικού Κόμματος, την προώθηση πολιτικών που στηρίζουν τη νεολαία, καθώς και τη νομιμότητα και τη διαφάνεια του κόμματος. Ήταν υποψήφια περιφερειακή γραμματέας του PD του Friuli-Venezia Giulia, όπου εκλέχθηκε στις προκριματικές εκλογές στις 25 Οκτωβρίου του 2009.

Ανακοίνωσε την παραίτησή της στις 26 Απριλίου του 2013[7], μετά την εκλογή της ως Προέδρου της περιφέρειας Friuli Venezia Giulia, και παραιτήθηκε στις 6 Μαΐου του 2013.

Συντακτικές συνεργασίες [Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2010, η Ντέμπορα Σερακιάνι, συνεργάζεται με την ηλεκτρονική εφημερίδα il Post. Διατηρεί,επίσης,ένα προσωπικό blog στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Il fatto Quotidiano[8].

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  2. «Chi sono». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2017. 
  3. «Debora Serracchiani -Assemblea Nazionale dei Circoli». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2017. 
  4. «Miguel Mora, Nace una estrella en la izquierda italiana». elpais.com. 
  5. «Europee, in corsa l'«Amélie» del Pd. Franceschini candida la Serracchiani». corriere.it. 
  6. «Pd, candidata Debora Serracchiani». repubblica.it. 
  7. «Serracchiani si dimette da parlamentare europeo». messaggeroveneto.gelocal.it. 
  8. «Blog di Debora Serracchiani». ilfattoquotidiano.it.