Νομοθετική Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η νομοθετική πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη (AI Act) είναι ένας προτεινόμενος κανονισμός [1] από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος στοχεύει στην εισαγωγή ενός κοινού ρυθμιστικού και νομικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη . Ισχύει για όλους τους τομείς (εκτός από τον στρατιωτικό) και για όλους τους τύπους τεχνητής νοημοσύνης.

Ο προτεινόμενος κανονισμός ταξινομεί τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης με βάση τον κίνδυνο και τις ρυθμίζει ανάλογα με τον κίνδυνο. Οι εφαρμογές χαμηλού κινδύνου δεν ρυθμίζονται καθόλου, ωστόσο, ενθαρρύνεται η αυτοαξιολόγηση από τον πάροχο της εφαρμογής. Τα συστήματα μεσαίου και υψηλού κινδύνου θα απαιτούν υποχρεωτική αυτοαξιολόγηση πριν διατεθούν στην αγορά, και ορισμένες ιδιαίτερα κρίσιμες εφαρμογές (για παράδειγμα στον ιατρικό τομέα) θα απαιτούν ανεξάρτητη αξιολόγηση από τρίτους.

Η πρόταση θα απαγορεύει επίσης ορισμένους τύπους εφαρμογών, δηλαδή τη βιομετρική μαζική επιτήρηση, τις εφαρμογές που χειραγωγούν υποσυνείδητα άτομα, τις εφαρμογές που εκμεταλλεύονται τις ευπάθειες ορισμένων ομάδων με επιβλαβή τρόπο και τη βαθμολογία κοινωνικής πίστης. Για τα τρία πρώτα, υπάρχουν ορισμένες περιορισμένες εξαιρέσεις στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου, αλλά η κοινωνική βαθμολογία θα απαγορευτεί εντελώς. [2]

Η πράξη προτείνει επίσης τη θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τεχνητής Νοημοσύνης που θα ενθαρρύνει την εθνική συνεργασία και θα διασφαλίζει την τήρηση του κανονισμού. [3]

Όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει παγκόσμιο πρότυπο. [4] Έχει ήδη αντίκτυπο πέρα από την Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο του 2021, το Κογκρέσο της Βραζιλίας ενέκρινε νομοσχέδιο που δημιουργεί ένα νομικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη. [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «EUR-Lex - 52021PC0206 - EN - EUR-Lex». eur-lex.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2021. 
  2. Mueller, Benjamin (4 Μαΐου 2021). «The Artificial Intelligence Act: A Quick Explainer». Center for Data Innovation (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2021. 
  3. Propp, Mark MacCarthy and Kenneth (4 Μαΐου 2021). «Machines learn that Brussels writes the rules: The EU's new AI regulation». Brookings (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2021. 
  4. «Home». The Artificial Intelligence Act (στα Αγγλικά). 7 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2022. 
  5. «Câmara aprova projeto que regulamenta uso da inteligência artificial - Notícias». Portal da Câmara dos Deputados (στα Πορτογαλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]