Ντέζα Βουκάνοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ντέζα Βουκάνοβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 12ος αιώνας
1166
Θάνατος 12ος αιώνας[1]
Εθνικότητα Σέρβοι
Οικογένεια
Γονείς Ούρος Α΄ Βουκάνοβιτς και Άννα Διογένη
Αδέλφια Ούρος Β΄ Πρίμισλαβ
Ελένη Βασίλισσα της Ουγγαρίας
Μπέλος Βουκάνοβιτς

Ο Ντέζα Βουκάνοβιτς (σερβικά : Деса) ήταν Σέρβος ηγεμόνας (Ζουπάνος) της Ντούγκλιας (1148-1162), μεγάλος ζουπάνος της Ράσκας 1153 -1155 και 1162 - 1166. Και τέλος του δόθηκε η περιοχή των Δενδρών κοντά στην Νις[2].

Το 1148 Ο Ντέζα επιτέθηκε στον Ράντοσλαβ της Ντούγκλια και κατέλαβε την Ντούγκλια και την Τραβουνία και έγινε ο Ζουπάνος των παράκτιων ηγεμονιών (Πριμόριε) υποτελείς του μεγαλύτερου αδελφού του Ούρος Β΄ Πρίμισλαβ. Ο Ράντοσλαβ δεν εκδιώχτηκε τελείως συνέχισε να κυβερνά το Κότορ και τα νότιοδυτικά της Ντούγκλια[3].

Ο αδελφός του Ούρος Β΄ στη Μάχη του ποταμού Τάρα εναντίον του Βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Α το 1150έχασε μαζί με τους συμμάχους ου Ούγγρους. Τότε ο Ούρος όρισε τον Ντέζα συγκυβερνήτη του[2]. Αναφέρεται σε Ενετικούς χάρτες από το 1150 ως πρίγκιπας της Ντούργκλιας, Τραβουνίας και Ζαχούμλιε, και ξανά το 1151[4].

Στο 1153 η διαφορά μεταξύ των δύο αδελφών οδήγησε τον Ντέζα να εκδιώξει τον Ούρος και να μείνει μόνος του ηγεμόνας αλλά με επέμβαση του Μανουήλ Α΄ αποκαταστάθηκε ο Ούρος και διώχτηκε ο Ντέζα[3][5].

Προσπάθησε να κάνει συμμαχία με τον ούγγρο βασιλιά Φρειδερίκο[6]. Αλλά το καλοκαίρι του 1165 ο Μανουήλ έστειλε στρατό κατά του Ντέζα[7]. Ο Ντέζα τότε επιδίωξε συνάντηση με τον Μανουήλ όπου έδωσε όρκους στον Μανουήλ αλλά και σε δημόσια ταπείνωση. Ο Μανουήλ έπειτα ανέβασε διόρισε μεγάλο Ζουπάνο τον Τιχομίρ το 1166[2][8].

Μερικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Ντέζα ήταν ο πατέρας του Στέφανου Νεμάνια , αυτό ωστόσο, αμφισβητείται μεταξύ άλλων θεωριών[8].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Desa (monarch) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).