Ντάβιντ Στορλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντάβιντ Στορλ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
David Storl (Γερμανικά)
Γέννηση27  Ιουλίου 1990[1][2]
Ρόχλιτς
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Ύψος199 cm Edit this on Wikidata
Βάρος120 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Σπουδέςd:Q2312509
Bundespolizeisportschule Kienbaum
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασφαιροβόλος
αθλητής του στίβου[3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντάβιντ Στορλ (γερμανικά: David Storl), γεννημένος στις 27 Ιουλίου 1990, είναι Γερμανός αθλητής της σφαιροβολίας.

Ήταν τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης και δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στον ανοιχτό στίβο και μια φορά πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στίβο. Επίσης ήταν αργυρός ολυμπιονίκης το 2012.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντάβιντ Στορλ γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1990 στο Ρόχλιτς, στη Γερμανία. Αρχικά ασχολήθηκε με το δέκαθλο όμως μετά το θάνατο του προπονητή του το 2006 ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη σφαιροβολία και το δίσκο.

Το 2007 ήταν πρώτος, στη σφαιροβολία, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων κάτω των 18 ετών (World Youth Championships in Athletics). Την επόμενη χρονιά ήταν και πάλι πρώτος, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων κάτω των 20 ετών (IAAF World U20 Championships in Athletics).

Το 2009 ήταν ο πρώτος σφαιροβόλος στην κατηγορία των νέων κάτω των 20 ετών, που πέρασε τα 22μ., πετυχαίνοντας δύο φορές ρεκόρ, στο Μάνχαϊμ, στην κατηγορία αυτή (πρώτα έριξε 22μ. και 18 εκ. και στη συνέχεια 22μ. και 34 εκ.). Την ίδια χρονιά ήταν και πρωταθλητής Ευρώπης σ’ αυτή την κατηγορία.

Το 2011 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών, που διεξήχθη στην Οστράβα. Την ίδια χρονιά κέρδισε τα πρώτα του μετάλλια στη σφαιροβολία στους άνδρες: ήταν πρώτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου, στο Νταεγού (21μ. και 78 εκ.) και δεύτερος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, στο Παρίσι (20μ. και 75 εκ.).

Το 2012, στο Ελσίνκι, ήταν πρωταθλητής Ευρώπης στον ανοιχτό στίβο, με βολή στα 21μ. και 58 εκ., και δεύτερος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, στην Κωνσταντινούπολη, με βολή στα 21μ. και 88 εκ. Επίσης κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ρίχνοντας 21μ. και 86 εκ.

Το 2013 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου, στη Μόσχα, με βολή στα 21μ. και 73 εκ. Την επόμενη χρονιά κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου, στη Ζυρίχη, με βολή στα 21μ. και 41 εκ. και ήταν δεύτερος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, στο Σόποτ.

Το 2015 ήταν και πάλι πρώτος στον κλειστό στίβο, αυτή τη φορά στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πράγα. Την ίδια χρονιά κέρδισε και το ασημένιο μετάλλιο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου, στο Πεκίνο.

Το 2016 ήταν πρωταθλητής Ευρώπης στον ανοιχτό στίβο στο Άμστερνταμ, με βολή 21μ. και 31 εκ. ενώ την επόμενη χρονιά ήταν τρίτος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, που διεξήχθη στο Βελιγράδι.

Το 2018 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, στο Μπέρμιγχαμ και το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • David Storl, προφίλ στον ιστότοπο της IAAF.